Κάτι γεννιέται... !
Ανακαλύπτοντας μουσικά ταλέντα!
Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Είναι κοινό το συναίσθημα του να ακούς κάποιον να παίζει σε μια φιλική παρέα και σκέφτεσαι γλυκά πόσο λαμπρό μέλλον μπορεί να έχει... Το Music Corner κάνει την σκέψη πραγματικότητα αναζητώντας στο διαδίκτυο, σε μαγαζιά ή και σε παρέες, ανθρώπους με μουσικό ταλέντο! Παιδιά που κοπιάζουν, αγαπούν την μουσική και έχουν κάτι να μας πουν. Τους ανακαλύπτουμε για να τους φέρουμε κοντά σας και να τους αγαπήσετε κι εσείς! Θέλουμε να μοιραστούν τα όνειρα τους μαζί σας, να μιλήσουν για την μουσική αλλά και να τους δούμε να κάνουν κάποια στιγμή τα όνειρά τους πραγματικότητα! Μαζί θα ταξιδεύουμε κάθε Πέμπτη, μέσα από τις σελίδες του Music Corner σε όνειρα νέων καλλιτεχνών που γεννιούνται στην Ελληνική μουσική πραγματικότητα...!

------------------------------------------------

Picos Apicos and the Pina Coladas
"
Ο κόσμος έχει κουραστεί τόσο από τους γερασμένους ροκάδες που επιμένουν στα ίδια και τα ίδια, όσο και από το δήθεν έντεχνο"

Oι Picos Apicos and the Pina Coladas είναι η μπάντα που παρουσιάζουμε αυτή τη Πέμπτη από τη στήλη μας. Όπως πάντα προσπαθούμε να παρουσιάζουμε καλλιτέχνες διαφορετικούς και ιδιαίτερους. Έτσι και οι Picos Apicos and the Pina Coladas, μια μπάντα που παίζει πολύ ωραία και νοσταλγική rock 'n' roll μουσική. Αρνούνται να μπουν σε μουσικά καλούπια και να ακολουθήσουν συγκεκριμένες μουσικές που επιβάλουν οι τάσεις. Παιδιά με αίσθηση του χιούμορ και της τρέλας, ταλαντούχοι μουσικοί που τώρα ξεκινάνε να γράφουν και να μας παρουσιάζουν και δικά τους κομμάτια. Άτομα που σίγουρα θα θέλαμε να δούμε στην ελληνική δισκογραφία. Σας προτείνω να τους ακούσετε αλλά και να βρεθείτε σε ένα από τα άκρως "feel - good" live τους!

Θα ήθελα για αρχή να μου συστήσετε τη μπάντα σας...
Οι Picos Apicos and the Pina Coladas είναι οι: Παναγιώτης Ζούγρος (φωνή, κιθάρα), Θέμος Ρίζος (φωνή, κιθάρα), Χρόνης Ηλιάδης (μπάσο), Λάζαρος Ηλιάδης (ντραμς), Δήμητρα Αποστόλου (πλήκτρα), Κατερίνα Ζούγρου (κρουστά, φωνητικά).
Παίζουμε rock 'n' roll και με αυτό εννοούμε φυσικά τα κλασικά αμερικάνικα και βρετανικά rockabilly από τη δεκαετία του '50 (Elvis Presley, Little Richard, Jerry Lee Lewis κ.α.) αλλά και cult κομμάτια από το ελληνικό rock 'n' roll της δεκαετίας του '80 (π.χ. Μπουλάς, Γιοκαρίνης, Πανούσης).

Πόσο καιρό λειτουργείτε ως συγκρότημα;
Ο βασικός πυρήνας του συγκροτήματος υπάρχει από το Μάιο του 2006. Με τη σημερινή σύνθεση παίζουμε περίπου από το καλοκαίρι του 2007.

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη μουσική;
Οι αφετηρίες του καθενός διαφέρουν, π.χ. η Δήμητρα έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με το κλασικό πιάνο και η Κατερίνα έχει παίξει σε ομάδες κρουστών σάμπα. Ο Παναγιώτης, ο Χρόνης και ο Λάζαρος έπαιζαν μαζί σε διάφορα ροκ σχήματα ήδη από το σχολείο και ο Θέμος έκανε κάποια μαθήματα κλασικής κιθάρας πριν περάσει στην ηλεκτρική και στα γκρουπ του λυκείου.

