Ένας δίσκος ήρθε απ' τα παλιά!
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε...!
Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια...

ΘΑΝΟΣ ΣΟΦΟΣ:
«ΕΠΙΛΟΓΗ» (COLUMBIA GSX 33)

Δίσκος με δέκα τραγούδια σε στίχους του Θάνου Σοφού και δύο ορχηστρικά κομμάτια, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1968 με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Βίκυ Μοσχολιού και τον Σταμάτη Κόκοτα. Παρά το γεγονός ότι σ' αυτόν συμμετέχουν τρία από τα πιο μεγάλα ονόματα στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου, δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστός και κανένα από τα τραγούδια δεν ακούστηκε, αν και κάποια από αυτά είναι πολύ καλά. Ειδικά στα κατοπινά χρόνια μέχρι και τις μέρες μας, ουσιαστικά ο δίσκος θεωρείται άγνωστος για το ευρύ κοινό και μόνον οι συλλέκτες πλέον είναι πιθανό ν' ασχοληθούν μαζί του, αφού μάλιστα δεν έχει εκδοθεί σε CD.

Εξάλλου, ούτε ένα από τα τραγούδια δεν επανακυκλοφόρησε σε «προσωπικά» άλμπουμ των τριών τραγουδιστών ή σε συλλογές με σπάνιες ερμηνείες τους. Συνεπώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί συλλεκτικό και σπάνιο κομμάτι κι αν το βρει κάποιος, θα το πληρώσει πανάκριβα...

Να πούμε για τον Θάνο Σοφό ότι πρόκειται για ένα στιχουργό που έχει γράψει ορισμένα πολύ γνωστά κομμάτια του «ελαφρού» και «αρχοντορεμπέτικου» ρεπερτορίου της δεκαετίας του '50, όπως τα «Άσπρες κορδέλες», «Ο κόσμος άλλαξε», «Μέσα στο νερό της λίμνης», «Σε είδα να κλαδεύεις», αλλά και μεταγενέστερα τα «Μπαγλαμάδες και μπουζούκια», «Οι άντρες και οι χάντρες», «Χάρτινες καρδιές», «(Καπετάνιε) Πάρε με μαζί», «Άσε στην πόρτα τα κλειδιά» κ.α.

Οι συνθέσεις των τραγουδιών του δίσκου ανήκουν στον ίδιο τον Σοφό, στον Λυκούργο Μαρκέα, στον Γιώργο Μαλλίδη και στον γνωστό σολίστα του μπουζουκιού Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει επιμεληθεί και τη διεύθυνση της ορχήστρας. Στο οπισθόφυλλο υπάρχει βιογραφικό σημείωμα του Θάνου Σοφού σε ελληνικά κι αγγλικά καθώς και φωτογραφία του.

Τα τραγούδια του δίσκου
1. Πάρε το όνειρο αγκαλιά (Γρ. Μπιθικώτσης)
(Κ. Παπαδόπουλου)
2. Όπως με ξέχασες θα σε ξεχάσω (Β. Μοσχολιού)
(Κ. Παπαδόπουλου)
3. Καρδιά μου σε δικάσανε (Γρ. Μπιθικώτσης)
(Γ. Μαλλίδη)
4. Μη με ρωτάτε πια (Β. Μοσχολιού)
(Κ. Παπαδόπουλου)
5. Από λίγο, λίγο, λίγο (Στ. Κόκοτας)
(Κ. Παπαδόπουλου)
6. Καλοκαιριά (Ορχηστρικό)
(Κ. Παπαδόπουλου-Γ. Μαλλίδη)
7. Πού θα βρω (Στ. Κόκοτας)
(Λ. Μαρκέα)
8. Πες τον πόνο σου σε μένα (Γρ. Μπιθικώτσης)
(Γ. Μαλλίδη)
9. Ένα παράθυρο κλειστό (Β. Μοσχολιού)
(Θ. Σοφού)
10. Με βρήκε το ξημέρωμα (Γρ. Μπιθικώτσης)
(Θ. Σοφού)
11. Τι φρικτός καημός (Στ. Κόκοτας)
(Γ. Μαλλίδη)
12. Αναπόλησις (Ορχηστικό)
(Λ. Μαρκέα)


ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΑΣ - ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ:
«ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» (MINOS MSM 173)

