Κάτι γεννιέται... !
Ανακαλύπτοντας μουσικά ταλέντα!
Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Είναι κοινό το συναίσθημα του να ακούς κάποιον να παίζει σε μια φιλική παρέα και σκέφτεσαι γλυκά πόσο λαμπρό μέλλον μπορεί να έχει... Το Music Corner κάνει την σκέψη πραγματικότητα αναζητώντας στο διαδίκτυο, σε μαγαζιά ή και σε παρέες, ανθρώπους με μουσικό ταλέντο! Παιδιά που κοπιάζουν, αγαπούν την μουσική και έχουν κάτι να μας πουν. Τους ανακαλύπτουμε για να τους φέρουμε κοντά σας και να τους αγαπήσετε κι εσείς! Θέλουμε να μοιραστούν τα όνειρα τους μαζί σας, να μιλήσουν για την μουσική αλλά και να τους δούμε να κάνουν κάποια στιγμή τα όνειρά τους πραγματικότητα! Μαζί θα ταξιδεύουμε κάθε Πέμπτη, μέσα από τις σελίδες του Music Corner σε όνειρα νέων καλλιτεχνών που γεννιούνται στην Ελληνική μουσική πραγματικότητα...!

------------------------------------------------

G-Play
"Το θέμα είναι το υλικό που παίζεις να σου αρέσει πρώτα εσένα και να μη το ξεκινάς μόνο και μόνο για να είναι εμπορικό"

Με μια εβδομάδα καθυστέρηση, η στήλη μας είναι και πάλι εδώ για να δώσουμε βήμα να ακουστούν φρέσκες προτάσεις από τη μουσική σκηνή της χώρας.
Οι G-Play είναι το συγκρότημα το οποίο θα παρουσιάσουμε σήμερα. Ένα ιδιαίτερο συγκρότημα με πρωτότυπες μουσικές προτάσεις που διαφέρει από τα όσα έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς. Επιρροές Jazz, funk αλλά και rock μπαίνουν στο ...μίξερ και προκύπτουν πανέμορφες διασκευές αλλά και δικές τους μοναδικές συνθέσεις. Εμείς τους ανακαλύψαμε και μιλήσαμε με τον Αστέριο Παπασταματάκη. H συνέντευξη που μας παρέθεσε είναι απλά απολαυστική! Τα σχόλια, τα αφήνω σε εσάς.

------------------------------------------------

Μιλήστε μου λίγο για τη μπάντα σας...
Οι g-play αποτελούνται από δυο κυρίως μουσικούς τον Αστέρη Παπασταματάκη (Hammond, bass, Rhodes) και τον Κώστα Μπαλταζάνη (Guitars). Το κυρίως όργανο ή ο βασικός ήχος του γκρουπ είναι το Hammond καθότι ο ήχος του μπάσου και του βασικού groove ξεκινάει από εκεί. Έπειτα η κιθάρα είναι ο αναπόσπαστος ήχος που μαζί με τα drums στοιχειώνουν και σηματοδοτούν τον σφιχτό ήχο του τρίο. Με την σημερινή του μορφή το τρίο υπάρχει εδώ και δυο χρόνια.

Μιλάτε για μουσικό τρίο. Η Μαρίνα Σάττι, είναι το τρίτο μέλος του συγκροτήματος;
Στο γκρουπ μας τη φωνή την αντιμετωπίζουμε σαν όργανο. Έχουμε την Μαρίνα Σάττι σαν βασική φωνή εδώ και δυο χρόνια αλλά μοιράζεται την θέση της ενίοτε με μια άλλη φίλη μας την Αθηνά Ρούτση. Δεν λειτουργούμε με την κλασσική έννοια του γκρουπ που θέλει τα άτομα να είναι πάντα τα ίδια, η ίδια η μουσική που παίζουμε επιτρέπει στο να μπορούν οι μουσικοί να εναλλάσσονται και όχι μόνο το αποτέλεσμα να μην είναι "λιγότερο" αλλά ο κάθε μουσικός που έρχεται να παίξει μαζί μας να δίνει το στοιχείο το δικό του και να "ανεβάζει" το αποτέλεσμα. Επίσης drums τα τελευταία δυο χρόνια παίζει ο εξαιρετικός Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης ο οποίος και αυτός μοιράζεται το σετ του με τον φίλο μας και καταπληκτικό μουσικό Μιχάλη Καπηλίδη και αντίστοιχα τον Σεραφείμ Μπέλο, ενώ κάποιες φορές έχουμε guest κρουστά τον φίλο μας ¶γγελο Πολυχρόνου.

Προτιμάτε να παίζετε διασκευές ή δικά σας κομμάτια;
Ξεκινήσαμε σαν Hammond τρίο σε ένα μικρό χώρο και παίζαμε καθαρά jazz κομμάτια από τις δεκαετίες '40 '50, αλλά μας έλειπε η φωνή και ερχόμενη η Μαρίνα Σάττι στο τρίο μας έδωσε την ευκαιρία να ανοίξουμε και τον ήχο μας αλλά και να πειραματιστούμε... Έτσι σιγά σιγά προσανατολιστήκαμε στις διασκευες, έχοντας όμως και δικά μας κομμάτια που ωριμάζοντάς τα στο live θα θέλαμε να τα ηχογραφήσουμε με την πρώτη ευκαιρία.

