Προηγούμενες στήλες

Βαγγέλης Κακουλάκης
Ok


Κάτι γεννιέται... !
Ανακαλύπτοντας μουσικά ταλέντα!
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Είναι κοινό το συναίσθημα του να ακούς κάποιον να παίζει σε μια φιλική παρέα και σκέφτεσαι γλυκά πόσο λαμπρό μέλλον μπορεί να έχει... Το Music Corner κάνει την σκέψη πραγματικότητα αναζητώντας στο διαδίκτυο, σε μαγαζιά ή και σε παρέες, ανθρώπους με μουσικό ταλέντο! Παιδιά που κοπιάζουν, αγαπούν την μουσική και έχουν κάτι να μας πουν. Τους ανακαλύπτουμε για να τους φέρουμε κοντά σας και να τους αγαπήσετε κι εσείς! Θέλουμε να μοιραστούν τα όνειρα τους μαζί σας, να μιλήσουν για την μουσική αλλά και να τους δούμε να κάνουν κάποια στιγμή τα όνειρά τους πραγματικότητα! Μαζί θα ταξιδεύουμε κάθε Πέμπτη, μέσα από τις σελίδες του Music Corner σε όνειρα νέων καλλιτεχνών που γεννιούνται στην Ελληνική μουσική πραγματικότητα...!

------------------------------------------------

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΜΟΝΙΔΗΣ
"Πάνω απ' όλα, προτιμώ να πηγαίνω με την κόρη μου στις κούνιες...!"

Ασυνήθιστα ρεαλιστής και δηλωμένος φαν της σιγουριάς, ο Κώστας Λεμονίδης "προσγειώνεται" αυτή την εβδομάδα στην στήλη "Κάτι γεννιέται" του Music Corner. Μια διαφορετική ίσως συνέντευξη καθώς ο Κώστας, προτιμάει τις οικογενειακές στιγμές από τα ξενύχτια, λατρεύει την μουσική αλλά με αυτογνωσία και κατά τη γνώμη μου είναι πολύ ρομαντικός για την εποχή μας. Ζωντάνια, ειλικρίνεια και λόγια που δεν περνάνε από φίλτρο. Συνεντεύξεις που διαβάζεις ευχάριστα για την αυθεντικότητα τους. Ας ταξιδέψουμε λοιπόν με τον Κώστα που σε λίγο καιρό κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ.

------------------------------------------------

Πόσα χρόνια έζησες στη Γερμανία;

Έζησα πέντε χρόνια. Γεννήθηκα στη Γερμανία και ήρθα στην Ελλάδα πέντε χρονών.

Υπάρχουν αναμνήσεις από τότε;

Ναι, υπάρχουν αλλά κυρίως γιατί διατήρησα την επαφή μου με την Γερμανία, οπότε κατά κάποιο τρόπο μπορώ να πω ότι τις κράτησα ζωντανές.

Είχες ξεκινήσει μαθήματα πιάνου. Γιατί σταμάτησες;

Τα σταμάτησα διότι δεν είμαι πειθαρχημένο άτομο αλλά ούτε και της μελέτης, οπότε το πρόγραμμα που απαιτούσε το κλασικό ωδείο, δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να με ενδιαφέρει. Αυτή η σκέψη δεν έχει καμία σχέση με το πιάνο αλλά με την διαδικασία του να πηγαίνω στο ωδείο για να μάθω το όργανο.

Μετά το κλασικό ωδείο, υπήρχε κάποιο άλλο όργανο που να βρήκες πιο ενδιαφέρον και να ασχολήθηκες με αυτό;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κιθάρα αφού πρώτα έκανα ένα γρήγορα πέρασμα από το μπάσο. Δεν το έκανα πάντως για μουσικούς λόγους αλλά γιατί όταν ήμουν στην εφηβεία, ζήλεψα κάποιους φίλους μου που είχαν δημιουργήσει ένα συγκρότημα. Σιγά-σιγά λοιπόν, σκαλίζοντας το όργανο, ξεκίνησα την ενασχόληση μου.