Τι μουσικά ακούσματα έχει ο καθένας σας;
Αν απαριθμήσουμε όλα τα είδη που ακούει ο καθένας, θα καταλήξουμε σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα μουσικής. Εκεί που μάλλον συναντιούνται τα γούστα όλων των μελών είναι το rock 'n' roll και η classic rock από τα '60s και τα '70s.

Κάποιος που θα έρθει στα live σας, τι θα παρακολουθήσει;
Προσπαθούμε κάθε live μας να είναι ένα rock 'n' roll πάρτι! Ο θεατής θα δει ένα χορευτικό πρόγραμμα, με εναλλαγές ανάμεσα στο κλασικό rockabilly και τα cult '80s ελληνικά rock 'n' roll. Υπάρχουν ακόμη κάποια στοιχεία από τη funk και τη reggae, καθώς στις διασκευές μας σπάνια ακολουθούμε τις αυθεντικές ενορχηστρώσεις.
Σχεδόν όλα τα κομμάτια είναι πασίγνωστα, αλλά τα περισσότερα δεν παίζονται καθόλου στις live σκηνές της Ελλάδας. Αυτό πιστεύουμε ότι κάνει τις συναυλίες μας μοναδικές - τουλάχιστον αυτό δείχνει η αποδοχή από τον κόσμο. Φροντίζουμε να παρουσιάζουμε καινούρια τραγούδια σχεδόν σε κάθε μας εμφάνιση, ενώ τον τελευταίο καιρό παίζουμε και το πρώτο δικό μας κομμάτι, τη "Σέξυ Άντα".

Ασχολείστε με την κλασική μορφή της Rock, Rock 'n' Roll θα έλεγα. Πως μείνατε ανεπηρέαστοι από τις νέες τάσεις της "μουσικής μόδας";
Το βασικό κριτήριο για μας είναι τι κάνει τον κόσμο που μας ακούει και εμάς τους ίδιους να περνάμε καλά και να χορεύουμε - και αυτό το έχουμε βρει στο rock 'n' roll. Εξάλλου, παρότι η μουσική αυτή είναι η βάση για όλα τα μεταγενέστερα παρακλάδια της ροκ, απουσιάζει τελείως από την ελληνική σκηνή. Πιστεύουμε ότι οι Picos Apicos and the Pina Coladas είναι μία μπάντα που καλύπτει εν μέρει αυτό το κενό και όχι το συγκρότημα που θα δημιουργήσει κάποια νέα "μόδα". Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε σεβόμαστε όσους προσπαθούν ακόμη να ανακαλύψουν κάτι καινούριο στη ροκ.

Την αποδοχή που λαμβάνετε από το κοινό, που γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα είναι περιορισμένο, πως τη βλέπετε;
Είναι δεδομένο ότι η ελληνική live σκηνή, όπως και η δισκογραφία, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Οι μεγάλες μουσικές σκηνές και τα "μεγάλα ονόματα" πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Όμως, ευτυχώς, οι μικρότεροι χώροι φιλοξενούν τα νέα γκρουπ και ικανοποιούν το κοινό που ψάχνει κάτι καινούριο και διαφορετικό. Και αυτό το κοινό ξεκινάει από την παρέα του κάθε συγκροτήματος και διευρύνεται με τις συνεχόμενες καλές εμφανίσεις και με τις δημόσιες σχέσεις τύπου "από στόμα σε στόμα"! Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει με τους Picos Apicos and the Pina Coladas. Ο κόσμος ξεκίνησε από έναν πυρήνα φίλων και γνωστών και αυξήθηκε σταδιακά. Στο μεταξύ έχουμε καταφέρει, εκτός από τακτικά live σε "στέκια" της Αθήνας, να έχουμε συμμετοχές σε Φεστιβάλ και να κάνουμε εμφανίσεις στην επαρχία - εκεί βλέπουμε ότι το κοινό αγκαλιάζει αμέσως το rock 'n' roll. Ειδικά αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για εμάς.

