Κάτι γεννιέται... !
Ανακαλύπτοντας μουσικά ταλέντα!
Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Είναι κοινό το συναίσθημα του να ακούς κάποιον να παίζει σε μια φιλική παρέα και σκέφτεσαι γλυκά πόσο λαμπρό μέλλον μπορεί να έχει... Το Music Corner κάνει την σκέψη πραγματικότητα αναζητώντας στο διαδίκτυο, σε μαγαζιά ή και σε παρέες, ανθρώπους με μουσικό ταλέντο! Παιδιά που κοπιάζουν, αγαπούν την μουσική και έχουν κάτι να μας πουν. Τους ανακαλύπτουμε για να τους φέρουμε κοντά σας και να τους αγαπήσετε κι εσείς! Θέλουμε να μοιραστούν τα όνειρα τους μαζί σας, να μιλήσουν για την μουσική αλλά και να τους δούμε να κάνουν κάποια στιγμή τα όνειρά τους πραγματικότητα! Μαζί θα ταξιδεύουμε κάθε Πέμπτη, μέσα από τις σελίδες του Music Corner σε όνειρα νέων καλλιτεχνών που γεννιούνται στην Ελληνική μουσική πραγματικότητα...!

------------------------------------------------

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ
"Η έμπνευση είναι κάτι που σου χαρίζεται άνωθεν. Δεν σου ανήκει και δεν το ελέγχεις"

Ο Μιχάλης Ανδρονίκου, ανήκει σε εκείνες τις περιπτώσεις νέων ανθρώπων που το παν στη ζωή τους είναι να κάνουν πράξη την αγάπη τους για τη μουσική. Στο ρεπερτόριό του διαθέτει μελωδικά κομμάτια και ιδιαίτερα ακούσματα. Η μουσική του παιδεία εντυπωσιάζει. Ο Μιχάλης Ανδρονίκου, τολμά να επενδύσει στη ποιότητα! Η νέα του δισκογραφική δουλειά, "Απ' τη στεριά, το νερό και τον αέρα", είναι έτοιμη να ακουστεί αλλά και να περάσει μηνύματα για τα αδέσποτα ζώα! Εύχομαι να σας αγγίξει όπως και εμάς!

------------------------------------------------

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την μουσική και πως μπήκε στη ζωή σου;
Με την μουσική ασχολούμαι από πέντε χρονών. Είχα κάποιο γείτονα μουσικό ο οποίος με άκουσε να τραγουδάω και πρότεινε στους γονείς μου να πάρω κάποια μαθήματα. Έτσι ξεκίνησα να παίρνω μαθήματα μπουζουκιού, κιθάρας κλπ.

Έχεις σπουδαίες μουσικές σπουδές και παιδεία. Πόσο σημαντικό είναι τελικά να έχει μουσική παιδεία ένας καλλιτέχνης, καθώς είναι κάτι που στην Ελλάδα συνήθως λείπει...
Είναι τόσο σημαντικό όσο για το χορευτή, η σχολή Χορού, για τον εικαστικό η σχολή Καλών Τεχνών, για τον ηθοποιό η Δραματική σχολή κλπ. Στην Ελλάδα η παιδεία αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα. Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά τα πράγματα για την καλλιτεχνική και τη μουσική παιδεία ειδικότερα.

Μίλησε μας λίγο για το νέο σου δίσκο...
Πρόκειται για τραγούδια για μικρούς και μεγάλους, με ανθρώπινες ιστορίες που έχουν σαν ήρωες ζώα! Τραγουδούν η Σίσσυ Κασσάνδρα και ο Γιάννης Λεκόπουλος. Συμμετέχει η Μαρία Φωτίου. Στίχους έγραψαν ο Νίκος Αϊβαλής (που είχε τη θεατρική και την εικαστική επιμέλεια), ο Βασίλης Γκίκας, η Νατάσα Κακογιαννάκη και η Αλέκα Εληώτη. Είναι ένα δίσκος αφιερωμένος στα "αδέσποτα του κόσμου" με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει... Φέρει τον τίτλο "Απ' τη στεριά, το νερό και τον αέρα" και κυκλοφορεί από τη LYRA, με την ευγενική χορηγία του δευτέρου προγράμματος της ελληνικής ραδιοφωνίας.

