Προηγούμενες στήλες

Κρυφά - Μ. Χατζηγιάννης
Can't hold us down - Aguilera & Lil Kim
Διώξε τη πίκρα - Π. Ζήνα
Όπως - Ν. Σφακιανάκης

Τους στίχους σχολιάζει η Μάρθα Μανώλη
Πόσο μας αγγίζουν τα λόγια ενός καλού τραγουδιού! Παρατηρούμε τα μουσικά δρώμενα και σας παρουσιάζουμε κάθε Πέμπτη ένα τραγούδι του οποίου οι στίχοι αξίζουν την προσοχή σας. Γιατί ...ότι ψέμα στην ζωή μου κι αν πω, τα τραγούδια θα λένε την αλήθεια...!
Πέμπτη 14 Οκτωβρίου...

Τραγούδι : "Όλα είναι στο μυαλό"
Στίχοι : Μανώλης Φάμελλος
Σύνθεση : Μανώλης Φάμελλος
Ερμηνευτής : Χαρούλα Αλεξίου
Συμμετέχει ο Γιάννης Κότσιρας

Όταν έπιασα στα χέρια μου το cd της Χαρούλας "Ως την άκρη του ουρανού σου", έμεινα αρκετή ώρα σκεπτόμενη με πιο τραγούδι από όλα να ασχοληθώ. Όλα τα κομμάτια έχουν κάτι ξεχωριστό. Αποφάσισα να γράψω για το "Όλα είναι στο μυαλό".
Ο τίτλος από μόνος του είναι στάση ζωής. Αν σκεφτείτε ότι όλα είναι μέσα στο μυαλό μας, αυτό από μόνο του είναι ικανό να μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με περισσότερη ψυχραιμία!

Ο δημιουργός του "Όλα είναι στο μυαλό" Μανώλης Φάμελλος, γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε σε πολλά τοπικά συγκροτήματα και το 1993 κυκλοφόρησε το πρώτο LP με τους "Ποδηλάτες". Ακολούθησαν το "Πάρκο των Σκύλων" και το "Μαύρη Αγάπη. Το 1999 κυκλοφορεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Καθώς Μικραίνει η Μέρα". Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός με το "Η Ευτυχία Είναι Αυτό" το 2000. Έκτοτε δραστηριοποιείται στο χώρο ως συνθέτης, στιχουργός, παραγωγός και ενορχηστρωτής σε συνεργασίες με τον Γ. Νταλάρα, τον Ν. Πορτοκάλογλου και τον Μίκη Θεοδωράκη. To 2003 κυκλοφορεί το "Μια Πολιτεία στο Βυθό" με τη συμμετοχή της Δ. Γαλάνη και του Ν. Πορτοκάλογλου.
Δικές του δημιουργίες έχουν τραγουδηθεί από πολλούς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένης της Χαρούλας Αλεξίου. Για την κα Αλεξίου δε θα πω τίποτα. Τι να πω για μια γυναίκα που προσωπικά θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη εν ζωή ελληνίδα τραγουδίστρια;

Το συγκεκριμένο τραγούδι θα βοηθήσει όσους προβληματίζονται από συναισθηματικές καταστάσεις και νιώθουν οτι έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

Το συνθετικό μέρος της συγκεκριμένης δημιουργίας είναι τόσο απέριττο. Κιθάρα και φυσαρμόνικα κρατούν τη μουσική σε "αγνό" επίπεδο. Αυτό κάνει τον ακροατή να δίνει βάση στα λόγια του κομματιού, ώστε να λαμβάνει ευκολότερα το νόημα.
Ως γνωστόν, εφόσον δεν παραλείπουμε να το εκφράζουμε από την παρούσα στήλη, έχουμε ευαισθησία στη χρήση τής γλώσσας μέσα και έξω από την στιχουργική. Η γλώσσα είναι δύναμη. Όταν ο καλλιτέχνης τη χρησιμοποιεί με απλότητα σίγουρα το έργο του θα γνωρίσει επιτυχία.

