Video Click !
"Click" στα video clips !
Τετάρτη 11 Οκτωβρίου

Για να βρίσκεστε σε αυτό το site, σημαίνει πως παρακολουθείτε στενά τα τεκταινόμενα της μουσικής βιομηχανίας! Έτσι, θα γνωρίζετε πολύ καλά πως μουσική βιομηχανία χωρίς εικόνα δεν υφίσταται. Σε αυτή τη στήλη λοιπόν, θα σχολιάζουμε την εικόνα, την σχέση του εκάστοτε καλλιτέχνη με αυτήν, αλλά και το παιχνίδι των εντυπώσεων. Με 2 λέξεις, τα ...video clip.

Δεν είμαι θεός - Γιάννης Πλούταρχος

Τι να σου κάνω, εγώ είμαι ο καλός
Της show biz ο φτωχός αδερφός
Αν θες στα Αρίων, φέτος να με δεις
Να λείπει ο Ρέμος, να βγω εγώ νικητής!

"Να το ξέρεις σου φωνάζει, πως σ' αγάπησε πολύ, το καλύτερο παιδί, τραλαλα - τραλαλα", τραγουδάει η γιαγιά μου για τον λατρεμένο της Γιάννη Πλούταρχο! Της αρέσουν τα τραγούδια του, η φωνή του, η παρουσία του, το χαμηλών τόνων προφίλ του, το ότι έχει 3 παιδιά (μέχρι τη στιγμή που μιλάμε), και φυσικά το ότι "να φανταστείς, ήταν κομμωτής αλλά όχι ντιγκιντάγκας"! Απ' ότι αντιλαμβάνεστε, η γιαγιά μου έχει ακόμη κάποια κολλήματα, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι από μας. Τι σχέση έχει αυτό; Μέγιστη. Διότι το παραπάνω στοιχείο μεταφράζεται ως "λαϊκό", "παραδοσιακό", "σωστό", "σεβαστό", "ζηλευτό", και πάνω απ' όλα, "κοινώς αποδεχτό". Όλα, είναι τα κομμάτια του παζλ που συμπληρώνουν με τη φωνή και την παρουσία, την "επιχείρηση" Γιάννης Πλούταρχος. Μία επιχείρηση που ουσιαστικά δεν είχε κανένα ρίσκο, ούτε φόβο. Η επιτυχία ήταν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προγεγραμμένη, τιτλοφορώντας τον Πλούταρχο, εν έτη 2006, ως τον εμπορικότερο λαϊκό τραγουδιστή της γενιάς του.

Ο Πλούταρχος, προβάλλοντας την εικόνα του καλού παιδιού με απόλυτη επιτυχία, κάτι που σημαίνει ότι όντως είναι (ή πρέπει να πάρει Όσκαρ), κατάφερε να τον ερωτευτούν οι γυναίκες (όχι αυτές που είναι ερωτευμένες με Νίνο, Ρουβά, Χατζηγιάννη) και να ταυτιστούν μαζί του οι άντρες. Μπορεί να είχε σκληρούς "αντιπάλους", όπως ο (νέος Πάριος;) Αντώνης Ρέμος, αλλά μάλλον το κοινό ήθελε μία επιστροφή στο ερωτοκλαψιάρικο λαϊκό Γ' βαθμού, όπως προσέφερε ο (νέος Πουλόπουλος;) Γιάννης Πλούταρχος. Ήταν κάποιοι που τον κατηγόρησαν για ψευτο-κλαψο-τράγουδα, με άρθρα όπως "Ο γιος της Μάρθας Βούρτση στην πίστα", ακόμη και "Η Celine Dion με γαρίφαλα!". Μπορεί τα άρθρα αυτά, να ήθελαν να χτυπήσουν τον τραγουδιστή ή μπορεί να είχαν 1000 άλλους λόγους να τον κακολογήσουν. Δεν παύουν όμως να κρύβουν μια αλήθεια. Ο Πλούταρχος είχε αρχίσει να κουράζει μεγάλη μερίδα του κοινού, παρά τις συνεχόμενες πλατινένιες πωλήσεις του. Ευτυχώς το κατάλαβε και ο νέος του δίσκος, παρότι μένει πιστός στο γνώριμο ύφος, διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία. Ήταν μία ανάσα που έπρεπε να δοθεί.

Εδώ όμως, υποτίθεται πως κρίνουμε την εικόνα του τραγουδιστή. Μα όλα τα παραπάνω, συνθέτουν μία πλήρη εικόνα της εικόνας! Ο Πλούταρχος σε αυτό το κλιπ, κοιτάει με ένα "angel sexy βλέμμα", που λέει και μία ερωτευμένη (μαζί του) φίλη μου. Πάντα με σεβασμό, με χαμόγελο και ευαισθησία. Όσον αφορά το κλιπ, η δουλειά του Καπετανίδη σπάνια μου αρέσει, αλλά ...ok, τι να κάνει και ο σκηνοθέτης; Ένα studio, ένα μικρόφωνο, μία κιθάρα και μία κάμερα να γυρίζει γύρω από το καλοσυνάτο πρόσωπο του αοιδού. Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόταν ένα τέτοιο κλιπ ο Πλούταρχος, γιατί μερικοί σαν εμένα, πρόσεξαν για πρώτη φορά ότι είναι ένας ωραίος άντρας, με καθαρό βλέμμα, χωρίς υπερβολές του τύπου sex symbol.

Τέλος, χωρίς να έχω κάτι ιδιαίτερο να προσάψω στην τόσο προσιτή φιγούρα του, θα μιλήσω για την επιλογή του να μην συμμετέχει στα βραβεία Αρίων. Δεν ξέρω γιατί το κάνει αλλά με εκνευρίζει που μιλάει γι' αυτά, παρουσιάζεται στην εκπομπή που αφορά τους υποψηφίους, αλλά 5 χρόνια δεν έκανε τη χάρη ούτε στο Mega ούτε στην IFPI να πατήσει το πόδι του. Συνεχώς λέει ότι πρέπει να εξελιχθεί ο θεσμός. Βρε καλό μου παιδί (!), αν δε δώσεις το παρών, αν δε βοηθήσεις με τον τρόπο σου, πως θα εξελιχθεί ο θεσμός; Όπως λέει και η Ακρίτα, βραβεία σας δίνουν, δεν σας παίρνουν το κεφάλι. Τελικά τα θες κι εσύ Γιαννάκη τα γαλλικά σου από τον Αλιάγα!

Υπέρ: το ότι κάθε βήμα, είτε αφορά τον ήχο, είτε την εικόνα, είναι προσεγμένο.
Κατά: τα Αρίων να σε δω φέτος, να πεις ανοιχτά την πρόταση σου στον κόσμο και τους συναδέλφους σου.
Συμπέρασμα: η Ελλάδα αποδεικνύει για άλλη μία φορά, σε αντίθεση με την Ευρώπη και την Αμερική, ότι γουστάρει τα καλά παιδιά. Σε εμάς τους "διεστραμμένους" που βαριόμαστε με αυτά, ζητάω συγγνώμη για το άνευρο άρθρο. (η γιαγιά μου πήγε στη παρουσίαση του Γιαννάκη και εγώ έχασα τη μούσα μου ...πως να έρθει έμπνευση;)

Για μπλα-μπλα σας περιμένω στο stavroskinalopoulos@musiccorner.grMC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...