Κάτι γεννιέται... !
Ανακαλύπτοντας μουσικά ταλέντα!
Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Είναι κοινό το συναίσθημα του να ακούς κάποιον να παίζει σε μια φιλική παρέα και σκέφτεσαι γλυκά πόσο λαμπρό μέλλον μπορεί να έχει... Το Music Corner κάνει την σκέψη πραγματικότητα αναζητώντας στο διαδίκτυο, σε μαγαζιά ή και σε παρέες, ανθρώπους με μουσικό ταλέντο! Παιδιά που κοπιάζουν, αγαπούν την μουσική και έχουν κάτι να μας πουν. Τους ανακαλύπτουμε για να τους φέρουμε κοντά σας και να τους αγαπήσετε κι εσείς! Θέλουμε να μοιραστούν τα όνειρα τους μαζί σας, να μιλήσουν για την μουσική αλλά και να τους δούμε να κάνουν κάποια στιγμή τα όνειρά τους πραγματικότητα! Μαζί θα ταξιδεύουμε κάθε Πέμπτη, μέσα από τις σελίδες του Music Corner σε όνειρα νέων καλλιτεχνών που γεννιούνται στην Ελληνική μουσική πραγματικότητα...!

------------------------------------------------

ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ
"
Το μπουζούκι είναι η Αλχημεία μας!"

Οι Αλχημιστές είναι μια μπάντα διαφορετική από τις άλλες. Τι την κάνει να ξεχωρίζει; Μα φυσικά, οι παράξενες μίξεις ή αλλιώς ...αλχημείες που κάνουν σε διάφορα είδη μουσικής! Φανταστείτε μια ροκ μπάντα να "σπάει" στο τέλος αντί για ηλεκτρική κιθάρα ...το μπουζούκι της! Φαινομενικά παράξενο, αλλά όταν υπάρχει ταλέντο και θέληση, το αποτέλεσμα καταπληκτικό! Μας συστήνονται με την "Καύτρα", μας ταξιδεύουν με τον στίχο τους και μας κάνουν έκπληξη με τα ευχάριστα παντρέματα των μουσικών τους. Παιδιά του σήμερα, με άποψη, διάθεση για αλλαγές, ανοιχτό μυαλό και υπέροχη μουσική... Νομίζω πως ο Σταυρός Του Νότου - Club κάθε Τετάρτη βράδυ, θα πρέπει να γίνει στέκι... Εκεί άλλωστε στεγάζουν τις αλχημείες τους!

Πως προέκυψε το όνομα Αλχημιστές;
Το όνομα προέκυψε το 2001 και ήταν ιδέα του ενός από τους δυο μπουζουξήδες του συγκροτήματος. Ψάχναμε ονόματα γενικά εκείνη την περίοδο αλλά τα περισσότερα που βρήκαμε δεν μας πήγαιναν. Έτσι λοιπόν, χτυπάει το τηλέφωνο και ήταν ο Δημήτρης που μας πρότεινε το όνομα Αλχημιστές. Δε χρειάστηκε πολύ, υιοθετήθηκε αμέσως!

Θα ήθελα να μου παρουσιάσετε τα μέλη της μπάντας καθώς και το είδος της μουσικής που παίζετε.
Η μπάντα μας αποτελείται από έξι άτομα. Είναι ο Δημήτρης Παύλος που παίζει τρίχορδο μπουζούκι, ο Βασίλης Παγώνης που είναι η φωνή της μπάντας αλλά και παίζει ηλεκτρική κιθάρα, ο Βάιος Χριστοδούλου που είναι στο πιάνο - πλήκτρα και στον προγραμματισμό γενικότερα, ο Γιάννης Ράλλης στα τύμπανα, ο Αντώνης Βουζουνάρας στο μπάσο και ο Βασίλης Δημούδης στο μπουζούκι και στα φωνητικά.
Η μουσική που παίζουμε, είναι μια μίξη ξεχωριστών επιλογών. Ο καθένας μας χωριστά ακούει διαφορετικά πράγματα και έτσι λοιπόν τα αναμιγνύουμε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μουσική μας είναι εναλλακτική.

