Κάτι γεννιέται... !
Ανακαλύπτοντας μουσικά ταλέντα!
Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Είναι κοινό το συναίσθημα του να ακούς κάποιον να παίζει σε μια φιλική παρέα και σκέφτεσαι γλυκά πόσο λαμπρό μέλλον μπορεί να έχει... Το Music Corner κάνει την σκέψη πραγματικότητα αναζητώντας στο διαδίκτυο, σε μαγαζιά ή και σε παρέες, ανθρώπους με μουσικό ταλέντο! Παιδιά που κοπιάζουν, αγαπούν την μουσική και έχουν κάτι να μας πουν. Τους ανακαλύπτουμε για να τους φέρουμε κοντά σας και να τους αγαπήσετε κι εσείς! Θέλουμε να μοιραστούν τα όνειρα τους μαζί σας, να μιλήσουν για την μουσική αλλά και να τους δούμε να κάνουν κάποια στιγμή τα όνειρά τους πραγματικότητα! Μαζί θα ταξιδεύουμε κάθε Πέμπτη, μέσα από τις σελίδες του Music Corner σε όνειρα νέων καλλιτεχνών που γεννιούνται στην Ελληνική μουσική πραγματικότητα...!

------------------------------------------------

ΚΑΡΜΑ
"
Δεν θέλουμε να γίνουμε μόδα,
γιατί η μόδα έρχεται και φεύγει"

Οι "Κάρμα", είναι το συγκρότημα που φιλοξενούμε αυτή την εβδομάδα στη γνωστή μας στήλη! Είναι μια νέα πρόταση που σύντομα θα βρεθεί και στα ράφια των δισκοπωλείων. Pop - Rock μελωδίες που δε φοβούνται να γίνουν Hard Rock και στίχοι που τολμούν να ξεφύγουν από τα στερεότυπα. Ηχηρές συνεργασίες ανάμεσα στις οποίες αξίζει να αναφέρουμε εκείνη του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αλλά και συγκρότημα με απόψεις που αξίζει να ακούγονται. Δε θεωρούν μόδα τη ροκ μουσική, ασχολούνται με το διαδίκτυο και αρνούνται τις εκπτώσεις! Περιμένουμε το δίσκο για τη τόλμη του, την υπέροχη φωνή της Άννας αλλά και τις δυνατές μουσικές τους!

Πως δημιουργήθηκαν οι "Κάρμα";
Οι Κάρμα δημιουργήθηκαν το 1998, όταν οι μουσικοί δρόμοι του Άκη Ζερβού, της Άννας Μανωλαράκη και του Βασίλη Δρακονταειδή συναντήθηκαν για να βρουν λίγο αργότερα τον Ηλία Κούρτη και τον Σταμάτη Μενδρινό. Μετά από αρκετό μουσικό πειραματισμό (jamming) και αρκετά live, αρχικά σαν coverband (μπάντα διασκευών), άρχισαν να δημιουργούν τη δική τους μουσική και να εκφράζουν τα βιώματά, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους, μέσα από αυτή. Το "καρέ" συμπληρώθηκε τελευταία με το Νίκο Ταβουλάρη.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με τη μουσική;
Και τα 6 μέλη της μπάντας ασχολούμαστε με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία.

Γνωρίζω ότι έχετε έτοιμη τη δισκογραφική σας δουλειά. Θέλετε να μιλήσετε λίγο για αυτή;
Είναι μια δουλειά, η οποία χτίζεται αρκετό καιρό τώρα και περιέχει ιδέες, μουσικούς δρόμους και επιρροές και των 6 μελών του συγκροτήματος. Βασικοί συνθέτες του γκρουπ είναι ο Άκης Ζερβός, η Άννα Μανωλαράκη και ο Βασίλης Δρακονταειδής. Τους στίχους των τραγουδιών τους πήραμε από πολύ καλούς φίλους μας, με τους οποίους έχουμε κοινές απόψεις και προβληματισμούς. Στην ουσία, τους θεωρούμε ένα κομμάτι των ΚΑΡΜΑ και είναι οι εξής: Διονύσης Κωτσάκης, Χρήστος Δημπέτρος, Βασιλική Μανωλαράκη, Δημήτρης Λάππας, Αντώνης Τουρουντούς. Σχετική ανακοίνωση, για την ημερομηνία κυκλοφορίας μας, θα βρείτε σύντομα στο www.myspace.com/karmagreece.
Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ και τις συμμετοχές που υπάρχουν σε αυτή τη δουλειά. Η πιο σημαντική, είναι αυτή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο τραγούδι "Ένας Θεός με νευρική ανορεξία". Ο Βασίλης έδωσε τον καλύτερο του εαυτό και είναι τιμή μας που τον έχουμε στον πρώτο μας δίσκο. Επίσης, άλλη μια μεγάλη συμμετοχή είναι η Ελισάβετ Καρατζόλη, μια σπουδαία φωνή του ελληνικού πενταγράμμου και μια αληθινή μας φίλη, στο τραγούδι "Βαλές". Ακόμα, συμμετέχει στιχουργικά αλλά και ως φωνή ο Διονύσης Κωτσάκης, ένας νέος τραγουδοποιός, ο οποίος μάλιστα κυκλοφόρησε πρόσφατα την πρώτη του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο "Ζήσε τη Στιγμή". Τέλος, συμμετέχει και ο Λεωνίδας Σώζος, ένας νέος καλλιτέχνης που έχει πολλά να δώσει, στο τραγούδι με τίτλο "Άγγελοι".