Σημεία που αξίζουν την προσοχή μας
1. Λέξεις κλειδιά που οδηγούν στο θέμα, από το πρώτο και το δεύτερο κουπλέ .... σημάδι .... δεν αφήνει .... περιπλανιόμαστε .... χανόμαστε .
2. Λέξεις κλειδιά που δίνουν προέκταση και λύση, από το τρίτο και το τέταρτο κουπλέ .... κλαις .... σβήνω .... παλιό εαυτό ... πονά .... μοιραζόμαστε .... κρατά.
3. Το ρεφρέν ολόκληρο, να το ακούσετε, να το διαβάσετε, ξανά και ξανά. .... Μάτια μου αν σ' αγαπώ τι να φοβάμαι πια; Όλα είναι στο μυαλό,πόνος και γιατρειά .... Να το κάνετε κτήμα σας με μία μικρή παράλειψη.

Όλη η ουσία του τραγουδιού βρίσκεται σε αυτό το απλό τετράστιχο ρεφρέν.
Θα σας προτείνουμε να το κάνετε σύνθημα!
Ανάλογα σε ποια κατάσταση απευθύνεστε, να κρατάτε ή να αφαιρείτε το ΣΕ στον πρώτο στίχο, πριν το ρήμα αγαπώ. Αν απευθείνεστε στο ταίρι σας να το κρατάτε. Αν απευθύνεστε στον εαυτό σας να το αφαιρείτε.

Αν αγαπάς, τι να φοβηθείς; Έχεις κερδίσει τη μεγαλύτερη δύναμη του σύμπαντος. Αυτή η δύναμη μπορεί να σε κάνει να καταλαβαίνεις ότι όλα είναι μια ιδέα. Η κατάσταση που μας πονά είναι μέσα στο μυαλό μας. Η γιατρειά της επίσης μέσα στο μυαλό μας. Κρατώντας ως αφετηρία το ότι αγαπάμε αυτόματα γινόμαστε ικανοί να ανταπεξέλθουμε σε οτιδήποτε δύσκολο μας προκύψει.
Αν αγαπάς, τι να φοβηθείς; Η αγάπη μπορεί να μας γιατρέψει, να μας αναζωογονήσει, να χαρίσει ασφάλεια, να μας δημιουργήσει έμπνευση ώστε να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Μάτια μου αν σ' αγαπώ τι να φοβάμαι πια; Κρατώ αυτό που νιώθω και το δουλεύω, το ξεσκεπάζω. Αυτό με κάνει να ανακαλύπτω πως άσχετα με το ταίρι - εραστή μου, μπορώ να βρω την αγάπη στους γονείς μου, στα αδέλφια μου, στους φίλους μου, στις μικρές στιγμές. Αυτή η δύναμη μου προκαλεί ηρεμία. Αυτή την ηρεμία τη νιώθετε αρκετοί. Μην αφήνετε κανένα νας σας την ταράζει. Είναι αυτοσυντηρούμενη πράξη ρομαντικού πάθους. Είναι δύναμη! ... Μάτια μου αν αγαπώ τι να φοβάμαι πια; .... Όλα είναι στο μυαλό, πόνος και γιατρειά !!

Να περνάτε καλά και να τραγουδάτε όποτε βρίσκετε ευκαιρία!

Μάρθα Μανώλη
martha@musiccorner.gr

Όλα είναι στο μυαλό

Ένα σημάδι βαθύ που δεν θα σβήσει ποτέ.
Δεν θα σβήσει.
Ένα σημάδι παλιό
που δεν αφήνει η χαρά να κρατήσει.

Και στις σιωπές περιπλανιόμαστε
μ' αυτό που μας πονά.
Για ένα τίποτα χανόμαστε
στου δρόμου τα μισά.

Μάτια μου αν σ'αγαπώ
τι να φοβάμαι πια;
Όλα είναι στο μυαλό,
πόνος και γιατρειά.

Αν σε σκεπάζουν σκιές
τότε να γέρνεις να κλαις στο πλευρό μου
και με το δάκρυ σου εγώ
θα σβήνω κάθε παλιό εαυτό μου.

Κι αν στις σιωπές περιπλανιόμαστε
μ' αυτό που μας πονά
όταν στα δύο μοιραζόμαστε
δεμένους μας κρατά.MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...