Μπουζούκι, ηλεκτρικές κιθάρες, τύμπανα. Πόσο εύκολο είναι να τα ενώσεις όλα μαζί και να καταλήξεις σε ένα αποτέλεσμα;
Η αρχή των πάντων είναι ότι είμαστε παρέα. Έτσι λοιπόν γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και πέρα από όλα τα άλλα έχουμε σαν βασικό στοιχείο την μουσική. Προσπαθούμε λοιπόν να δέσουμε αυτές τις διαφορετικές επιλογές και επιρροές που έχει ο καθένας. Εγχείρημά μας είναι να βάλουμε μπουζούκι σε κάποια ροκ κομμάτια, να διασκευάσουμε κάποια ξένα που βγάζει ο Βάιος με τους μπουζουξήδες και όλα αυτά να τα ενώσουμε. Μας αρέσουν να υπάρχουν διαφορετικά στυλ και να τα βάζουμε όλα στο live μας.

Στο δελτίο τύπου, μιλάτε για απενεχοποίηση του μπουζουκιού. Πόσο εύκολο είναι να ενταχθεί αυτό στη ροκ μουσική σκηνή;
Ο όρος απενεχοποίηση, σημαίνει πως δεν χρησιμοποιούμε το μπουζούκι με τον τρόπο που χρησιμοποιείται πλέον στα περισσότερα νυχτερινά κέντρα. Δηλαδή σε εμάς το μπουζούκι καλείται να παίξει πχ. θέματα πλήκτρων. Δεν χρησιμοποιείται για αμιγώς λαϊκά κομμάτια. Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι εύκολο να ενταχθεί σε μια ροκ σκηνή. Εμείς το κάνουμε επειδή μας αρέσει. Τώρα το κατά πόσο έχει απήχηση στον κόσμο, αυτό είναι διφορούμενο. Είναι οι πιο κλασικοί που θα μπορούσαν να πουν ότι δεν ταιριάζει αλλά και άλλοι που δείχνουν να τους αρέσει. Άλλωστε για εμάς το μπουζούκι, είναι και ο βασικός μας άξονας, είναι η αλχημεία μας!

Όταν κάποιος έρχεται στα live σας, τι θα παρακολουθήσει;
Από την ελληνική σκηνή θα ακούσει διασκευασμένα κομμάτια από Κατσιμιχαίους, Αλεξίου, Ξύλινα Σπαθιά αλλά και ένα mini αφιέρωμα που κάνουμε στον Μάνο Χατζηδάκι. Από την ξένη μουσική, θα ακούσει κομμάτια από Radiohead, Moby και γενικότερα κινούμαστε σε αυτό το μουσικό μοτίβο. Βέβαια, θα ακούσει και πολλές διασκευές σε ρεμπέτικα και αρχοντορεμπέτικα.

Έχετε ήδη μπει στην διαδικασία της δισκογραφίας. Το σύστημα των playlist στα ραδιόφωνα, βοηθάει τους νέους καλλιτέχνες;
Αυτό που έχουμε καταλάβει εμείς για όλο αυτό το σύστημα είναι πως είναι θέμα καθαρά συνεργασίας της δισκογραφικής με τον εκάστοτε ραδιοφωνικό σταθμό. Δε νομίζουμε πως ο κάθε παραγωγός μπορεί να παίξει κάποιο βασικό ρόλο στην επιλογή των κομματιών. Αυτό συμβαίνει είτε με μικρούς σταθμούς που δεν έχουν τέτοιου είδους συνεργασίες είτε όταν ο παραγωγός είναι και παράγοντας. Έτσι λοιπόν θεωρούμε πολύ λογικό όταν οι παραγωγοί έχουν συμμετάσχει σε δίσκους, να προωθούν αυτούς.

Αυτό όμως βοηθάει τελικά τους νέους καλλιτέχνες;
Όχι, γενικά δεν βοηθάει. Εκτός και αν αυτοί οι καλλιτέχνες έχουν σχετικές συνεργασίες.