Ποιο live σας, σας έχει μείνει αξέχαστο και για ποιο λόγο;
Το live που μας έμεινε αξέχαστο, είναι το πρώτο μας ανοιχτό live - festival. Είχαμε την τύχη να έχουμε περισσότερα από 2.000 άτομα! Εκτός από την άψογη σκηνική και ηχητική κάλυψη, ήταν πολύ σημαντική για μας η θετική αντίδραση του κόσμου. Η αποδοχή πάντοτε σου δίνει κουράγιο για να συνεχίσεις...

Η ονομασία "Κάρμα" από που προέκυψε;
Το όνομα "ΚΑΡΜΑ" έχει να κάνει με τον τρόπο που δημιουργήθηκαμε. Αν το σύμπαν διέπεται από νόμους, οι οποίοι αποτελούν την έκφραση της Θείας βούλησης, τότε τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Ίσως το τυχαίο να είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να εκφράσει κάποιες αιτίες που παραμένουν σκοτεινές... Κάρμα, ο νόμος της ανταπόδοσης ή της αιτίας και του αποτελέσματος, ένας από τους συμπαντικούς νόμους.
Στις ζωές μας λοιπόν, μιας και είμαστε κι εμείς ένα κομμάτι του σύμπαντος, δεν γίνεται τίποτα συμπτωματικά και ό,τι βιώνει ο καθένας από εμάς, είναι αποτέλεσμα αιτιών, που ο ίδιος δημιούργησε στο παρελθόν.
Έτσι, δημιουργήθηκαν οι ΚΑΡΜΑ, όπου μέσα από αποτελέσματα προσωπικών βιωμάτων τους, ο συμπαντικός νόμος τους έσμιξε!

Ποιοι ακριβώς είστε;
Οι ΚΑΡΜΑ είναι:
Μανωλαράκη Άννα (φωνή, programming, πλήκτρα)
Δρακονταειδής Βασίλης (πλήκτρα, φωνητικά)
Ζερβός Άκης (μπάσο)
Μενδρινός Σταμάτης (ντραμς)
Κούρτης Ηλίας (ηλεκτρική κιθάρα, ακουστική κιθάρα)
Ταβουλάρης Νίκος (ηλεκτρική κιθάρα, ακουστική κιθάρα)

Εμείς, σας γνωρίσαμε διαδικτυακά. Πόσο σημαντική είναι στις μέρες μας η προβολή μέσω διαδικτύου;
Το διαδίκτυο, καλώς ή κακώς, έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους τρόπους επικοινωνίας των ανθρώπων σήμερα. Όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με αυτό, άρα και η προβολή μέσω αυτού είναι πολύ σημαντική.

