Κάτι γεννιέται... !
Ανακαλύπτοντας μουσικά ταλέντα!
Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Είναι κοινό το συναίσθημα του να ακούς κάποιον να παίζει σε μια φιλική παρέα και σκέφτεσαι γλυκά πόσο λαμπρό μέλλον μπορεί να έχει... Το Music Corner κάνει την σκέψη πραγματικότητα αναζητώντας στο διαδίκτυο, σε μαγαζιά ή και σε παρέες, ανθρώπους με μουσικό ταλέντο! Παιδιά που κοπιάζουν, αγαπούν την μουσική και έχουν κάτι να μας πουν. Τους ανακαλύπτουμε για να τους φέρουμε κοντά σας και να τους αγαπήσετε κι εσείς! Θέλουμε να μοιραστούν τα όνειρα τους μαζί σας, να μιλήσουν για την μουσική αλλά και να τους δούμε να κάνουν κάποια στιγμή τα όνειρά τους πραγματικότητα! Μαζί θα ταξιδεύουμε κάθε Πέμπτη, μέσα από τις σελίδες του Music Corner σε όνειρα νέων καλλιτεχνών που γεννιούνται στην Ελληνική μουσική πραγματικότητα...!

------------------------------------------------

POPEYE
"
Από deep house σε bossa nova, από electro pop σε πιο dark κι από indie pop σε electronica, είναι η μουσική μας!"

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το πώς σχηματίστηκε η μπάντα σας;
Βασικά όλα ξεκίνησαν από ένα demo με 5 ορχηστρικά τραγούδια του Γιάννη, που έδωσε ο αδελφός του Μάρκος, στο φίλο του Δημήτρη. Ο Δημήτρης μόλις είχε αρχίσει να γρατζουνάει στην κιθάρα τις πρώτες αγγλόφωνες μελωδίες του και κάπου εκεί έδεσε το γλυκό.

Το όνομα PopEye, από πού προέρχεται;
Είναι ένα λογοπαίγνιο με διττή σημασία, ο ήρωας κόμικ Ποπάυ αλλά κι η ματιά στην POP (αναφερόμενο γενικά στην POP ART). Το όνομα το εμπνευστήκαμε από το έργο ενός εικονογράφου, ζωγράφου, φωτογράφου και πολύ καλού μας φίλου, του Βασίλη Γρίβα. Ταίριαζε και γάντι στη μουσική μας, βέβαια.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο για την μουσική σας;
Βασικά προσπαθούμε να κάνουμε απλή, μελωδική μουσική, κυρίως ποπ, αλλά χωρίς να λέμε όχι σε κάτι διαφορετικό. Όποιος έχει ακούσει τη μουσική μας καταλαβαίνει πως κινούμαστε προς διάφορες κατευθύνσεις, αφήνουμε τη μουσική (ή το ένστικτο) να μας οδηγήσει. Εύκολα διακρίνεις τις επιρροές μας από τα '80s ή '90s, αλλά και την προσαρμογή τους στο σήμερα. Οι στίχοι μας είναι προσεγμένοι, και το ύφος μας γλυκόπικρο.

Είστε από εκείνα τα τυχερά συγκροτήματα που μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο, καθώς έχετε ήδη δισκογραφική δουλειά. Ποιο πιστεύετε ήταν το νέο στοιχείο που προσφέρατε και το καταφέρατε αυτό;
Καταρχήν όλοι μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο, αφού το MySpace ή το facebook, υπάρχουν για όλους. Απλά τυχαίνει να έχουμε και κάποιες επίσημες κυκλοφορίες, που όμως στην εποχή μας, δεν είμαστε σίγουροι για το πόση διαφορά κάνουν. Το διαφορετικό σε εμάς νομίζω πως είναι η αμεσότητα της μουσική μας και το ότι δεν υπάρχουν πολλά συγκροτήματα που κάνουν ποπ μουσική στην Ελλάδα. Τα τραγούδια μας είναι ραδιοφωνικά κι εύπεπτα, αλλά με σοβαρό τρόπο.