Υπάρχει κάποιο κομμάτι που ξεχωρίζεις για κάποιον δικό σου λόγο;
Δε θέλω να εκφράσω κάποια δική μου προτίμηση γιατί θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επηρεάσω κάποιον ακροατή στην προσωπική του κρίση. Θεωρώ ότι οι ακροατές δεν πρέπει να κατευθύνονται ή να επηρεάζονται από γνώμες δημιουργών ή κριτικών πριν έρθουν σε προσωπική επαφή με το έργο. Στη συνέχεια μπορεί μια τοποθέτηση του καλλιτέχνη ή του κριτικού να του είναι βέβαια χρήσιμη στη διεύρυνση της αντίληψής του για το έργο, αλλά μέχρι τότε μάλλον δεν την έχει ανάγκη.

Αυτή την περίοδο κάνεις εμφανίσεις για την προώθηση του δίσκου;
Αυτήν την περίοδο προετοιμάζω την παρουσίαση των δισκογραφικών μου δουλειών στο Calgary όπου διαμένω (βρίσκεται στην Αλμπέρτα του Καναδά), που θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου σε ένα χώρο τεχνών και γραμμάτων στο κέντρο της πόλης.

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση, είναι η διδασκαλία μουσικής. Πως προέκυψε αυτό;
Πριν μετακομίσω στον Καναδά και για αρκετά χρόνια, δίδαξα μουσική στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε δημόσια σχολεία. Επίσης δίδαξα για κάποια χρόνια στο Ελληνικό Ωδείο. Ήταν ανάγκη για μένα να μοιραστώ την αγάπη και τις όποιες γνώσεις μου στη μουσική με νέους ανθρώπους που είχαν όρεξη για μάθηση.

Τα νέα παιδιά, στα οποία διδάσκεις μουσική, σου φαίνονται ελπιδοφόρα για το μέλλον της μουσικής; Βλέπεις νέους να αγαπάνε και να ασχολούνται με την μουσική;
Αν δεν μου φαίνονταν ελπιδοφόρα δεν θα το έκανα ποτέ. Σίγουρα οι νέοι αγαπάνε τη μουσική και πιστεύουν στην αξία και στη δύναμή της. Εύχομαι να έχουν τις ευκαιρίες να δημιουργήσουν ουσιαστικά έργα τέχνης, ωφέλιμα για τον άνθρωπο και την ίδια την τέχνη.

Τι μέσα μπορεί να διαθέτει ένας νέος καλλιτέχνης για να προωθήσει τη δουλειά του;
Αρχικά πρέπει να έχει μια δουλειά που να ενδιαφέρει κάποιο κοινό. Μετά όλα παίζουν το ρόλο τους: οι ζωντανές εμφανίσεις, η διαφήμιση, η υποστήριξη από εταιρείες ή από ειδικούς στο χώρο των δημοσίων σχέσεων κλπ.

Η μουσική σου είναι ιδιαίτερη και ξενίζει. Πόσο εύκολο είναι για εσένα να περάσεις αυτά που εκπροσωπείς στο ευρύ κοινό;
Η μουσική που έχω εκδώσει - με εξαίρεση την τελευταία - ήταν κατά βάση μουσική δωματίου για διάφορους συνδυασμούς οργάνων και σε διάφορα στιλ. Αυτό το είδος στην Ελλάδα έχει σαφώς περιορισμένο κοινό, κάτι που είναι γνωστό στους συνθέτες που ασχολούνται με το είδος αυτό. Το τελευταίο άλμπουμ, όπως έχω πει, αφορά σε τραγούδια επικοινωνιακά, που σαφώς ενδιαφέρουν περισσότερο κόσμο. Ο στόχος μου πάντως δεν είναι να επιβάλω την παρουσία μου, ούτε να περάσω αυτό που εκπροσωπώ - αν εκπροσωπώ κάτι - στο κοινό. Μια καλή επικοινωνία προϋποθέτει την ελεύθερη βούληση και την ειλικρινή έκφραση και των δύο πλευρών.