Πως βλέπετε τη σύγχρονη ελληνική ροκ μουσική σκηνή;
Ωραία ερώτηση... Ας γίνουμε λίγο ..."κακοί"! Τη σύγχρονη ελληνική ροκ μουσική σκηνή τη βλέπουμε στο διαδίκτυο και μόνο εκεί. Υπάρχουν πάρα πολλές μπάντες, οι οποίες παίζουν πραγματικό ροκ, όμως αυτό που προβάλουν τα μέσα μαζικής "κατανάλωσης" και αυτό που παρουσιάζει ως ελληνική ροκ η μουσική βιομηχανία, μόνο ροκ δεν είναι!
Είναι σύνηθες πλέον, να κόβονται "σκληρές" κιθάρες ή "δύσκολα" κομμάτια και "μη εμπορικοί στίχοι" στις παραγωγές, κάτω από το φόβο της απόρριψης των εταιρειών. Υπάρχουν μπάντες που "ευνουχίζονται" μουσικά και στιχουργικά προκειμένου να "περάσει" η παραγωγή στην εταιρεία, κάτι που οι ΚΑΡΜΑ δεν έκαναν και δε θα κάνουν ποτέ. Τέλος πάντων, ας μην επεκταθούμε άλλο σε αυτό το ζήτημα γιατί πονάει. Ελπίζουμε, το ροκ να ξαναέρθει στην επιφάνεια και οι εταιρείες καλό θα είναι να ψάχνουν και λίγο στο διαδίκτυο για νέους καλλιτέχνες.

Υπάρχουν καλλιτέχνες από τη νεότερη ροκ σκηνή που να σας αρέσουν;
Υπάρχουν καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Κωτσάκης, οι DOWN & OUT, ο Δημήτρης Λιόλιος, οι Locomondo, οι Ενδελέχεια, τα Υπόγεια ρεύματα κ.ά. Ίσως κάποιοι από αυτούς να μην είναι ευρέως γνωστοί και σε αυτό φυσικά δε φταίνε οι ίδιοι, αλλά αξίζει να τους αναζητήσετε στο διαδίκτυο.

Όλη τη μόδα με τις stylish rock εμφανίσεις, πως την βλέπετε;
Όταν λέτε stylish rock εμφανίσεις εννοείτε τα συγκροτήματα, τα οποία βγαίνουν μέσα από τα talent show και θεωρούνται ροκ; Ή τους καλλιτέχνες που τους βραβεύουν τα διάφορα περιοδικά και tv shows ως ροκ; Το ροκ είναι τρόπος ζωής και δεν έχει σχέση με τη μόδα οπότε το όλο θέμα δε μας αφορά. Εμείς σαν ΚΑΡΜΑ δεν θα θέλαμε ποτέ να γίνουμε μόδα, γιατί η μόδα έρχεται και φεύγει. Θέλουμε να μείνουμε, τουλάχιστον για όσο θα μπορούμε να δημιουργούμε.

Όταν έρθει κάποιος στα live σας, τι μουσική θα ακούσει;
Στα live μας, εκτός από τη μουσική μας, θα ακούσετε ξένες διασκευές από την ποπ ροκ και hard rock σκηνή παρμένες μέσα από τις δεκαετίες '70, '80, '90 ως και σήμερα.

Ποια είναι η καλύτερη αφορμή για να γράψετε ένα τραγούδι;
Τα συναισθήματά μας, τα οποία προκύπτουν από τα προσωπικά μας βιώματα και από ό,τι γίνεται γύρω μας...

Τι μουσική παιδεία έχει ο καθένας σας αλλά και τι μουσικά ακούσματα;
Άννα: 6 χρόνια πρακτικής σε μοντέρνες σπουδές (synthesizer) και θεωρητικά σε επίπεδο 3ης αρμονίας, 3 χρόνια και συνεχίζω σπουδές φωνητικής με την Ελισάβετ Καρατζόλη - ακούσματα:pop rock , rock, '80, '90 και ό,τι θεωρώ καλό σήμερα...
Άκης: 4 χρόνια θεωρία στο Ωδείο Περιστερίου "Νέα μελωδία" με το Μιχάλη Γλυνιαδάκη, 2 χρόνια μοντέρνο μπάσο με το Γιώργο Φακανά, 4 χρόνια μοντέρνο μπάσο με τον Τεό Λαζάρου- ακούσματα: αμερικάνικο ροκ του '70, αγγλικό progressive και επιλογές του σήμερα
Βασίλης: 8 χρόνια κλασικό πιάνο, 5 χρόνια μοντέρνες σπουδές (synthesizer) - ακούσματα: pop rock, progressive, hard rock, heavy metal και λατρεύω τη δεκαετία του '80.
Ηλίας: Βασική θεωρία κιθάρας, πρακτική στο Εθνικό Ωδείο με το Δημήτρη Ζαφειρέλη - ακούσματα τα πάντα εκτός από σύγχρονα ελληνικά λαϊκά!
Σταμάτης: 12 χρόνια ντραμς θεωρία και πρακτική - ακούσματα: rock, fusion, progressive
Νίκος: 3 χρόνια κλασική κιθάρα, 8 χρόνια ηλεκτρική "αυτοδίδακτος" - ακούσματα: rock, hard rock.

