Προηγούμενες στήλες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2007

Πόσο συχνά ονειρευόμαστε συντροφιά με ένα τραγούδι... Πόσες φορές μας αγγίζει ένας στίχος, μια μελωδία, μια φωνή και δημιουργεί ευχάριστες ή δυσάρεστες σκέψεις...
Στη στήλη αυτή, κάθε Πέμπτη, παρουσιάζουμε τραγούδια μιλώντας για το στίχο, τη μουσική και την ερμηνεία σε καθένα απο αυτά. Δεν είναι απαραίτητο να τα έχουμε λατρέψει, ίσως και να τα έχουμε μισήσει! Εξάλλου απ' το καλό κι απ' το κακό έρχεται η τέχνη...!

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ
ΜΕΧΡΙ ΜΑΗ ΜΗΝΑ
CD: ΚΑΛΑΝΤΑ (2006)

Από τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν τελευταία ξεχωρίσαμε το "Μέχρι Μάη μήνα" της Δέσποινας Βανδή από το CD-single "Κάλαντα", σε στίχους και μουσική του Φοίβου:

Όποιος με κοιτά πιστεύει απλά
πως είμαι τόσο τυχερή
που δε θα έπρεπε ποτέ να νιώσω λύπη

Μα όσοι με κοιτούν απλά κοιτούν
στην επιφάνεια κολλούν και αγνοούν
αυτό που αληθινά μου λείπει

Πως χωρίς εσένα είν' η ζωή μου βαρετή
μοιάζει με έργο που δε βρίσκει θεατή
κι η μοναξιά μοιάζει με θάνατο αργό
να 'ξερες πόσο ανάγκη έχω να σε δω
γι' αυτό

Κάθε μέρα όλη μέρα περιμένω
μου είπανε να σε ξεχάσω μα επιμένω
στολισμένη απ' τα Χριστούγεννα βιτρίνα
έμεινα για σένα μέχρι Μάη μήνα

Κάθε μέρα όλη μέρα περιμένω
μου είπανε να σε ξεχάσω μα επιμένω
ντύθηκα, στολίστηκα γιατί πιστεύω
θα 'ρθεις και θα μου χτυπήσεις να κατέβω

Πίσω απ' το χαμόγελό μου εγώ
μονάχα ξέρω κι ο Θεός το τι περνώ
και το σταυρό που κουβαλάω

Πως χωρίς εσένα είν' η ζωή μου βαρετή
μοιάζει με έργο που δε βρίσκει θεατή
κι η μοναξιά μοιάζει με θάνατο αργό
να 'ξερες πόσο ανάγκη έχω να σε δω
γι' αυτό

Οι στίχοι έχουν ως θέμα την "προσκόλληση" σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Τυχαίνει πολλές φορές να φαινόμαστε χαρούμενοι στους γύρω μας, αλλά αυτό να μην είναι τίποτα περισσότερο από ένα προσωπείο που έχουμε φορέσει... Μπορεί να έχουμε πολλά στη ζωή μας, όμως αν λείπει το πρόσωπο που αγαπάμε τίποτα δεν έχει σημασία και όλα τα βλέπουμε άδεια και ανώφελα. Ο μόνος τρόπος για να νιώθουμε πλήρεις κι ευτυχισμένοι είναι να βρίσκεται κοντά μας. Εφόσον λοιπόν αγαπάμε, περιμένουμε να έρθει αυτό το πρόσωπο να μας απαλλάξει από τη μοναξιά, αν και κατά βάθος γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί...

Είναι πολύ όμορφο να ζούμε με ένα όνειρο, νομίζοντας δηλαδή ότι και ο άλλος μας αγαπά. Είναι όμως κι επικίνδυνο. Πέρα από τη γοητεία που ασκεί το ανεκπλήρωτο, πρέπει να επιστρατεύσουμε την ψυχραιμία και τη λογική μας, ώστε να παραδεχτούμε ότι αυτή η κατάσταση μόνο μελαγχολία και πόνο μπορεί να επιφέρει. Ο μονόπλευρος έρωτας δε βγάζει ποτέ σε καλό, παρά οδηγεί σε μία μοναχική και μαρτυρική πορεία. Ας το πάρουμε χαμπάρι.
Θα ήθελα να δώσω έμφαση σε δύο σημεία του στίχου. Στο πρώτο, "...στολισμένη απ' τα Χριστούγεννα βιτρίνα / έμεινα για σένα μέχρι Μάη μήνα", βλέπουμε ότι αυτός που αγαπά, μπορεί να "εκθέσει" τον εαυτό του δίνοντας πάρα πολλά, χωρίς να λογαριάζει τις (αρνητικές τις περισσότερες φορές) συνέπειες και ακόμα χειρότερα, την αδιαφορία από την άλλη πλευρά. Μάλιστα, είναι έτοιμος να εξακολουθήσει να δίνει, ακόμα κι αν το άλλο πρόσωπο δε βλέπει αυτήν την προσφορά.