Την ελληνική δισκογραφία, πως την βλέπετε;
Νεκρή! Η ζήτηση για δίσκους πέφτει συνεχώς και γι' αυτό ευθύνονται μάλλον οι ίδιες οι δισκογραφικές, που δεν αντιλήφθηκαν τον ερχομό της ψηφιακής εποχής έγκαιρα και έχουν σαρωθεί από τα νέα μέσα - που δεν είναι μόνο το mp3 downloading και sharing, αλλά και η διάδοση της μουσικής μέσα από το MySpace, το YouTube κλπ. Οι περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες αναγκάζονται να χρηματοδοτούν οι ίδιοι τις δουλειές τους και στη συνέχεια να τις διανέμουν μέσω ανεξάρτητων εταιρειών ή και εντελώς μόνοι, π.χ. αποκλειστικά μέσω Internet. Οι μεγάλες εταιρείες δεν ενδιαφέρονται να προωθήσουν πραγματικά το νέο τραγούδι, αλλά παραμένουν προσκολλημένες σε κάποια "μεγάλα ονόματα", με στόχο να κάνουν πωλήσεις που 15 χρόνια πριν θα θεωρούνταν γελοίες. Ευτυχώς, τόσο οι καλλιτέχνες όσο και το κοινό ψάχνουν και ανακαλύπτουν διαρκώς νέους τρόπους να μοιράζονται τη μουσική.

Παλιά, σκοπός για νέους καλλιτέχνες ήταν ένα δισκογραφικό συμβόλαιο. Τώρα με τα δεδομένα της ελληνικής δισκογραφίας, ποιος είναι ο στόχος σας;
Εκτός από το να πραγματοποιούμε τακτικά εμφανίσεις σε Αθήνα και επαρχία, προσπαθούμε να δουλέψουμε τα δικά μας κομμάτια, όσο επιτρέπει ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος, καθώς όλα τα μέλη του συγκροτήματος έχουν και "πρωινές" δουλειές. Αυτό τον καιρό ετοιμάζουμε το πρώτο μας single, τη "Σέξυ Άντα", που ηχογραφούμε αποκλειστικά με δικά μας μέσα και με τη βοήθεια φίλων. Είμαστε σίγουροι ότι η μουσική μας, αν πραγματικά αξίζει, θα διαδοθεί ανεξαρτήτως δισκογραφικού συμβολαίου.

Είναι εύκολο να δημιουργηθεί rock 'n' roll με ελληνικούς στίχους;
Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος, όσον αφορά στα δικά μας κομμάτια, και δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί. Μουσικά, οι κλασικές φόρμες του rock 'n' roll από τα '50s επαναλαμβάνονται συχνά, γι' αυτό και προσπαθούμε να "χτίσουμε" πάνω σ' αυτές τις φόρμες με πρωτότυπα στοιχεία, που θα κάνουν τα κομμάτια μας να ξεχωρίζουν. Στιχουργικά, προσπαθούμε να επινοήσουμε ιστορίες, με κύριο άξονα το χιούμορ και συχνά την υπερβολή - όπως γινόταν και με το ελληνικό rock 'n' roll της δεκαετίας του '80, σε τραγούδια όπως π.χ. η "Μπούλη" του Σάκη Μπουλά.