Πρόκειται για τον δεύτερο «μεγάλο» δίσκο που υπογράφει ως συνθέτης ο πρόωρα αδικοχαμένος Λυκούργος Μαρκέας, μετά το «Χαλάλι σου ζωή» το 1971. Κυκλοφόρησε στα μέσα του 1973 σε στίχους του (επίσης πρόωρα αδικοχαμένου) Πυθαγόρα με ερμηνευτές τον Γιάννη Πάριο και τη Λίτσα Διαμάντη, ένα ντουέτο που πραγματοποίησε μεγάλη πορεία στη δεκαετία του '70 και στις αρχές εκείνης του '80, καθώς ο ένας έκανε σεκόντα στον άλλο σε πολλά «προσωπικά» τους άλμπουμ!
Εκείνη την εποχή, οι δύο τραγουδιστές έχουν ήδη γίνει γνωστοί κι αρχίζουν ν' ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια προς την κορυφή του ελληνικού τραγουδιού, στην οποία θα παραμείνουν για πολλά χρόνια και ειδικά ο Πάριος εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί ακόμη και σήμερα. Αποδίδουν θαυμάσια τα τραγούδια αυτού του δίσκου, ο τίτλος του οποίου μιλά από μόνος του για τη «θεματολογία» του: Μεγάλοι έρωτες και προδομένες αγάπες, δοσμένες ιδανικά ως εικόνες από τον «μαέστρο» Πυθαγόρα κι ερμηνευμένες άψογα από δύο πρόσωπα που όλη τους η καριέρα στηρίχθηκε ακριβώς στην ύμνηση του ομορφότερου συναισθήματος στον κόσμο: Του έρωτα...

Ο δίσκος αυτός δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε CD και για πολλά χρόνια είχε «εξαφανιστεί» από τα δισκοπωλεία, μέχρι που επανεκδόθηκε το 1991 - όπως και αρκετοί άλλοι - με την ένδειξη «Περιορισμένα αντίτυπα-μόνο για συλλέκτες». Τρία από τα πέντε τραγούδια που λέει η Λίτσα Διαμάντη συμπεριλήφθηκαν το 1974 στο προσωπικό της άλμπουμ «Λίτσα Διαμάντη 3», ενώ δύο από τα επτά του Γιάννη Πάριου σε μια συλλογή που κυκλοφόρησε το 1979 με τίτλο «Λυκούργος Μαρκέας-10 χρόνια τραγούδι». Όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν μόνο σε αυτό το δίσκο, με εξαίρεση το «Αγανάκτησα» που μπορεί κανείς να το βρει και στις «Επιτυχίες της MINOS» (MSM 176) που εκδόθηκε το φθινόπωρο του 1973, δηλαδή λίγο μετά την κυκλοφορία του δίσκου που παρουσιάζουμε.

Προσωπικές «αδυναμίες» μου, τα «Απαντήστε μου», «Γυναίκα μην κατηγορείς», «Την τελευταία στιγμή», «Ακατάλληλος ο δρόμος» και «Πώς να τραγουδήσω τώρα».

Και μια λεπτομέρεια: Τόσο ο Λυκούργος Μαρκέας όσο και ο Πυθαγόρας, «έφυγαν» από κοντά μας την ίδια χρονιά (1979) κι ενώ είχαν ακόμη να προσφέρουν πολλά στο ελληνικό τραγούδι...

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Αγανάκτησα (Γ. Πάριος)
2. Δικαίωμά μας (Λ. Διαμάντη)
3. Έτσι μάτια μου συμβαίνει (Γ. Πάριος)
4. Γυναίκα μην κατηγορείς (Λ. Διαμάντη)
5. Δεν υπάρχει πιθανότης (Γ. Πάριος)
6. Κουρασμένο νυχτοπούλι (Γ. Πάριος)
7. Μας μάτιασαν-μας μάτιασαν (Λ. Διαμάντη)
8. Την τελευταία στιγμή (Γ. Πάριος)
9. Ακατάλληλος ο δρόμος (Λ. Διαμάντη)
10. Κάνε μια προσπάθεια και συ (Γ. Πάριος)
11. Απαντήστε μου (Λ. Διαμάντη)
12. Πώς να τραγουδήσω τώρα (Γ. Πάριος)


ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ:
«ΛΕΥΚΩΜΑ» (COLUMBIA 70288)