Στο δεύτερο σημείο, "...ντύθηκα, στολίστηκα γιατί πιστεύω / θα 'ρθεις και θα μου χτυπήσεις να κατέβω", διακρίνουμε μια δόση πικρής ειρωνείας. Αναμένουμε τον άλλον να έρθει να μας λυτρώσει από τη μοναξιά, αλλά ξέρουμε ότι είναι αδύνατο να συμβεί. Όμως δε χάνουμε την ελπίδα μας...

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι από τους καλύτερους του είδους που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό. Ο Φοίβος εδώ έχει δώσει πραγματικά τον καλύτερό του εαυτό. Μπορεί να θεωρείται δημιουργός της κατανάλωσης και του εφήμερου σουξέ, οφείλουμε όμως να του αναγνωρίσουμε ότι έχει γράψει και ορισμένα καταπληκτικά κομμάτια. Τολμώ να πω ότι πάντα τραβούσε την προσοχή μου περισσότερο ως στιχουργός και λιγότερο ως συνθέτης.

Ο ρυθμός του τραγουδιού είναι χασάπικο με έντονα στοιχεία μπαλάντας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού δε θυμίζει καμία παλαιότερη δημιουργία του συνθέτη (ίσως με την πρώτη ακρόαση σε κάποια σημεία να φέρνει στο μυαλό μας το "Σκότωσέ με" από το "Jambi", αλλά το προσπερνάμε). Συχνά καταλογίζουν στο Φοίβο ότι τα τραγούδια του μοιάζουν μεταξύ τους. Θα συμφωνήσουμε, αλλά στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι στο κομμάτι έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από όλες τις απόψεις.

Η ερμηνεία της Δέσποινας Βανδή φαίνεται πως είναι από τις καλύτερες που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής. Επιτέλους, μετά το "Στα 'δωσα όλα" ακούσαμε άλλο ένα τραγούδι που της ταιριάζει απόλυτα και αναδεικνύει τις φωνητικές της ικανότητες σε μεγάλο βαθμό. Πρέπει η Βανδή να καταλάβει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχολείται με αστεία τραγουδάκια του τύπου "Να τη χαίρεσαι" ή "Αμανές" (αν και εδώ που τα λέμε, το διπλό "Γεια", το οποίο για μένα είναι η καλύτερη δουλειά που έχει παρουσιάσει η τραγουδίστρια, έχει αρκετά κομμάτια σε ανάλογο χαμηλό επίπεδο με τα προαναφερθέντα). Έχει όμορφη και ιδιαίτερη φωνή και επιβάλλεται να την αξιοποιεί. Επίσης, ας καταλάβει ότι δεν υπάρχει λόγος να κυκλοφορεί κατά διαστήματα CD-single για να ρίχνει στάχτη στα μάτια των θαυμαστών της. Ευτυχώς γι' αυτήν (και για το κοινό της), υπάρχει έμπνευση και διάθεση από τον "μέντορά" της, Φοίβο. Γιατί λοιπόν να αρκούνται σε ημίμετρα;

Κλείνοντας, θα πούμε ότι το "Μέχρι Μάη μήνα" είναι ένα από τα καλύτερα ελαφρολαϊκά τραγούδια που έχουμε ακούσει τελευταία. Μας κάνει να αναπολούμε παλιές καλές στιγμές του διδύμου Βανδή - Φοίβος και να ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα καταλήξουν και σ' άλλες εξίσου εμπνευσμένες συνεργασίες!

---
Περιμένω με χαρά τα δικά σας σχόλια στο loumproukos@musiccorner.gr
---MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...