Πόσο σημαντικός είναι τελικά ένας δίσκος μέσα στην όλη δισκογραφική πραγματικότηταq;
Ένας δίσκος είναι μια κατάθεση ψυχής ιδεών και απόψεων. Στο παρελθόν υπήρξαν δίσκοι που άλλαξαν το μουσικό γίγνεσθαι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Υπό αυτήν την έννοια είναι πάρα πολύ σημαντικός.

Θα συμμετείχατε ποτέ σε κάποιο talent show;
"No comment"...

Θέλετε να μας αποκαλύψετε κάποια από τα κομμάτια του δίσκου καθώς και το μουσικό είδος που θα κινηθούν;
Ο δίσκος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολυμορφικός. Κινείται μέσα σε δρόμους mainstream rock ακουσμάτων, ίσως και λίγο πιο hard rock με αισθητή την παρουσία των keyboards και Loops τα οποία δίνουν μια χαρακτηριστική "Κάρμα" - όπως μας αρέσει να λέμε - ατμόσφαιρα. Την τελική άποψη βέβαια την αφήνουμε στους ακροατές. Αυτοί έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο!

Έχετε βρει τον τίτλο του album;
Το 1ο album μας θα λέγεται "Κάρμα" και το ομώνυμο κομμάτι είναι ένα ατμοσφαιρικό instrumental, το οποίο κλείνει και το δίσκο.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ενδιαφέρεστε να γράψετε ένα πολιτικό - κοινωνικό κομμάτι καθώς οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες...
Ήδη έχουμε τέτοια κομμάτια στο δίσκο μας. Το ένα από αυτά είναι η συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Είναι κομμάτια που κυρίως γράψαμε πρόσφατα, με αφορμή όλα όσα γίνονται γύρω μας τον τελευταίο καιρό. Και αυτό, τα κάνει πάρα πολύ επίκαιρα. Τους στίχους έχει γράψει ο Διονύσης Κωτσάκης.

Υπάρχει χώρος για νέους καλλιτέχνες σε μαγαζιά; Ή πρέπει πρώτα να έρθει η προβολή των media;
Η προβολή των media σαφώς και ανοίγει πόρτες σε ένα νέο καλλιτέχνη. Κατά συνέπεια ανοίγει το δρόμο και για εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές. Βέβαια, όλο το τρέξιμο σε αυτή την περίπτωση είναι του καλλιτέχνη, ο οποίος πρέπει συνήθως μόνος του να μαζέψει τον κόσμο στο μαγαζί.

Ελληνικά ραδιόφωνα και playlist... Ποια η γνώμη σας; Σας αγχώνει τώρα που ετοιμάζετε το δίσκο σας;
Για το πως λειτουργεί το playlist στα ελληνικά ραδιόφωνα ακούγονται πολλά. Είναι κάτι το οποίο δε γνωρίζουμε από προσωπικές εμπειρίες τουλάχιστον επί του παρόντος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει αξιοκρατία και όρεξη από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, έτσι ώστε, όταν με το καλό πέσει το cd μας στα χέρια τους, να μην το προσπεράσουν.
Δεν μας αγχώνει κάτι, ειδικά τώρα που δημιουργούμε. Πιστεύουμε ότι πρέπει να βλέπουμε τα πάντα με αισιοδοξία και θετική σκέψη. Άλλωστε, είπαμε ότι κάρμα είναι το αποτέλεσμα αιτιών, που εμείς οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει στο παρελθόν. Όσο πιο θετικές είναι οι πράξεις μας και οι σκέψεις μας στο τώρα, τόσο πιο θετικά και ευχάριστα θα είναι τα αποτελέσματα στο μέλλον.

Έχετε σύντομα κάποιο live που θα μπορούσαμε να σας ακούσουμε;
Αυτή τη στιγμή έχουμε δώσει όλη μας την προσοχή στο δίσκο και έχουμε αφήσει για λίγο στην άκρη τα live. Οι φίλοι μας μπορούν να ενημερώνονται για όλες μας τις δραστηριότητες, μέσω του διαδικτύου, στο www.myspace.com/karmagreece.

------------------------------------------------

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner...MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...