Συμφωνείτε ότι στην Ελλάδα έχουμε μια ξενομανία στο θέμα της μουσικής; Και αν ναι, ποιοι παράγοντες φταίνε και κατά πόσο είναι εύκολο να αλλάξει κάτι τέτοιο;
Εν μέρει είναι αλήθεια αυτό. Όσον αφορά στις συναυλίες, προκαλεί έκπληξη το πόσο εύκολα ο κόσμος πληρώνει 40 ή 50 Ευρώ για να δει την οποιαδήποτε μπάντα από Αγγλία ή Αμερική έτυχε να βγάλει ένα άλμπουμ με 1-2 "χιτάκια" - και πόσο δύσκολα στηρίζει τα τοπικά σχήματα στις μικρότερες σκηνές με 5 έως 15 Ευρώ. Δεν μπορείς όμως να κατηγορείς μόνο τον κόσμο γι' αυτό, αφού θέλει και λίγο "ψάξιμο" για να βρεις κάτι φρέσκο στην ελληνική σκηνή - άρα ευθύνονται και οι μαγαζάτορες, που σπάνια συμβάλλουν στη διαφήμιση των συναυλιών που οι ίδιοι φιλοξενούν! Αλλά έτσι έχουν βρει και τα ίδια τα συγκροτήματα έναν αποδιοπομπαίο τράγο στο πρόσωπο των επιχειρηματιών και δεν προωθούν όσο μπορούν τη δουλειά τους με τις δικές τους δυνάμεις.
Αν πάλι αναφέρεστε στο γεγονός ότι πολλά ελληνικά σχήματα προτιμούν τον αγγλικό στίχο και τις ξένες μουσικές φόρμες, δε θεωρούμε ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό. Ο καθένας πρέπει να εκφράζεται με τον τρόπο που εξυπηρετεί καλύτερα το ταλέντο και το ύφος του. Εξάλλου, από την σημερινή ελληνική σκηνή λείπουν τα "είδωλα" που ενέπνεαν πάντα τα μικρότερα συγκροτήματα - ο κόσμος έχει κουραστεί τόσο από τους γερασμένους ροκάδες που επιμένουν στα ίδια και τα ίδια, όσο και από το δήθεν "έντεχνο".

Στο διαδίκτυο, με το οποίο ασχολείστε, υπάρχουν καλλιτέχνες που έχετε ξεχωρίσει;
Ειδικά στην κοινότητα του MySpace, υπάρχουν δεκάδες καλλιτέχνες και συγκροτήματα που παίζουν πολύ καλή μουσική και σε πολλές περιπτώσεις έχουν ηχογραφήσει με δικά τους μέσα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Δεν είναι πολλές οι ελληνικές μπάντες που παίζουν rock 'n' roll, όμως βλέπουμε αξιόλογες προσπάθειες σε άλλα είδη, όπως surf, funk-soul, blues, ska κλπ. Δε θα θέλαμε να αναφέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα- αρκεί να ρίξετε μια ματιά στους διαδικτυακούς μας φίλους στο MySpace!

Θα δεχόσασταν ποτέ για χάρη της δημοσιότητας να κάνατε ένα κομμάτι που ίσως να μην σας εξέφραζε πολύ και μετά, έχοντας εξασφαλίσει τη δημοσιότητα, να κάνατε κομμάτια που εσείς θέλετε;
Όχι, δεν ταιριάζει καθόλου με τη φιλοσοφία του συγκροτήματος αυτό. Είμαστε σίγουρα τυχεροί, γιατί η μουσική που μας αρέσει να παίζουμε φαίνεται ότι "περνάει" στον κόσμο. Δεν έχουμε λοιπόν λόγο να κάνουμε συμβιβασμούς. Αντίθετα, σε αρκετά live εκμεταλλευόμαστε το γεγονός ότι τα περισσότερα κομμάτια του set είναι πολύ γνωστά, ώστε να εντάξουμε ένα ή δύο τραγούδια που μας αρέσουν, χωρίς να έχουν γίνει ποτέ επιτυχίες.

