Προηγούμενες στήλες

Μη ψάχνεις την αγάπη - ¶ννα Βίσση
Όλα καλά - Σάκης Ρουβάς
Χριστούγεννα - Δέσποινα Βανδή
Left outside alone - Anastacia
Σου κάνω ένα δώρο - Κρινιώ Νικολάου
Πως τα κατάφερες - Νατάσα Θεοδωρίδου
American life - Madonna
Είμαστε χώρια - Πέγκυ Ζήνα / Νίκος Βέρτης
Τα σημάδια σου - Δημήτρης Κοργιαλάς
Διάφανα Κρίνα - Διάφανα κρίνα
Παράξενες εικόνες - ¶ννα Βίσση
Θυμάμαι όσα είχες πει - Δ. Ολυμπίου
Όλα είναι στο μυαλό - Χάρις Αλεξίου
Κρυφά - Μ. Χατζηγιάννης
Can't hold us down - Aguilera & Lil Kim
Διώξε τη πίκρα - Π. Ζήνα
Όπως - Ν. Σφακιανάκης

Τους στίχους σχολιάζει η Μάρθα Μανώλη
Πόσο μας αγγίζουν τα λόγια ενός καλού τραγουδιού! Παρατηρούμε τα μουσικά δρώμενα και σας παρουσιάζουμε κάθε Πέμπτη ένα τραγούδι του οποίου οι στίχοι αξίζουν την προσοχή σας. Γιατί ...ότι ψέμα στην ζωή μου κι αν πω, τα τραγούδια θα λένε την αλήθεια...!
Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005...

Τραγούδι : "Το φόρεμα το θαλασσί"
Στίχοι - Σύνθεση : Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης
Ερμηνευτής : Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης

Τα τελευταία χρόνια μέσω της τηλεόρασης έχουμε δεχτεί καταιγισμό μουσικών εκπομπών - παιχνιδιών (Fame Story, Super Idol, κ.α...) οι οποίες "προσφέρουν" μερικές ώρες δημοσιότητας στους παίχτες που φιλοξενούν. Οι περισσότεροι από αυτούς, είναι ήδη τραγουδιστές ή επιδιώκουν να γίνουν. Δηλώνουν συμμετοχή στις γνωστές εκπομπές με σκοπό να τους δωθούν ευκαιρίες για σταδιοδρομία στο χώρο του τραγουδιού.

Δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται και παρέρχονται ως διάτρητοι "αστέρες" από τα μουσικά δρώμενα και το μόνο που καταφέρνουν είναι μια περιστασιακή προβολή ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα καλό νυχτοκάματο σε επαρχιακή νυχτερινή πίστα.

Ευτυχώς (για τη μουσική) υπάρχουν και κάποιοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι οποίοι εκτός από πραγματικό μουσικό ταλέντο, διαθέτουν και την απαραίτητη ευστροφία ώστε να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα τους δώσει το καλλιτεχνικό στερέωμα.

Ένα φωτεινό παράδειγμα είναι και ο Κωνσταντίνος Θαλλασοχώρης.
Μουσικός, στιχουργός, ερμηνευτής, άνθρωπος με οξυδέρκεια και άποψη.
Ο 28χρονος καλλιτέχνης έδειξε τις ικανότητές του από τα πρώτα λεπτά παρουσίας του σε γνωστή τηλεοπτική "ακαδημία".

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ερμήνευσε εξαιρετικά, πολλά γνωστά τραγούδια, με κορυφαία ερμηνεία και σκηνική παρουσία στο τραγούδι του Β. Παπακωνσταντίνου "Ο Γάτος" αλλά κυρίως διακρίθηκε με τη δική του μουσική δημιουργία "Το φόρεμα το θαλασσί".

Οι περισσότεροι άνθρωποι της μουσικής κοινότητας (και όχι μόνο, διότι προ ημέρων διάβασα μια εξαίρετη κριτική για τον Κωνσταντίνο στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ), μπορεί μεν να μην εκφραστούν με το κλασσικό "τιμή μου που σε άκουσα" το οποίο ανέφερε ο Χρήστος Δάντης μετά την πρώτη εμφάνιση του Κωνσταντίνου, αναγνωρίζουν δε πως πρόκειται για ένα αξιόλογο καλλιτέχνη ο οποίος έχει πολλά να προσφέρει.

Σημασία βέβαια δεν έχουν τόσο οι διάφορες απόψεις που αναφέρουμε αλλά οι πράξεις και οι ενέργειες του ίδιου του καλλιτέχνη. Ένα χρόνο μετά, λοιπόν, ο Κωνσταντίνος έχει κάνει ήδη δύο πολύ σημαντικές κινήσεις που αφορούν, κυρίως, το δικό του μουσικό προφίλ.
Βρίσκεται επί σκηνής στο ΦΩΣ, δίπλα σε μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές φωνές τη Νατάσσα Θεοδωρίδου. Σημειωτέον είναι μία από τις καλύτερες φετινές παραγωγές, της REAL ART, που έχει χαρακτηριστεί για το εξαιρετικό δέσιμο του έντεχνου και του λαϊκού προγράμματος.

Επίσης έχει στην τσέπη του ένα συμβόλαιο με τη παλιότερη και μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρία, η οποία έχει αντέξει στην επέλαση των πολυεθνικών στο χώρο της ελληνικής δισκογραφίας, τη LYRA.
Όλα τα παραπάνω κίνησαν το ενδιαφέρον μου για τον ταλαντούχο ερμηνευτή, από τον οποίο περιμένουμε τους επόμενους μήνες την κυκλοφορία της πρώτης του δισκογραφικής δουλειάς.