Είσαι οικονομολόγος. Έχεις βάλει στόχο να ασχοληθείς με την μουσική και να γίνει κύριο επάγγελμα σου;

Όχι, δεν έχω θέσει τέτοιο στόχο. Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι γιατί θεωρώ ότι οι συμβιβασμοί που πρέπει να κάνω ώστε να ζήσω εγώ και η οικογένεια μου από την μουσική, είναι τέτοιοι που δεν θα μου αρέσουν. Συνεπώς, η δουλειά που έχω μου παρέχει σιγουριά, ασφάλεια αλλά και χρόνο ώστε να μπορώ να ασχολούμαι με την μουσική στις ελεύθερες μου ώρες.

Η ελληνική δισκογραφία επιβάλει κάποιους κανόνες και σε εξαναγκάζει να συμβαδίσεις με τα νερά της;

Δεν μπορώ να σου συγκεκριμενοποιήσω την ελληνική δισκογραφία καθώς δεν μιλάω μόνο γι' αυτή. Γενικότερα ήμουν και εξακολουθώ να είμαι κάπως απόλυτος σε κάποια θέματα χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλα είναι έτσι. Ας πούμε όμως ότι είναι νερά που δε θα ήθελα να πατήσω μέσα.

Η κυκλοφορία του "Κάπως αμήχανα" λειτούργησε ως ώθηση να συνεχίσεις ή το αντίθετο;

Κοίταξε να δεις, ο πρώτος μου δίσκος έγινε με δικά μου έξοδα και βγήκε από μια μικρή εταιρεία. Η διανομή και η προώθηση όμως ήταν απογοητευτική. Αυτό είναι βασικό. Αλλά είχα και πριν εικόνα γι' αυτό. Ήταν κάτι που το υποψιαζόμουν γι' αυτό και δεν έχω πέσει από τα σύννεφα. Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη επαφή με την δισκογραφία αλλά ήταν η πρώτη δουλειά μου. Πάντως είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων, όχι μόνο οι δισκογραφικές. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι χώροι που σε φιλοξενούν μαζί με το ξενύχτι, πράγματα που δεν μου αρέσουν.

Ο τίτλος "Κάπως Αμήχανα", πως προέκυψε;

Ο τίτλος προέκυψε ενστικτωδώς. Αυτό συνέβη γιατί όταν υπέγραψα με την εταιρεία για να δώσω τον δίσκο, άμεσα θα έφευγε η πρώτη κόπια για κοπή. Αλλά εγώ δεν είχα σκεφτεί κάποιο τίτλο γιατί δεν ήξερα αν θα συμφωνήσουμε σίγουρα. Όταν λοιπόν με ρωτήσανε ποιος θα είναι ο τίτλος, σκέφτηκα να δώσω το συναίσθημα που εκείνη την στιγμή ένιωθα πιο έντονα. Και ήμουν πραγματικά πολύ αμήχανος!

Τι κριτικές έλαβες για τη δουλειά σου;

Ανάμεικτες. Δηλαδή έχω λάβει και καλές κριτικές και αυστηρές. Συμφωνώ και με τις μεν και με τις δε σε αρκετά πράγματα.

Πιστεύεις ότι η αρνητική κριτική μας κάνει καλύτερους;

Ναι, βεβαίως αν δεν είναι εμπαθής...

Από το πρώτο άλμπουμ, ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι που ίσως έχεις ταυτίσει και με κάποιο πρόσωπο;

Δεν μπορώ να σου πω πως έχω ταυτίσει ακριβώς κάποιο κομμάτι με πρόσωπο, αλλά περισσότερο με καταστάσεις. Σίγουρα τα πρόσωπα παίζουν ρόλο στις καταστάσεις που βιώνουμε. Υπάρχει ένα κομμάτι όμως στο δίσκο με το όνομα "Ξημέρωμα" και το έχω γράψει με την γυναίκα μου.

Η επόμενη δουλειά σου έχει ολοκληρωθεί και τώρα κάνεις τις ηχογραφήσεις ή είσαι ακόμα στο ψάξιμο;

Τώρα τελειώνω τις ηχογραφήσεις και θέλω να πιστεύω ότι στις γιορτές θα κυκλοφορήσει.

Τι μουσικό στυλ θα έχει;

Σε σχέση με το προηγούμενο, νομίζω πως θα ακούγονται πιο δυνατά οι κιθάρες, θα είναι πιο ροκ.