Άρα γι' αυτούς που δεν έχουν κάποια συνεργασία, τι μέσα απομένουν;
Η καλύτερη διαφήμιση για έναν καλλιτέχνη είναι το live του και συμφωνούμε όλοι σ' αυτό. Και καθόλου να μην παίξει το κομμάτι στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση, αν εκεί που εμφανίζεσαι μπορείς να κάνεις κέφι και έχεις μεράκι στην οργάνωση του όλου live, κερδίζεις τον κόσμο. Η ουσία είναι να μην κάνεις κάτι απλά για να κόψεις εισιτήρια ή για να πάρεις κάποιο παραπάνω μεροκάματο. Ο κόσμος βγαίνει και εσύ άμα παίζεις καλά, κάπου θα σε πετύχει και θα του αρέσεις με αποτέλεσμα να πάρει τελικά το δίσκο. Άλλωστε είναι και η πιο άμεση επαφή αυτή.

Η συνεργασία σας με το Σταμάτη Μεσημέρη, ήταν καταλυτική. Είναι ο άνθρωπος που του χρωστάτε τα περισσότερα σ' αυτή τη δουλειά;
Βέβαια, γιατί μας εμπιστεύτηκε τα δημιουργήματά του. Άλλοι δεν μας εμπιστεύτηκαν καν να ακούσουν το δικό μας υλικό, όχι να φτάσουν σε σημείο να μας δώσουν και τραγούδια.

Πως έγινε η επαφή;
Η επαφή έγινε τυχαία στο προσωπικό στούντιο του Αντώνη. Είχε έρθει για μια δουλειά, μας άκουσε, μας γνώρισε και έτσι ξεκίνησε και η διαδικασία. Ο Σταμάτης είναι γενικότερα ένας πολύ ανοιχτός άνθρωπος. Άμα δει κάτι που να του αρέσει, θα το προχωρήσει χωρίς να κοιτάξει αν είσαι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης. Δε τον νοιάζουν τα ονόματα, τον ενδιαφέρει μόνο να βρει έναν λόγο για να συνεργαστεί με κάποιον.

Είναι επιθυμία σας στον επόμενο δίσκο να έχετε μόνο δικές σας συνθέσεις;
Είναι και στόχος μας. Θέλουμε βέβαια να είμαστε και στην δημιουργική επιθυμία και εννοείται αν υπάρχουν και κομμάτια άλλων καλλιτεχνών, είμαστε ανοιχτοί. Γνωρίζουμε σίγουρα ότι θα υπάρχουν κάποια πράγματα που θα δηλώνουν σύνδεση με του πρώτο δίσκο. Αυτά είναι του Σταμάτη. Νομίζουμε πως θα υπάρχουν κομμάτια του Σταμάτη στιχουργικά αλλά και άλλων καλλιτεχνών που είτε είναι φίλοι μας είτε γνωρίσαμε τον τελευταίο καιρό. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Όσο για τη σύνθεση, είναι και δική μας ανάγκη τα περισσότερα κομμάτια να είναι δικά μας.

Τι μουσική ακούτε;
Τα πάντα ακούμε. Ο Δημήτρης λόγω των ακουσμάτων του, είναι του ρεμπέτικου, του λαϊκού αλλά και τους ξένου ροκ. Ο Billakos, ακούει επίσης τα πάντα, απλά δεν αντέχει τις ακρότητες, τα hip-hop και heavy metal κομμάτια. Ο Βασίλης επίσης τα πάντα ακούει, από ελληνική παραδοσιακή μέχρι βρετανική μουσική αλλά και πιο σκληρή, εκτός από hip-hop και heavy metal επίσης! Βασικά ακούμε όλοι πάνω κάτω τα ίδια. Είναι και η μοίρα του μουσικού αυτή. Δηλαδή να μην είναι μια συγκεκριμένη μουσική το χαρακτηριστικό σου, να είσαι ανοιχτόμυαλος, να ακούς νέα πράγματα. Μπορεί όλοι να ακούμε κάτι διαφορετικό αλλά έχουμε κοινούς άξονες μεταξύ μας. Όλοι είμαστε ανοιχτοί, ακούμε ο ένας τη μουσική του άλλου αλλά ο καθένας έχει και τις δικές του προτιμήσεις.