Είναι ένας πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης, ο οποίος με τις ερμηνίες του, την εκφρασή του και το σύνολο της σκηνικής του παρουσίας, κατάφερε να κερδίσει και το πιο δύσπιστο κοινό.

Επί του προκειμένου, το "Φόρεμα το Θαλασσί"...

Το κομμάτι γράφτηκε το 1999 σε στιγμή που ο δημιουργός του ένιωσε την ανάγκη έκφρασης ενός έντονου πόθου, που του δημιούργησε η παρουσία μίας γυναίκας.

Η πρωταγωνίστρια φάνταζε στα μάτια του ονειρική, πλανεύτρα, η δική του Κίρκη! ...Γλυκιά και όμορφη πολύ που ήσουν κοπελιά, στα όνειρα μόνο σε είχα δει ξανά εσένα...
Η μαγική εικόνα της κοπέλας με το θαλασσί φόρεμα ...που οι μάγισσες το κέντησαν για σένα... και το ειρωνικό της γέλιο να με κοιτάς και να γελάς με μένα... έκαναν το δημιουργό να καταλάβει το πόσο την ήθελε και το πόσο "πιθανόν" την αγαπούσε. Η εικόνα της αποτυπώθηκε στο μυαλό του τόσο έντονα ώστε να την σκέφτεται τα πρωινά που ξυπνάει ...Ξυπνώ, μόνο εσένα έχω τώρα στο μυαλό και να χαίρεται στη σκέψη πως ίσως κάπου τη δει... ένα χαμόγελο μες στην καρδιά κρυφό πως θα σε δω...

Γιατί άραγε το συναίσθημα ήταν τόσο έντονο;
Μήπως επειδή η μαγική της εικόνα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του;
Ή ίσως ότι δεν ικανοποίησε τα θέλω του μυαλού του;

Ένας γνωστός μου λέει: "Οι άντρες προσέχουν όλες τις γυναίκες. Στο μυαλό τους όμως μένουν αξεπέραστες μόνο εκείνες που τους απορρίπτουν"! ...να με κοιτάς και να γελάς με μένα...

Αν ο δημιουργός ήταν λιγότερο διστακτικός στο να εκφράσει τα συναισθηματά του, η τροπή της ιστορίας θα ήταν διαφορετική; ...κι εγώ που να' ξερα από τότε να στο πω, πως σ' αγαπώ...

Απορία: "γιατί όλοι οι Λέοντες, που είναι και οι άρχοντες του σύμπαντος, όταν ενδιαφέρονται πραγματικά για μία γυναίκα δεν το εκφράζουν ευθέως;" ...Κι εγώ, να σε κοιτάξω μες στα μάτια να σου πω...
Κωνσταντίνε ένας άλλος γνωστός μου λέει: "στη ζωή μετανοιώνουμε για αυτά που δεν κάνουμε και όχι για αυτά που κάνουμε". Μήπως έπρεπε να της το πεις;

Τι χρώμα ήταν το φόρεμα;
Ήταν όντως θαλασσί;
Η ψυχολογία λέει: ένας άνθρωπος που πάσχει από έντονες συναισθηματικές εξάρσεις, έχει μια υποσυνείδητη προτίμηση στο θαλασσί χρώμα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το θαλασσί είναι ένα χρώμα που ηρεμεί και ο άνθρωπος που έχει την ανάγκη του, ασυναίσθητα το προτιμά. ...Κι εσύ, μ' αυτό το φόρεμα το θαλασσί...

Σημεία που αξίζουν την προσοχή μας

1. Η έντονα αποτυπωμένη γυναικεία εικόνα στο μυαλό του δημιουργού.

2. Η παραδοχή του "σ' αγαπώ" έστω και εκ των υστέρων.

3. Η όμορφη ομοιοκαταληξία στα κουπλέ.

4. Η γλυκιά και καθαρή μελωδία του ρεφρέν που κατατάσσει το τραγούδι σε ένα από τα καλύτερα που έχουμε ακούσει.

Το τραγούδι υπέροχο, η ερμηνεία εξαιρετική και η δική μας συμβουλή κάθε φορά που το ακούτε: "όταν θέλετε κάποια στη ζωή σας, ειδικά όταν την αγαπάτε, να την διεκδικείτε (ή τουλάχιστον πείτε το)"!

Να περνάτε καλά και να τραγουδάτε όποτε βρίσκεται ευκαιρία!

Μάρθα Μανώλη
martha@musiccorner.gr

Το φόρεμα το θαλασσί

Κι εγώ, κι εγώ που να 'ξερα από τότε να στο πω,
να σε κοιτάξω μες στα μάτια να σου πω
πως σ' αγαπώ.

Κι εσύ, μ' αυτό το φόρεμα το θαλασσί
να με κοιτάς και να γελάς με μένα.

Κι εσύ, μ' αυτό το φόρεμα το θαλασσί
που οι μάγισσες το κέντησαν για σένα.

Γλυκιά και όμορφη πολύ που ήσουν κοπελιά,
στα όνειρα μόνο σε είχα δει ξανά
εσένα.

Κι εσύ, μ' αυτό το φόρεμα το θαλασσί
να με κοιτάς και να γελάς με μένα.

Κι εσύ, μ' αυτό το φόρεμα το θαλασσί
που οι μάγισσες το κέντησαν για σένα.

Ξυπνώ, μόνο εσένα έχω τώρα στο μυαλό
κι ένα χαμόγελο μες στην καρδιά κρυφό
πως θα σε δω.

Κι εσύ, μ' αυτό το φόρεμα το θαλασσί
να με κοιτάς και να γελάς με μένα.

Κι εσύ, μ' αυτό το φόρεμα το θαλασσί
που οι μάγισσες το κέντησαν για σένα.MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...