Εσύ, τι μουσικές επιρροές έχεις;

Πολλά πράγματα. Υπήρχε ροκ δισκογραφία στο σπίτι απ' όταν ήμουν μικρός. Δηλαδή για παράδειγμα η μαμά μου είχε όλη τη δισκογραφία των Beatles. Γενικά μου αρέσει η κλασική ροκ μουσική και ό,τι έχει ηλεκτρική κιθάρα. Αγαπώ πολύ τη τζαζ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι στο παίξιμό μου αλλά είναι κάτι που το ακούω. Κλασικούς ρομαντικούς συνθέτες.

Ελληνική μουσική;

Από ελληνική μουσική, μου αρέσει πάρα πολύ ο Τσιτσάνης και ο Χατζηδάκης βέβαια. Αγαπώ πολύ τον Σαββόπουλο, μέχρι τη "Ρεζέρβα" και μετά σποραδικούς δίσκους του. Μου άρεσαν πολύ οι Φατμέ τη δεκαετία του '80 και στην συνέχεια ο Πορτοκάλογλου μόνος του. Εκτιμώ επίσης πολύ τον Μανώλη Φάμελλο και αγαπημένος μου ελληνικός δίσκος είναι τα μπαράκια του Βαγγέλη Γερμανού.

Πως βλέπεις την ελληνική ροκ; Μιμείται την ξένη;
Δεν την βλέπω (γέλια)! Σε όλα τα πράγματα υπάρχει μιμητισμός γιατί δεν είναι δυνατόν να ακούς κάτι και να μη σε επηρεάζει. Έστω όχι άμεσα. Ό,τι ακούς βγαίνει στο παίξιμο σου, αναγκαστικά. Υποσυνείδητα.

Το ροκ το ερμηνεύεις ως έναν ήχο πιο σκληρό από αυτό που στην Ελλάδα θεωρούμε;
Δεν είναι θέμα σκληρού ήχου. Ροκ ήταν οι Τρύπες ή ο Σιδηρόπουλος. Αυτό κατά την ταπεινή μου άποψη. Έτσι όπως το θέτω, ούτε εγώ είμαι ροκ. Αυτό που λες είναι μουσική με πιο σκληρή κιθάρα.

Από εκείνη την εποχή όμως που ήταν ο Σιδηρόπουλος και οι Τρύπες, ως τώρα πιστεύεις ότι υπάρχει ροκ σκηνή στην Ελλάδα; Γιατί πολλοί λένε ότι είναι μια μόδα που ξανάρχεται το ροκ.

Δεν είμαι σίγουρος. Η ροκ σαν μουσική φόρμα έχει καλυφθεί κι αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα. Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο να ακούσεις κάτι πρωτότυπο γιατί σχεδόν όλα σου θυμίζουν κάτι.

Έχεις κανονίσει κάποια εμφάνιση ή εμφανίζεσαι κάπου;

Δεν εμφανίζομαι σταθερά αλλά εμφανίζομαι σποραδικά γιατί δεν έχω κάποιο κοινό να συντηρήσω με κάποιες εμφανίσεις. Έπαιζα την περασμένη Κυριακή στο Ροντέο, θα είμαι στην μια του Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τους Ιχθείς όπως επίσης μαζί θα παίξουμε και στις 22 Νοεμβρίου στο Αθήνα Live.

Όταν βγαίνεις στην σκηνή υπάρχει το άγχος που είχες και την πρώτη φορά; Πως είναι η επαφή με τον κόσμο;

Παρ' ότι γενικά είμαι αρκετά εσωστρεφής και δεν είμαι άνετος, στην σκηνή νιώθω καλύτερα. Είμαι πιο ανοιχτός. Τώρα σχετικά με τον κόσμο εξαρτάται τι αίσθηση μου δίνει ο κόσμος. Υπάρχουν πολλές φορές που το κοινό είναι ζεστό και συμμετέχει. Υπάρχουν όμως και στιγμές που, ίσως επειδή δε τους δίνεις αυτό που θέλουν, το κοινό σου συμπεριφέρεται σαν να μην είσαι εκεί...