Με όλα αυτά που γίνονται τον τελευταίο καιρό και όντας νέοι άνθρωποι, πιστεύετε ότι η μουσική μπορεί να συμβάλει στην εξέλιξη των γεγονότων;
Η μουσική άνετα μπορεί να λειτουργήσει με καταλυτικό ρόλο όπως άλλωστε λειτούργησε και σε κάθε στιγμή του παρελθόντος. Μπορεί σίγουρα να είναι μορφή επανάστασης. Και στο Πολυτεχνείο άλλωστε, ακούγανε μια συγκεκριμένη μουσική με έναν συγκεκριμένο παλμό. Το ίδιο και τα συνθήματα τους. Η μουσική λειτουργεί ως κίνημα!

Στην Ελλάδα, βλέπετε μουσικούς που θέλουν να περάσουν μηνύματα;
Δυστυχώς για να είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι που τραγούδησαν για τα γεγονότα των τελευταίων καιρών, το κάνουν για δική τους προβολή. Αν και είναι και δυο - τρεις που μπορεί και να μην είναι στη δισκογραφία και το κάνουν επειδή πραγματικά το γουστάρουν και έχουν να πουν κάποια πράγματα. Μάλιστα, στα διαδικτυακά profile που ασχολούμαστε, έγραφαν όλοι πως εμφανίζονται στο τάδε μέρος, μαζί με τους τάδε και δεν αναγραφόταν πουθενά ο σκοπός. Από την άλλη, θα πρέπει ο κάθε καλλιτέχνης να έχει να πει κάτι ουσιαστικό αλλά και να υπάρχει και μια κοινή συνείδηση. Αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ μπερδεμένα τα πράγματα. Πριν από 30-40 χρόνια στην Ελλάδα, υπήρχε το διπολικό στοιχείο και ήταν πολύ έντονο. Έτσι προέκυψαν και ξεκάθαρες παρατάξεις στον κόσμο. Βρέθηκε λοιπόν ο Μίκης Θεοδωράκης να δώσει φωνή σε όλο αυτό το κίνημα και σε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου η οποία το δέχτηκε και το έκανε φωνή της. Άμα μιλήσουμε όμως γι' αυτή τη στιγμή, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, έτσι λοιπόν πρέπει είτε να υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που θα είναι εξαιρετικός ώστε να εκφράσει κάποιον είτε ο κόσμος να είναι πολύ συνειδητοποιημένος και να βρει αυτόν που θέλει. Μέχρι το τοπίο να ξεκαθαρίσει θα συνεχίσουν να υπάρχουν πάρα πολλά μέτωπα στις πορείες.

Εμφανίζεστε κάπου αυτή τη περίοδο;
Εμφανιζόμαστε κάθε Τετάρτη στο Σταυρό του Νότου, στο Club. Παρασκευοσάββατα φεύγουμε επαρχία.

Τι θα παρακολουθήσει κάποιος στο Σταυρό του Νότου;
Στις παραστάσεις μας, συμμετέχει και η Λαμπρινή Καρακώστα αλλά και ο Mc Yinka. Ο Μανώλης που γνωρίσαμε από τον Πλιάτσικα. Μια παράσταση 3,5 ωρών περίπου. Κάποιος που θα έρθει μπορεί να ακούσει από παλιά ελληνικά κομμάτια, όπως είπαμε και πριν, αρχοντορεμπέτικα, κομμάτια διάφορων καλλιτεχνών όπως του Πορτοκάλογλου, του Ζιώγαλα και των Ξύλινων Σπαθιών. Έχουμε εντάξει φυσικά και αγαπημένα μας κομμάτια από την ξένη μουσική σκηνή.