Δε θεωρείτε ότι οι διασκευές πολλές φορές θεωρούνται η εύκολη λύση;
Oxι αντιθέτως, υπάρχουν πολλά κομμάτια τα οποία μέσα από διασκευές έγιναν παγκοσμίως γνωστά ή κομμάτια που μέσα από μια διασκευή τους ξανακούγονται και έχουν πάλι έναν "φρέσκο" ήχο. Μακάρι να μπορούσαμε να πάρουμε ένα κομμάτι του 40 ή του 50 ή οποιουδήποτε καλλιτέχνη και να το ξανακάνουμε επιτυχία, αυτό ακόμα και για τον ίδιο τον καλλιτέχνη πρέπει να είναι ευχαρίστηση. Το να βλέπει δηλαδή ένα κομμάτι του να είναι διαχρονικό και παράλληλα "φρέσκο".

Τι μουσικές επιρροές έχετε;
Οι επιρροές μας προέρχονται κυρίως από τον χώρο της jazz με ότι αυτό συνεπάγεται, όλοι έχουμε κάποια στιγμή στην ζωή μας περάσει από τον χώρο του blues του rock, funk, ethnic και διαφόρων ειδών μουσικής τα οποία διαμορφώνουν την μουσική ταυτότητα του καθενός μας. Όλα αυτά "μπλέκουν" στο τρίο ανεπιτήδευτα και αυτό είναι που μας αρέσει και στην διαδικασία και στο αποτέλεσμα.

Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική;
Όλοι οι άνθρωποι πιστεύω ότι ξεκινάνε την ενασχόληση τους μέσα από τη κοινή ανάγκη να επικοινωνήσουν και να εκφράσουν αυτό που ακούν ή αντιλαμβάνονται γύρω τους και αισθάνονται μέσα από μια κοινή γλώσσα τη μουσική. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι μουσικοί που μπορούσαν να επικοινωνήσουν καλύτερα παίζοντας παρά μιλώντας! Μιλάμε βέβαια για άλλα επίπεδα ανθρώπων... Δεν είναι λίγες οι φορές που και εμείς αισθανόμαστε αυτή την επικοινωνία πάνω στο live, είναι οι στιγμές για τις οποίες αφιερώσαμε τη ζωή μας στη μουσική.

Είναι εύκολο κατά τη γνώμη σας να κάνει κάποιος δίσκο στην Ελλάδα;
Το θέμα δεν είναι το αν είναι εύκολο να κάνει κάποιος δίσκο στην Ελλάδα γιατί ο καθένας μπορεί να κάνει πλέον ένα δίσκο σπίτι του. Το θέμα είναι το υλικό που παίζεις να σου αρέσει πρώτα εσένα και να μην το ξεκινάς μόνο και μόνο για να είναι εμπορικό, πιστεύουμε ότι αυτό είναι το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι. Αν κάτι σου αρέσει πραγματικά και έχει βγει από την ψυχή σου τις περισσότερες φορές θα αρέσει και στον κόσμο.

Οι μουσικές προτάσεις σας, είναι ιδιαίτερες. Τι σχόλια έχετε λάβει από το κόσμο;
Τα σχόλια είναι ανάμικτα, δεν περιμένεις αυτό που κάνεις να αρέσει σε όλους, οπότε χαίρεσαι και δέχεσαι και τα θετικά και τα αρνητικά που συνήθως σε κάνουν να δεις την μουσική σου και από μια άλλη οπτική γωνία, διορθώνοντας έτσι πράγματα τα οποία ίσως δεν σου αρέσουν.

Εμφανίζεστε κάπου αυτή την περίοδο;
Όχι αυτή τη περίοδο των Χριστουγέννων δεν παίζουμε κάπου αλλά από Ιανουάριο θα παίζουμε κατά πάσα πιθανότητα κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Alavastro στο Παγκράτι.

Τι θα δει ο κόσμος που θα έρθει να σας παρακολουθήσει;
Όποιος έρθει στο live μας θα ακούσει διασκευές γνωστών ποπ κομματιών από τα '80 τα '90 και σημερινών, προσαρμοσμένα σε ένα πιο acid cool jazzy ήχο και κάποιες original συνθέσεις μας. Το μόνο σίγουρο είναι το ότι υπάρχει πολύ ενέργεια πάνω στη σκηνή και αυτό ο κόσμος το εισπράττει και το ανταποδίδει με τον δικό του τρόπο κάθε φορά.