Τι πιστεύεις ότι τραβάει περισσότερο το βλέμμα του κόσμου πλέον; Το ιντερνέτ ή οι αφίσες;

Σίγουρα στο internet έχεις πλέον πιο εύκολη πρόσβαση. Η αλήθεια είναι ότι οι αφίσες έχουν πλέον καταντήσει και λίγο αντιαισθητικές γιατί έχει γεμίσει η πόλη αφίσες.

Υπάρχει κάποιο τρελό όνειρο ή κάποιος στόχος που έχεις θέσει για την μουσική;
Όχι, δεν έχω στόχους, νομίζω πως κάνω κάτι που μου αρέσει και μου αρέσει να παίζω κιθάρα.

Ναι αλλά με αυτή την λογική σε πολλούς θα μπορούσε να αρέσει να παίζουν κιθάρα. Γιατί να βγάλεις δίσκο;

Γιατί υπάρχει σε μια γωνία του μυαλού μας ένα κομματάκι ματαιοδοξίας και γιατί παίζοντας σου προκύπτουν πράγματα τα οποία σε πιέζουν για να βγούνε προς τα έξω. Νομίζω πως αυτό είναι περισσότερο.

Προτιμάς να λειτουργείς ως συνθέτης ή ως τραγουδιστής;
Ως κιθαρίστας!

Παίζεις κιθάρα μόνο ή παίζεις και πιάνο διατηρώντας τα κλασικά στοιχεία;

Έχω την αίσθηση του οργάνου. Δηλαδή μπορώ να παίξω και η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές, αν πας να παίξεις κάποιο άλλο όργανο, σου βγαίνουν άλλα πράγματα γιατί είναι πιο φρέσκο το άκουσμα του ήχου. Την κιθάρα την έχεις μάθει και την έχεις συνηθίσει. Αλλά ως επί το πλείστον, στην κιθάρα δουλεύω.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που σε στηρίζουν;
Η γυναίκα μου κατά κύριο λόγο και συνήθως οι μουσικοί με τους οποίους παίζουμε μαζί.

Έχεις κάποια μπάντα;
Ναι, έχω μια μπάντα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η οποία παραμένει σταθερή στη σύνθεσή της.

Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει ως solo ή ως μπάντα;
Ως solo.

Τι καινούργιο πιστεύεις ότι μπορείς να προσφέρεις;

Δεν πιστεύω κάτι τέτοιο για τον εαυτό μου. Αν κάποιος δει κάτι τέτοιο, να μου το πει και εμένα για να χαρώ πολύ! Δεν πιστεύω ότι πλέον κάποιος μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο για τον εαυτό του πια. Απλά αγαπάω αυτό που κάνω και πιστεύω πως όταν παίζω φαίνεται.
Είναι μερικοί οι οποίοι μου δίνουν την αίσθηση ότι είναι πιο "τρελοί" από εσένα. Δηλαδή παρατάνε σπουδές κλπ.
Θέλει κότσια τα οποία εγώ δεν τα είχα.

Τώρα θα το έκανες;

Τώρα δεν μπορώ να το κάνω γιατί έχω οικογένεια πια. Έχω παιδί και έτσι πρέπει να έχω και μια σίγουρη δουλειά. Και επίσης, εκτός από τη σίγουρη δουλειά, θέλω να έχω χρόνο στο σπίτι. Να περνάω ώρες στο σπίτι και να μην πρέπει να δουλεύω βράδυ και να ξυπνάω μεσημέρι. Δε θα μου άρεσε. Προτιμώ να πηγαίνω στις κούνιες με την κόρη μου.

Αυτό αυτομάτως θα μπορούσε να απορρίψει κάθε πρόταση που θα μπορούσε να σου κάνει κάποιος μετά την καινούργια δισκογραφική.

Δεν θέτω τέτοιο όρο. Μπορώ να το κάνω περιοδικά αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα το κάνω συνέχεια. Δε θέλω να εξαρτώμαι από αυτό. Να μου προκύψει να το κάνω ένα μήνα για ένα διάστημα, θα το κάνω. Αλλά να πρέπει να βασίζομαι σε αυτό, δεν θέλω. Και πάλι θα το έκανα γιατί θα μου άρεσε και όχι για τα χρήματα.

Μου κάνει εντύπωση που δεν είναι ο στόχος σου να καθιερωθείς στη μουσική σκηνή.