Το παράδειγμα με τους Onirama που κατάφεραν γρήγορα να κάνουν μεγάλη επιτυχία, βοηθάει να ακουστούν και διαφορετικά πράγματα;
Οι Onirama είναι ένα ποπ συγκρότημα. Από τη στιγμή που παίζουν pop τραγούδια και το pop σαν ετοιμολογία της λέξης είναι το "δημοφιλές", είναι λογικό να είναι δημοφιλή και τα κομμάτια και φυσικά αυτό δεν το λέω ως αρνητικό. Όταν παίζεις τέτοια μουσική και σε εκφράζει, είναι λογικό. Είναι θέμα αισθητικής.

Βλέπετε να γίνεται κάτι καινούργιο με τα συγκροτήματα και το στυλ μουσικής;
Έχουνε γίνει κάποιες φοβερές μπάντες. Έχουν βγει βέβαια και κάποιες μπάντες που για εμάς δεν είναι συγκροτήματα. Δεν είναι μπάντα να είναι δυο άτομα και δίπλα τους 5 μουσικοί. Είναι ντουέτο. Συγκρότημα είναι το κλασικό, να έχει ο καθένας το ρόλο του. Δεν μπορεί να στηριχτεί ένα συγκρότημα πάνω σε δυο άτομα και οι υπόλοιποι να αλλάζουνε κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα.

Έχετε μπει στη διαδικασία εύρεσης κομματιών για τον επόμενο δίσκο;
Ναι.

Νομίζω ότι ο στίχος της δουλειάς σας είναι λίγο δύσκολος. Θα θέλατε στην επόμενη δουλειά σας να κάνετε στιχουργικά κάτι πιο άμεσο για τον κόσμο;
Δεν τίθεται κανένα θέμα στόχου. Ούτε να είναι πιο άμεσος ο στίχος, ούτε να είναι πιο ποπ η μουσική. Είναι ό,τι βγάλουμε μαζί και μας αρέσει. Είναι απλά να υπάρχει συνοχή. Έχεις δίκιο ότι ο στίχος είναι περίπλοκος γιατί πέρα από κάποια κομμάτια όπως είναι οι "αυτόπτες μάρτυρες" που καταλαβαίνεις με τη μια ότι μιλάει για ένα ζευγάρι με μεγάλη διαφορά ηλικίας ή το "παίρνω φόρα" και το "κρυφό καμάρι" που μιλάει για έναν άνθρωπο που βγαίνει από τη φυλακή και τα παίρνει όλα στο διάβα του, γενικότερα, όλα τα άλλα είναι λίγο να τα ταξιδέψεις και να τα ψάξεις.

Λέγαμε όμως ότι η καλύτερη διαφήμιση είναι το live. Εάν κάποιος έρθει και δεν καταλάβει τους στίχους, δεν θα είναι αρνητικό για το group;
Στα live έτσι κι αλλιώς δεν θ' ακούσεις πολλά από τα κομμάτια του cd, είναι λογικό. Παίζουμε κάποια μεμονωμένα τραγούδια, για παράδειγμα την "καύτρα" που προωθείται και από την εταιρεία μας και παίζουμε και άλλα ένα δυο τραγούδια. Δηλαδή τα 3 από τα 10. Από εκεί και πέρα αυτά που παίζουμε έχουν καλή απήχηση. Δηλαδή βλέπεις ότι και η "καύτρα" που δεν έχει άμεσο στίχο, απλά καταλαβαίνεις λίγο την ιστορία, έχει απήχηση στο κοινό. Και το "έτσι απλά" που ίσως και λόγω τον ημερών να αγγίζει πολλούς φοιτητές γιατί μιλάει για καταλήψεις και φευγάτες καταστάσεις.

Σχέδια για το άμεσο μέλλον;
Να κινηθούμε δισκογραφικά και να κάνουμε όσο γίνεται περισσότερες εμφανίσεις. Στο Σταυρό του Νότου συνεχίζουμε. Μέχρι το καλοκαίρι, θέλουμε να έχουμε συγκεντρώσει και τα κομμάτια του επόμενου δίσκου. Δεν εννοώ να έχουμε κυκλοφορήσει το cd αλλά να έχουμε στα χέρια μας το υλικό.

------------------------------------------------

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner...



MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...