Μουσική - Διαδίκτυο : Φίλοι ή Εχθροί;
Το διαδίκτυο συνέβαλε πάρα πολύ στο να μπορεί ο κάθε μουσικός να δείξει την δουλειά του σε όλο τον κόσμο πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα π.χ. κάθεσαι στην καρέκλα του δωματίου σου και ακούς την δουλειά κάποιου κάπου στην Αυστραλία. Πριν κάποια χρόνια δεν είχες αυτή τη δυνατότητα. Δυστυχώς όμως με την πειρατεία τα τελευταία χρόνια στο Internet, θίγονται ανεπανόρθωτα τα πνευματικά - εκτελεστικά και άλλα δικαιώματα των μουσικών. Ελπίζουμε στο μέλλον μέσα και από την δική μας προσπάθεια να καταφέρουμε να εξαλείψουμε αυτό το φαινόμενο και ο κόπος του καθενός μας να μην γίνεται έρμαιο της μαζικής εκμετάλλευσης και του παράνομου πλουτισμού.

Κάποιος δίσκος που ακούσατε πρόσφατα και σας άρεσε πολύ;
Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο, άκουμε τα πάντα και παίρνουμε στοιχεία που θα μπορούσαμε να βάλουμε στη μουσική μας, κυρίως όμως από τον χώρο της jazz.

Υπάρχουν νέοι έλληνες καλλιτέχνες που να έχετε εντοπίσει και να θαυμάζετε;
Καθημερινά βλέπουμε γύρω μας αξιόλογες δουλειές ανθρώπων που έχουν κοπιάσει και προσπαθούν να ακουστούν, αυτό γίνεται εφικτό μέσα από τα live. Έτσι και αλλιώς ο απώτερος σκοπός ενός μουσικού είναι να παίξει και να μιλήσει αυτή τη κοινή γλώσσα με άλλους ανθρώπους. Ευτυχώς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι χώροι και τα live και υπάρχουν πολλοί και αξιόλογοι νέοι μουσικοί που τους δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσουν και να αναδειχθούν πολύ πιο εύκολα σήμερα απ' ότι στο παρελθόν.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα τηλεοπτικά talent show; Θα παίρνατε ποτέ μέρος σε μια τέτοια τηλεοπτική παραγωγή;
Εκτός του ότι η τηλεόραση είναι εκτός της καθημερινότητας μας, τα τηλεοπτικά talent show νομίζω ότι δεν έχουν καμία σχέση με μας.

Θα μπορούσατε να κατατάξετε τον εαυτό σας μέσα σε ένα μουσικό στυλ;
Πιστεύουμε ότι περισσότερο μας χαρακτηρίζει κάποιος "ήχος" ο οποίος βγαίνει μέσα από τα όργανα και τον τρόπο παιξίματος παρά ένα μουσικό στυλ, γιατί τα κομμάτια που παίζουμε ανήκουν σε διαφορετικά στυλ παιγμένα όμως με ένα πιο συγκεκριμένο δικό μας "ήχο".

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας από πού προέκυψε το όνομά σας;
Αυτό το αφήνουμε στην φαντασία του καθενος. Το όνομα προέκυψε και όλοι συμφώνησαν ο καθένας για τους δικούς λόγους!

Τι νέο θα θέλατε να προσφέρετε στην ήδη υπάρχουσα ελληνική μουσική πραγματικότητα;
Η μουσική που παίζουμε δεν απευθύνεται αποκλειστικά στην ελληνική σκηνή. Παίζουμε αυτό που μας αρέσει πρώτα απ' όλα. Τώρα αν στην πορεία προκύψει κάτι το οποίο θα "μείνει" αυτό δεν θα το επιδιώξουμε. Ωστόσο αυτός είναι ο απώτερος σκοπός του κάθε μουσικού.

Ποιο κομμάτι σας θα προτείνατε στον κόσμο να ακούσει μέσα από την σελίδα σας στο myspace;
Το πιο αντιπροσωπευτικό κομμάτι της δουλειάς μας που έχουμε ανεβάσει στο myspace είναι μια διασκευή του "Losing my religion" των R.E.M. που έχουμε κάνει και γενικώς μας έχει δώσει μια κατεύθυνση αυτό το καιρό, χωρίς όμως να αποτελεί και την ταυτότητα του γκρουπ.

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Προς το παρόν έχουμε δώσει βαρύτητα στο στούντιο και πειραματιζόμαστε με καινούργιο υλικό θέλοντας να ηχογραφήσουμε και κάποιες από τις διασκευές μας. Δεν σημαίνει ότι δεν παίζουμε κιόλας γιατί ο μόνος τρόπος για να δεις αν κάτι που έφτιαξες "δουλεύει" και έχει καλά στοιχεία είναι να το παίξεις στο live. Η αντίδραση του κόσμου πολλές φορές είναι ο καλύτερος κριτής. Ελπίζουμε να βγει κάτι καλό μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία και να μπορέσουμε να προσφέρουμε κάτι κι εμείς, να συνεχίσουμε να ευχαριστιόμαστε τη μουσική σαν διαδικασία και σαν αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή τύχη στη μουσική σας πορεία!

-----

www.myspace.com/gdptrio

------------------------------------------------

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner...MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...