Προηγούμενα άρθρα

Τα δισκογραφικά live της Δήμητρας Γαλάνη
μέρος α
μέρος β

Αφιέρωμα στα live albums της Χάρις Αλεξίου
μέρος α
μέρος β
μέρος γ

Αφιέρωμα σε albums του Μάριου Τόκα

Τραγούδια "Ανάστασης"

Έλληνες τραγουδιστές σε ρόλο "ψάλτη"

Αφιέρωμα σε δίσκους της Ελένης Βιτάλη

"Αχ χελιδόνι μου"...

Αδελφοί Κατσιμίχα

Τραγούδια για την Άνοιξη
μέρος α
μέρος β

Ελένη Καραΐνδρου

Οι διασκευές για το "αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι"

Τα ελληνικά ...latin!

Απρόβλεπτες συναντήσεις στο ελληνικό τραγούδι
μέρος α
μέρος β

Ο Μικρούτσικος συνθέτει Καββαδία

Ο Λάκης Λαζόπουλος στη δισκογραφία

Αλκυονίδες μέρες

Να βάλω τα μεταξωτά

Τραγούδια για τον "χρόνο"

 

στην κιβωτό του ελληνικού τραγουδιού
Κάθε Τετάρτη στο www.musiccorner.gr
Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Τα δισκογραφικά live της Δήμητρας
(τρίτο μέρος)

Πριν περάσουμε στο 2000, να σταθούμε στο διπλό cd από τη συναυλία του Δήμου Μούτση στο Ηρώδειο στις 18 και 19 Ιουλίου του 1999, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Τραγούδια του συνθέτη ερμήνευσαν εκεί, εκτός από τον ίδιο, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Δήμητρα Γαλάνη και η υψίφωνος Τζούλια Σουγλάκου. Η Δήμητρα Γαλάνη τραγούδησε μόνη της στη συναυλία του Ηρωδείου τέσσερα τραγούδια από τον "Άγιο Φεβρουάριο" σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου ("Ο Άγιος Φεβρουάριος", "Το σπίτι στην ανηφοριά", "Το κομοδίνο", "Κι αν φταίει κανείς"), αυτά που είχε ηχογραφήσει το 1972 στο δίσκο η Πετρή Σαλπέα. Ακούμε, επίσης, τη Δήμητρα Γαλάνη σε κάποια από τα λαϊκά του Μούτση για τη φωνή της Μοσχολιού, όπως "Που να 'βρω ταχυδρόμο" και "Σ' έβλεπα στα μάτια" σε στίχους Νίκου Γκάτσου, στην "Κορδέλα" με στίχους Γιάννη Λογοθέτη και "Στο παράθυρο αγναντεύοντας" με στίχους Γιάννη Μιχαηλίδη από το "Συνοικισμό Α". Εδώ υπάρχει και το "Κάποιο τρένο", το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε στα 16 της η Δ. Γαλάνη (σε στίχους Γκάτσου), αλλά και "Τούτο το βράδυ", σε στίχους του Δήμου Μούτση, που τραγούδησε πρώτη η Βασιλική Λαβίνα και - αργότερα - η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στα "Απλά τραγούδια".

Το Νοέμβριο του 2000 κυκλοφόρησε ένα box δέκα cd "Εφ' όλης της ύλης", με ηχογραφήσεις της Δήμητρας Γαλάνη από το 1969 ως το 1999. Στην ενότητα "Παρουσία κοινού" υπάρχουν στιγμές από "βραδιές αναζήτησης και ερμηνευτικής ετοιμότητας στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου. Αυτές οι τελευταίες εκδίδονται για πρώτη φορά εδώ". Αλλά και ένα σπάνιο ντοκουμέντο από τη συνύπαρξη της Δήμητρας Γαλάνη με τη Φλέρυ Νταντωνάκη το 1985 στη "Ρωμαϊκή Αγορά".

Μέσα στο 2000, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσίασε ένα διπλό live cd "Εκτός τόπου και χρόνου", με τραγούδια ηχογραφημένα στο Λυκαβηττό και στο θέατρο του Παπάγου. Συμμετέχουν ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Δήμητρα Γαλάνη, που τραγουδάει μαζί με τον Αλκίνοο το τραγούδι του Νίκου Ζούδιαρη "Ήρθε ένας μάγος" (δίσκος "Όπως μυστικά και ήσυχα", 1995).