Τώρα πλέον είμαι μεγάλος για να βάλω τέτοιο στόχο. Δηλαδή αν το έλεγα είκοσι χρονών θα ήταν διαφορετικά. Έτσι έχω αποφασίσει να συμβιβαστώ και να κάνω αυτό που μου αρέσει συνδυάζοντας όμως και την σιγουριά του επαγγέλματος.

Μίλησε μου, για το νέο δίσκο...

Θα έχει δώδεκα τραγούδια. Σε μουσική όλα είναι δικά μου. Στους στίχους έχω και συνεργάτες και έχω γράψει και εγώ. Οι στίχοι είναι ένα πρόβλημα που έχω. Έχω πάντα την αγωνία να μην επαναλαμβάνομαι οπότε γράφω δύσκολα.

Θα συμμετέχει πάλι κάποια άλλη φωνή όπως έγινε στον πρώτο δίσκο;
Όχι, και στον πρώτο δίσκο έγινε κατ' ανάγκη. Γιατί ηχογράφησα τα τραγούδια και αισθάνθηκα ότι δεν τα αποδίδω καλά και έτσι αποφάσισα να φέρω τη Ναταλία να τραγουδήσει. Παρεμπιπτόντως η Ναταλία ήταν η τραγουδίστρια της Ορχήστρας του Πέμπτου Γαλαξία.

Διακρίνω όμως μια τάση απαισιοδοξίας όπως πχ. ότι δεν σου αρέσει η φωνή σου και άλλα.

Δεν είμαι καθόλου απαισιόδοξος, απλά έχω αυτογνωσία και ξέρω τις αδυναμίες μου. Για παράδειγμα, ξέρω ότι είμαι αρκετά καλός κιθαρίστας αλλά ξέρω και ότι τα τραγούδια μου δεν είναι κάτι το πρωτότυπο, αν το έλεγα θα ήμουν ψεύτης.

Τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος για να παίζει πρωτότυπη μουσική;

Θα πρέπει να ανακαλυφθούν καινούργια όργανα προφανώς. Όσον αφορά στη ροκ μουσική πιστεύω πως έχει καλυφθεί πλήρως. Ίσως θα μπορούσε να ακουστεί κάτι πρωτότυπο σε κάτι πιο παραδοσιακό ή σε κάποιες φόρμες της τζαζ που γενικά είναι πιο ελεύθερη μουσική. Δεν μπορώ να σου απαντήσω ακριβώς.

Υπάρχει το άγχος της πειρατείας στους νέους καλλιτέχνες σαν εσένα;

Άμα έχεις δει τα cd που πουλάνε οι πλανόδιοι είναι Dance Mixes και μερικά σουξεδάκια. Εγώ δεν έχω δει ποτέ, ούτε Θεοδωράκη, ούτε Χατζηδάκι ούτε Τσιτσάνη. Άρα δεν πιστεύω ότι, αν εννοείς αυτό πειρατεία, κάνει κακό τουλάχιστον στην καλή μουσική.

Σκέφτεσαι να κάνεις την κόρη σου να ασχοληθεί από μικρή ηλικία με την μουσική;

Θέλω σίγουρα να μάθει να αγαπάει την μουσική. Τώρα αν θα μάθει μουσική εξαρτάται και από την ίδια γιατί μπορεί να μην της αρέσει. Βλέπω όμως ότι ήδη ακούει μουσική και ήδη περιεργάζεται τις κιθάρες μου και κάποια κρουστά όργανα που έχω για να παίζουμε μαζί.

Θα ήθελες να γράψεις κάτι για κάποια διαφήμιση;

Να γράψω κάτι συγκεκριμένα για μια διαφήμιση, δεν νομίζω να μπορούσα. Από εκεί και πέρα αν κάποιος ήθελε ένα δικό μου έτοιμο κομμάτι για να ακουστεί σε διαφήμιση, ευχαρίστως, αν δεν ένιωθα φυσικά ότι με θίγει.

Ευχαριστώ πολύ!

Να' σαι καλά!

------------------------------------------------

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner...
*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας στην Βασ. Σοφίας, στο Μέγαρο Μουσικής (Bar-Restaurant-Cafe, τηλ. 210.7223784).


BAR RESTAURANT CAFE
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Βασ. Σοφίας) 210.7223784


MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...