Από τους ωραιότερους δίσκους του Γιώργου Χατζηνάσιου, ο οποίος κυκλοφόρησε στα τέλη του 1976. Στην πρώτη πλευρά τραγουδά η Βίκυ Μοσχολιού, ενώ στη δεύτερη η Δήμητρα Γαλάνη σε μια περίοδο που οι δυο τους εμφανίζονται με μεγάλη επιτυχία στη μπουάτ «Ζυγός» στην Πλάκα. Οι στίχοι του Γιώργου Κανελλόπουλου κινούνται γύρω από κοινωνικά θέματα και περιγράφουν με ανάγλυφο τρόπο την πραγματικότητα εκείνης της εποχής, η οποία δε διαφέρει σχεδόν καθόλου από τη σημερινή. Χαρακτηριστικό αυτού που λέμε, είναι ότι μόλις δύο τραγούδια («Άλλη μια μέρα» και «Τα γαλάζια σου γράμματα») έχουν καθαρά ερωτικό περιεχόμενο...

Το να μιλήσω για τις ερμηνείες των δύο σπουδαίων τραγουδιστριών, νομίζω ότι είναι εντελώς περιττό. Θα πω μόνο ότι συγκινούμαι πολύ κάθε φορά που ακούω την αξέχαστη Βίκυ στο «Είμαστε εμείς» που έγινε μεγάλη επιτυχία, όπως και το πασίγνωστο «Ξενύχτησα στην πόρτα σου» και φυσικά το υπέροχο «Τα γαλάζια σου γράμματα», ενώ ακούστηκε αρκετά και το «Τι να σου χαρίσω».

Μια και η καριέρα του Χατζηνάσιου είναι λίγο-πολύ γνωστή, θα ήθελα να πω δυο λόγια για τον Γιώργο Κανελλόπουλο. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο στιχουργό που ωστόσο χάθηκε ξαφνικά και σχετικά γρήγορα από το προσκήνιο του τραγουδιού. Στο ενεργητικό του έχει μεγάλες επιτυχίες, όπως μεταξύ άλλων τα «Με λένε Γιώργο», «Συγνώμη που σ' αγάπησα πολύ», «Να' χα τα χρόνια σου» (όλα από τη «Διαδρομή» επίσης του Χατζηνάσιου), «Σε χρειάζομαι», τα οποία δε νομίζω να υπάρχει φιλόμουσος που να μη τα γνωρίζει. Επίσης, συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια με τον - ξεχασμένο στις μέρες μας - Γιάννη Κατέβα υπογράφοντας σχεδόν το σύνολο των επιτυχιών του τραγουδιστή: «Τα γιασεμάκια σου», «Αν μου χαρίσουν», «Έχεις νιάτα», «Ποιος», «Πολλά τα λάθη σου», «Να μ' αγαπάς τώρα», «Ναι για σένα ναι», «Ζωή μου είναι» κ.α.

Επιστρέφοντας στο «Λεύκωμα», να πούμε ότι η ενορχήστρωση του Γιώργου Χατζηνάσιου είναι εκπληκτική, με βάση βεβαίως πάντα το πιάνο. Η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της "Columbia" από τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο, η παραγωγή ανήκει στον Γιώργο Μακράκη, ενώ ξεχωρίζει η καλαισθησία τόσο στο εξώφυλλο, όσο και στο εσώφυλλο. Περιέχονται φωτογραφίες όλων των συντελεστών κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, ενώ οι τίτλοι των τραγουδιών κι ότι άλλο αφορά το δίσκο είναι γραμμένα με καλλιγραφικά γράμματα, ακριβώς όπως θα έγραφε κάποιος ένα αναμνηστικό λεύκωμα...

Τα τραγούδια του δίσκου


Βίκυ Μοσχολιού

1. Είμαστε μεις
2. Ξενύχτησα στην πόρτα σου
3. Κλείσ’ το ραδιόφωνο
4. Άλλη μια μέρα
5. Πι-πι το παπί (συμμετέχει παιδική χορωδία)
6. Είμαστε μεις (Ορχηστρικό)

Δήμητρα Γαλάνη
7. Τα γαλάζια σου γράμματα
8. Τι να σου χαρίσω
9. Σύρε γιε μου στην Αθήνα
10. Θλιμμένα χαμόγελα
11. Καληνύχτα σας
12. Τα γαλάζια σου γράμματα (Ορχηστρικό)MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...