Ποιο είναι το πιο θετικό και το πιο αρνητικό σχόλιο που έχετε λάβει από τον κόσμο είτε διαδικτυακά είτε σε κάποιο live σας;
Πάντα χαιρόμαστε να ακούμε, ειδικά από κάποιον που μας βλέπει για πρώτη φορά, ότι στo live μας πέρασε καλά, χόρεψε, "τα έσπασε"! Τα πιο ουσιαστικά θετικά σχόλια, πάντως, είναι αυτά που κάνουν κατά καιρούς καλλιτέχνες με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στο χώρο από εμάς. Έχει τύχει μία-δυο φορές π.χ. σε φεστιβάλ να λάβουμε συγχαρητήρια από ανθρώπους που έχουν μουσική πορεία δεκαετιών και μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό τους. Επίσης, είναι σημαντικό να ακούμε καλά λόγια από επαγγελματίες μουσικούς για την ποιότητα του ήχου, την τεχνική μας και την ενέργεια που έχουμε στη σκηνή, με λίγα λόγια για το πόσο "δεμένο" είναι το συγκρότημα. Μας είχε κάνει μεγάλη εντύπωση όταν ένας εξαιρετικός Έλληνας κιθαρίστας της blues μας είχε μιλήσει για την "καθαρότητα" στο παίξιμό μας.
Τα αρνητικά σχόλια ή μάλλον η καλοπροαίρετη κριτική, βοηθούν πολύ στο να βελτιώνουμε τις live εμφανίσεις μας. Ειδικά στις πρώτες μας συναυλίες, η κριτική του κόσμου μας βοήθησε να εξοικειωθούμε με την εικόνα που βγάζουμε "κάτω", στο κοινό. Είναι πολύ χρήσιμο, δίπλα στο "μπράβο", να παίρνεις και μία συμβουλή - ένα τραγούδι που μπορεί να μην άρεσε, μία αμήχανη παύση ανάμεσα σε τραγούδια που ίσως χάλασε την ατμόσφαιρα έστω και για λίγο, ένα λάθος που μπορεί να φάνηκε.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας, κομμάτια δικά σας που θα θέλατε κάποτε να ακούσουμε μέσα από έναν δίσκο;
Ελπίζουμε ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουμε ολοκληρώσει την ηχογράφηση του πρώτου δικού μας κομματιού. Η "Σέξυ Άντα" είναι μία φανταστική ιστορία ενός τύπου που παίζει σε rock 'n' roll μπάντα (τι σύμπτωση!) και σε κάποιο live γνωρίζει μία κοπέλα που τελικά θα τον κάνει να παρατήσει το συγκρότημα και να γίνει "οικογενειάρχης". Με λίγα λόγια, είναι ένας σατυρικός εφιάλτης!
Στα live το τραγούδι πάει πολύ καλά, γι' αυτό και προσπαθούμε να το ηχογραφήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα με τα μέσα που διαθέτουμε. Όταν ετοιμαστεί το single, θα είναι φυσικά διαθέσιμο και για ελεύθερο download από τη σελίδα μας στο MySpace.
Μέχρι να είναι έτοιμη η "Σέξυ Άντα" στην τελική της μορφή, μπορείτε να δείτε ένα βίντεο από μία live εκτέλεση στο Lazy Club, που υπάρχει στο YouTube:
Picos Apicos & The Pina Coladas - Σέξυ Άντα

Το όνομα σας: Picos Apicos and the Pina Coladas, πως προέκυψε;
Το πρώτο συνθετικό προέρχεται από τον Πίκο Απίκο, τον ήρωα της γνωστής τηλεοπτικής σειράς "Φρουτοπία", με την οποία μεγαλώσαμε στα μέσα της δεκαετίας του '80. Ήταν μία ιδέα που ήρθε ξαφνικά το Μάιο του 2006, λίγο καιρό αφότου είχε σχηματιστεί ο βασικός πυρήνας του συγκροτήματος. Με τον καιρό, ο Παναγιώτης έγινε γνωστός και ως "Picos", ενώ ο Θέμος ως ..."Apicos"!
Το "Pina Coladas", πέρα από το ότι αναφέρεται στο εξαιρετικό κοκτέιλ, "κόλλησε" επειδή θέλαμε το όνομα να θυμίζει τα συγκροτήματα του '50, π.χ. τους Bill Haley and his Comets, Chuck Berry and the Shadows. Απ' ότι μας λένε, δύσκολα ξεχνάς αυτό το όνομα!

Υπάρχει κάποιο επερχόμενο live που θα μπορούσε ο κόσμος να σας απολαύσει;
Για τις αποκριές ετοιμάζουμε μία τουλάχιστον συναυλία την οποία θα δημοσιοποιήσουμε τις επόμενες μέρες. Στις 28 Μαρτίου θα βρεθούμε στην Αίγινα, για να λάβουμε μέρος στη σημαντική πρωτοβουλία "30 ημέρες για την Ειρήνη". Και φυσικά, θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τακτικές εμφανίσεις στα "στέκια" μας στην Αθήνα, για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα μας στο MySpace:
www.myspace.com/PicosApicosAndThePinaColadas

Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή συνέχεια σε όλα!
Κι εμείς ευχαριστούμε! Να περνάτε όμορφα, να χορεύετε και ν' αγαπάτε το rock 'n' roll!

------------------------------------------------

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner...MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...