Και φτάνουμε στο 2002 και στο διπλό άλμπουμ "Δήμητρα - Τάνια", με ζωντανές ηχογραφήσεις από την κοινή τους μουσική παράσταση στο "Ζυγό", 2001 - 2002. Τι τραγούδησε η Δήμητρα Γαλάνη στο "Ζυγό"; Πολλά ντουέτα με την Τάνια Τσανακλίδου, ανάμεσά τους το εισαγωγικό τραγούδι του προγράμματος "Δήμητρα - Τάνια με μαύρα φουστάνια...", καθώς και τραγούδια από το δικό της ρεπερτόριο. Οι φωνές των δυο τους έδεσαν, τα τραγούδια τους έχουν - έτσι κι αλλιώς - συγγένειες και το πρόγραμμα κύλησε σα νεράκι! Οι ενορχηστρώσεις του Γιώργου Μπουσούνη αλλού αποδείχτηκαν λειτουργικές και αλλού επιτηδευμένα μπιτάτες. Στις εκπλήξεις του "Ζυγού", αναφορικά με τα solo της Δήμητρας, θα αναφέραμε το τραγούδι "Θα ταξιδεύω" σε μουσική της Ζωής Τηγανούρια και στίχους του Ηλία Κατσούλη, με το οποίο συμμετείχε η Δήμητρα Γαλάνη στο δεύτερο προσωπικό άλμπουμ του Δημήτρη Υφαντή - στην προ "Τριφώνου" εποχή του - "Η μια ζωή μες στην άλλη". Κι ακόμα, το "Δερβίση" του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου από των "Ανθρώπων έργα" του '93 με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, αλλά και δύο τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου: "Όλα δικά σου μάτια μου", με πρώτο ερμηνευτή το Γιάννη Πουλόπουλο και "Τι σου 'κανα και πίνεις", με πρώτη διδάξασα την Πόλυ Πάνου.

Στις 19 Μαρτίου του 2002, πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μια μεγάλη συναυλία προς τιμήν του Γρηγόρη Μπιθικώτση, με τη συμμετοχή πολλών ελλήνων ερμηνευτών, μεταξύ αυτών και της Δήμητρας Γαλάνη. Η βραδιά ηχογραφήθηκε και καταγράφηκε στο διπλό live cd "Για τον Γρηγόρη", στο οποίο με τη φωνή της Γαλάνη θα ακούσετε τις "Αμφιβολίες", που ο Μπιθικώτσης είχε γράψει για το Λευτέρη Μυτιληναίο και το "Όταν σημάνει η ώρα" του Άκη Πάνου.

Καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, Αύγουστο του 2002 στο Ηρώδειο, έλαβε χώρα ένα "Αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο", με αφορμή τη συμπλήρωση - τότε - δέκα χρόνων από το θάνατο του ποιητή. Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Δήμου Μούτση και του Σταύρου Ξαρχάκου, όλα σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, ερμήνευσε εξαιρετικά η Δήμητρα Γαλάνη, με σεβασμό και αγάπη στον ποιητή και στο έργο του. Τη συνόδευσε η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (Κ.Ο.Ε.Μ.), υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου.

Στο διπλό cd, με τη ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας, ο Σταύρος Ξαρχάκος αναφέρει: "Ήταν ένα Requiem! Ήταν μια συναυλία, απόδοση πνευματικού χρέους στον ποιητή της ψυχής του ελληνικού λαού "απ' αιώνων". Ήταν βράδυ, καλοκαιρινό, Παρασκευή 3 Αυγούστου 2002. Η Αθήνα καυτή και άδεια. Κι όμως, το Ηρώδειο ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Πλήθος κάθε ηλικίας, κάθε περι - ουσίας και, προπαντός, μιας ενιαίας ευαισθησίας ήρθε για να συμμετάσχει ολόψυχα, με άκρα κατάνυξη, στη λειτουργία των ύμνων του ποιητή Νίκου Γκάτσου και των ήχων που τους συνόδευαν.
Σε σιωπή μαγική η φωνή της Δήμητρας Γαλάνη κάλεσε τον ποιητή ν' ακούσει τους δικούς του ύμνους. Κι αυτή, τραγουδώντας και ερμηνεύοντας τα βάθη και τα ύψη των τραγουδιών του ποιητή με μια ξεχωριστή απόδοση, έκαμε τον ποιητή ευτυχή και ζωοποίησε το πλήθος των εκκλησιαζομένων εκείνης της νύχτας...
"!

Δύο χρόνια μετά, στις 12 Φεβρουαρίου του 2004, η Δήμητρα Γαλάνη θα βρεθεί "Επί σκηνής" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σε μια μοναδική παράσταση, που παρουσιάστηκε εκεί - "ήταν μια υπέροχη βραδιά, παρά τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες" - και πέρασε σ' ένα cd, που εγκαινίασε τη συνεργασία της ερμηνεύτριας με τη δισκογραφική εταιρεία "Sony".
"Τα τραγούδια γράφουν το σενάριο κι έτσι όπως ξετυλίγεται η ταινία της ζωής μου έρχονται εικόνες, αισθήσεις, πολύτιμες μνήμες από το παρελθόν, αλλά και αναμονές για το μέλλον... Ασπρόμαυρα ή χρωματιστά, όπως και να 'ναι... είναι το σάουντρακ της ζωής μου...", σημειώνει η Δήμητρα Γαλάνη στο ένθετο της έκδοσης. Στην εμφάνιση του Μεγάρου συμπράττουν η Καμεράτα - Ορχήστρα των φίλων της μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ και εξαιρετικοί σολίστες μουσικοί. Οι πολύ ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις των τραγουδιών έγιναν από το Γιώργο Ζαχαρίου.