Ποια στιγμή στην μέχρι τώρα καριέρα σου θα μπορούσες να αποκαλέσεις "κορυφαία";
Είχα πολλές στιγμές για τις οποίες χαίρομαι. Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Νομίζω ότι όταν κανείς νοιάζεται για το ταξίδι δεν απομονώνει στιγμές, πόσο μάλλον "κορυφαίες".

Ποιος είναι ο τελευταίος δίσκος που αγόρασες;
Τα έργα για σόλο πιάνο του Δημήτρη Δραγατάκη που ερμηνεύει η Λορέντα Ράμου. Το CD κυκλοφορεί από την εταιρεία NAXOS.

Γενικότερα, τι μουσικές επιρροές έχεις;
Κυριότερες συνειδητά μουσικές επιρροές μου, θεωρώ τις λαϊκές μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου, την παράδοση της Δυτικής κλασικής μουσικής, τον Μάνο Χατζιδάκι, τη Λάτιν μουσική, την πειραματική μουσική από το '50 και μετά, τη minimal μουσική, τη μουσική των Ελλήνων συνθετών της γενιάς της Πρωτοπορίας κ.α.

Για εμένα είναι κάπως δύσκολο να σε κατατάξω σε κάποιο μουσικό είδος και αυτό πιθανότατα να είναι καλό, εσύ όμως θα ήθελες να δώσεις στον εαυτό σου κάποια μουσική ταυτότητα;
Θεωρώ ότι υπηρετώ την έντεχνη ελληνική μουσική, κάτι που κάνω συνειδητά από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να γράψω μουσική.

Διακρίνω μια ποιότητα και έναν σεβασμό για το αντικείμενο σου, που δεν συναντάμε συχνά. Αυτό οφείλεται στην μουσική σου παιδεία ή στον χαρακτήρα που διαμόρφωσες μεγαλώνοντας;
Ένας συνδυασμός των δύο και η αγάπη για τη μουσική περισσότερο απ' όλα, νομίζω ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω τη μουσική δημιουργία γενικότερα.

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας από πού αντλείς έμπνευση για τις μουσικές σου;
Η έμπνευση είναι κάτι που σου χαρίζεται άνωθεν. Δεν σου ανήκει και δεν το ελέγχεις. Γι' αυτό οφείλεις να τη σέβεσαι και να την τιμάς, κάνοντας ότι καλύτερο μπορείς ανάλογα με τις ικανότητες και τις δυνατότητες που διαθέτεις.

Έχεις μελοποιήσει απ' όσο ξέρω, δύο ποιήματα του Κωστή Παλαμά. Αυτό συνέβη επειδή αγαπάς πολύ τον συγκεκριμένο ποιητή;
Έχω εκδώσει δύο μελοποιημένα ποιήματα του Κωστή Παλαμά στην πρώτη μου δισκογραφική δουλειά, αλλά έχω μελοποιήσει περισσότερα, τόσο του Παλαμά όσο και άλλων ποιητών. Σκοπεύω μάλιστα, να εκδώσω μια σειρά με μελοποιημένη ποίηση των Παλαμά, Πολυδούρη, Καρυωτάκη και Λαπαθιώτη με κοινή θεματολογία, την αγωνία των ποιητών για την καλλιτεχνική δημιουργία και τη σχέση της με τη ζωή.

Έχεις σκεφτεί να μελοποιήσεις και άλλα ποιήματα άλλων ποιητών στο μέλλον;
Η ποίηση είναι η πιο κοντινή τέχνη στη μουσική. Με ενδιαφέρει πολύ. Διαβάζω συχνά και ασχολούμαι με αυτήν όσο μπορώ. Βεβαίως και θα συνεχίσω να μελοποιώ τον ποιητικό λόγο που αγαπώ.

Ο κόσμος που θα έρθει να σε ακούσει live, τι μπορεί να περιμένει από το πρόγραμμά σου;
Δεν κάνω συστηματικά παρουσιάσεις της δουλειάς μου. Έχω παρουσιάσει δουλειές άλλων καλλιτεχνών ως μουσικός, περισσότερο απ' ότι τις δικές μου. Και στις δύο περιπτώσεις όμως θα ακούσει ότι καλύτερο έχω να δώσω.

Σε ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις.
Ευχαριστώ κι εγώ.

-----

www.andronikou.gr

------------------------------------------------

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner...MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...