Η δισκογραφία σας αποτελείται από κομμάτια με ξένο στίχο. Κάτι τέτοιο, μπορεί να γίνει αποδεκτό από το ελληνικό κοινό ή έχετε νιώσει ότι κάπου το νιώθουν ως ξένο;
Έχουν αλλάξει τα πράγματα τα τελευταία χρόνια, η δύναμη της ελληνικής σκηνής στηρίζεται σε γκρουπ και καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν αγγλικό στίχο. Αυτό έχει αρχίσει και γίνεται συνείδηση σε όλους. Δεν ξέρουμε αν τελικά οδηγήσει σε κάτι μεγάλο ή μια σκηνή με βάσεις, αλλά σίγουρα προχωράει. Δεν είναι τυχαίο, πως καλλιτέχνες όπως η Μόνικα, οι GAD, οι Transistor, ο Monsieur Minimal, οι Cyanna, οι Matisse και πολλοί άλλοι, κάνουν επιτυχία κι ακούγονται παντού.

Δύο αδέρφια και ένας φίλος να υποθέσω; Πόσο εύκολη είναι η συμβίωση σε μια μπάντα;
Είναι πάρα πολύ δύσκολη, ειδικά όταν κι οι τρεις δουλεύουν, ο χρόνος είναι λιγοστός και τα χρήματα δεν περισσεύουν ούτε για χορδές. Τα νεύρα πολλές φορές είναι τεντωμένα κι εύκολα ξεσπάμε ο ένας στον άλλον! Πάντως για την ώρα δεν έχουμε φτάσει σε οριακές καταστάσεις που να μας κάνουν κακό.

Εσείς, ως μονάδες, τι μουσική ακούτε και ποιες είναι οι επιρροές σας από τα πρώτα σας ακούσματα;
Όλα είναι ξεκάθαρα αν ακούσει κάποιος το cd μας. Υπάρχουν τραγούδια από deep house σε bossa nova, από electro pop σε πιο dark κι από indie pop σε electronica. Μπορεί κάποιος να είναι πιο ρηγμένος, αλλά γενικότερα είμαστε δημοκρατικοί και σεβόμαστε ο ένας τις ιδέες του άλλου. Αυτό βοηθάει και στην παραπάνω ερώτηση, γιατί διευκολύνει τη συμβίωση.

Στην Ελλάδα, υπάρχει pop ή μόνο λαϊκό - pop τραγούδι;
Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση, γιατί τα όρια της ποπ δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα. Αλλά ως μια γενικότητα, μάλλον για λαϊκό-ποπ μιλάμε κι όχι για ποπ.

Το διαδίκτυο, αποτέλεσε τρόπο επικοινωνίας και προώθησης της δουλειάς σας;
Ναι είναι το βασικότερο μέσο. Σε εμάς τουλάχιστον έπαιξε και παίζει τεράστιο ρόλο. Η πρώτη μας συναυλία για παράδειγμα, κλείστηκε μέσω myspace! Εμείς δεν είχαμε ούτε τους γνωστούς, αλλά ούτε και την πίστη στον εαυτό μας για να κάνουμε live.

Επειδή παρατηρείται μια υπερπροσφορά πλέον και στο Internet, ποιο πιστεύετε πως είναι το στοιχείο εκείνο που σας κάνει να ξεχωρίζετε από την λεγόμενη "μάζα" του διαδικτύου;
Όπως είπα και πριν η αμεσότητα που χαρακτηρίζει τη μουσική μας κι η ειλικρίνεια ή ακόμη κι η αμεσότητα στο myspace, αφού διαχειριζόμαστε τη σελίδα μόνοι μας. Που σημαίνει ότι δεν προλαβαίνουμε να τα κάνουμε κι όλα σωστά, αλλά έτσι είναι. Ευτυχώς το facebook μας, το διαχειρίζεται ένας από τους μεγαλύτερους φαν και φίλος μας πλέον, ο Μιχάλης.

Θέλω να μας μιλήσετε οι ίδιοι για το album σας...
Πιστεύουμε πως έχουμε καταθέσει ένα πολύ καλό pop cd. Με αρχή, μέση και τέλος (όπως και στα τραγούδια μας), με 12 ισάξια τραγούδια, δεν έχουμε "γεμίσματα" μέσα, κάθε ένα από τα τραγούδια, θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε single, καλή παραγωγή (σε συνεργασία με τους GAD) και minimal artwork. Είναι μια έντιμη δουλειά, με πολύ μεράκι κι αγάπη.