"Επί σκηνής" θ' ακούσετε τη Δήμητρα Γαλάνη να μοιράζεται με το κοινό στιγμές "ακριβές" της τριανταπεντάχρονης καλλιτεχνικής της διαδρομής, να θυμάται και να μας θυμίζει. Θέλετε τίτλους τραγουδιών; "Στα κίτρινα φώτα" του Leonard Choen με τους ελληνικούς στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, το κινηματογραφικό - από τις "Όμορφες μέρες" - "Μη μου μιλάς γι' αγάπη" του Γιάννη Σπανού και του Κώστα Ασημακόπουλου, το επίσης κινηματογραφικό - από την ταινία "Ο βάλτος" - "Ήλιε μην κοιτάς" του Γιώργου Χατζηνάσιου και του Ντίνου Δημόπουλου, τραγούδια από το δίσκο της "Κανονικά" με το Σταμάτη Κραουνάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου ("Κανονικά" + "Παραδώσου", "Μην πάμε απόψε πουθενά"), το "Σε ψάχνω" του Μάνου Λοΐζου και της Δώρας Σιτζάνη από το "Για μια μέρα ζωής" του '81, τα δικά της "Εντομοκτόνο" σε στίχους Νικολακοπούλου και "Τράβα σκανδάλη" σε στίχους Μυρτώς Κοντοβά. Αλλά και το "Nature boy" του Eden Ahbez και το "Cucurrucucu paloma" του Tomas Mendez και το "Μ' αγαπούσες θυμάμαι" του Αντώνη Βαρδή και του Πάνου Φαλάρα, που πρωτόπε στον ομότιτλο δίσκο του 1978 και "Το γκαρσόνι" του Μανώλη Χιώτη και του Γιώργου Οικονομίδη...

Και από το Μέγαρο Μουσικής ...στο "Vox" με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη! Τι το 'θελε! Τι προσέθεσαν στη λαμπρή δισκογραφική ιστορία της Δήμητρας Γαλάνη και στη σχέση της με το κοινό εκείνες οι παραστάσεις και το cd που τις αποτύπωσε; Ήταν ανάγκη η Δήμητρα Γαλάνη να ακολουθήσει την άνευ ουσίας ποπ διάθεση - για μην πω χαριτωμενιά - της κυρίας Πρωτοψάλτη; Κρατώ το μοναδικό καινούργιο τραγούδι "Πόσα γράφει η αγάπη ακόμα" σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, το ντουέτο Δήμητρας - Άλκηστης στο τραγούδι του Νίκου Αντύπα με στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου "Post love" (δίσκος "Σαν ηφαίστειο που ξυπνά", 1997) και - λυπάμαι - τίποτε άλλο. Και από τις στιγμές της Δήμητρας, ξεχωρίζω το "Ζω" του Γιώργου Χατζηνάσιου και του Κώστα Τριπολίτη από τις "Εικόνες" (1979), τραγούδι που πρώτη φορά "πέρασε" σε ζωντανό άλμπουμ και την ερμηνευτική εκδοχή της Γαλάνη στο τραγούδι του Αντώνη Μιτζέλου και της Λίνας Νικολακοπούλου "Με το ίδιο μακό" (πρώτη εκτέλεση από την Ελευθερία Αρβανιτάκη στο "Μένω εκτός"). Είναι χαρακτηριστικά όσα έγραψε τότε, με αφορμή εκείνες τις εμφανίσεις στο "Vox" το 2005, ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος "για τη Γαλάνη και την Πρωτοψάλτη. Που κάνουν τις χαριτωμένες. Που κάνουν ενορχηστρώσεις κολακευτικές στο αναμασημένο ποπ αίσθημα για χιτάκια της πλάκας, με χαζούς στίχους και χαζά χαμόγελα... αλαλιασμένες στο κυνήγι της μοντερνικότητας".

Κι ύστερα, ήρθε το Θέατρο Βράχων και η μεγάλη συναυλία για τη Βίκυ Μοσχολιού τον Ιούλιο του 2005, στην οποία αναφερθήκαμε πριν από ένα μήνα, στο τρίτο μέρος από τα live της Χ. Αλεξίου. Στη συναυλία για τη Μοσχολιού η Δήμητρα Γαλάνη τραγούδησε μόνη της το τραγούδι του Άκη Πάνου "Θα κλείσω τα μάτια", ντουέτο με τη Μαρινέλλα τη "Νύχτα" του Σταύρου Ξαρχάκου και του Νίκου Γκάτσου και ντουέτο με τη Χαρούλα "Το γράμμα και η φωτογραφία" (Γιώργος Ζαμπέτας - Αλέκος Καγιάντας).

Βέβαια, το ταξίδι της Δήμητρας Γαλάνη συνεχίζεται... Μαζί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη θα τραγουδήσουν φέτος το καλοκαίρι σε 15 ελληνικές πόλεις. Αν περάσουν από τα μέρη σας, ΣΠΕΥΣΑΤΕ!!

---MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...