Αρκετά κομμάτια, νομίζω πως σε ταξιδεύουν... Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;
Νομίζω πως δεν υπάρχει απάντηση σ' αυτό. Όλα και τίποτα, οι χαρές κι οι ανησυχίες μας, οι άνθρωποι γύρω μας, αλλά και το ανεξερεύνητο εγώ μας, η θάλασσα κι ο θόρυβος της πόλης.

Υπάρχει κάποιο κομμάτι του δίσκου που να αγαπάτε ξεχωριστά;
The deepest sea... είναι ένα τραγούδι που με το που βγήκε, καταλάβαμε πως είναι ξεχωριστό και δεν πέσαμε έξω, είναι το τραγούδι που αγαπήθηκε πιο πολύ κι από τον κόσμο. Είναι το πιο χαρακτηριστικό του cd μας, αφού περικλείει την ουσία της μουσική μας.

Αισιόδοξα κομμάτια με καλή διάθεση από τους στίχους μέχρι την μουσική. Είναι το μήνυμά σας για όλες τις δυσκολίες και για τους νέους ανθρώπους;
Μμμ... κοίτα να δεις... οι στίχοι δεν είναι πάντα τόσο αισιόδοξοι, απλά είναι το ύφος μας τέτοιο, αλλά κι η τελική διάθεσή μας, ίσως κι εμείς να θέλαμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Μπορεί κι εμείς να παίρνουμε μαθήματα από τα ίδια μας τα τραγούδια.

Πως μπορεί ένας μουσικός να επηρεάσει με την μουσική του, σε μια δύσκολη εποχή όπως είναι αυτή που διανύουμε;
Δύσκολο μας φαίνεται πολύ, όλα είναι τόσο ασαφή και θολά στην εποχή μας, όλα συμβαίνουν τόσο γρήγορα κι υπόγεια, που δεν προλαβαίνει κανείς να αφομιώσει μηνύματα ή να προηγείται της εποχής του, ώστε να παράγει μηνύματα.

Τα όνειρά σας για το μέλλον;
Να συνεχίσουμε να γράφουμε όμορφα και μελωδικά τραγούδια, που θα αρέσουν εξίσου ή και περισσότερο στον κόσμο, από αυτά που περιέχονται στο debut cd μας. Κι ένα ακόμη, να παίξουμε support στους Depeche Mode το Μάη!

Ένα κομμάτι που αντιπροσωπεύει τον καθένα σας, αυτή τη χρονική περίοδο;
Στον Μάρκο έχει κολλήσει το Oxford Comma - Vampire Weekend, στον Γιάννη το We are the people - Empire of the sun και στον Δημήτρη το Closer - Kings Of Leon.

Υπάρχει κάποια συνεργασία που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε;
Συνεργασίες πολλές, κυρίως με γυναικείες φωνές, όπως η Κατερίνα Κυρμιζή (να ένα καλό παράδειγμα ποπ μουσικής με ελληνικό στίχο). Αν έχουμε και το ανάλογο τραγούδι, θα το προσπαθήσουμε.

Το κοινό σας, είναι κυρίως νέοι άνθρωποι. Θα θέλατε μέσα από την στήλη μας, να τους στείλετε ένα μήνυμα, σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για όλους τους νέους;
Να μην παραμυθιαζόμαστε γενικώς, η επανάσταση πρέπει πρώτα να ξεκινήσει μέσα μας, να γίνουμε εμείς αυτό που θεωρούμε πως δεν είναι οι άλλοι. Όχι να προσπαθούμε μόνο να αλλάξουμε τους άλλους. Θυμάμαι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, διαδήλωση για τις πυρκαγιές στο κέντρο της Αθήνας κι όταν έληξε, οι ίδιοι διαδηλωτές είχαν γεμίσει με σκουπίδια, πλαστικά ποτήρια, χαρτιά κι αποτσίγαρα όλους τους δρόμους... Παράδοξο κι αντιφατικό!!!

----------

http://www.myspace.com/popeyegr

------------------------------------------------

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner...MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...