Προηγούμενα άρθρα

Μια αγάπη για το καλοκαίρι...
θα 'ρθει να με βρει στην ακρογιαλιά!

Αλίκη Βουγιουκλάκη & Μάνος Χατζιδάκις

Στα χνάρια του Δημήτρη Μπάση

Οι ζωντανές ηχογραφήσεις του Γιάννη Κότσιρα

Τα δισκογραφικά live της Ελευθερίας Αρβανιτάκη
μέρος α
μέρος β

Τα δισκογραφικά live της Δήμητρας Γαλάνη
μέρος α
μέρος β
μέρος γ

Αφιέρωμα στα live albums της Χάρις Αλεξίου
μέρος α
μέρος β
μέρος γ

Αφιέρωμα σε albums του Μάριου Τόκα

Τραγούδια "Ανάστασης"

Έλληνες τραγουδιστές σε ρόλο "ψάλτη"

Αφιέρωμα σε δίσκους της Ελένης Βιτάλη

"Αχ χελιδόνι μου"...

Αδελφοί Κατσιμίχα

Τραγούδια για την Άνοιξη
μέρος α
μέρος β

Ελένη Καραΐνδρου

Οι διασκευές για το "αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι"

Τα ελληνικά ...latin!

Απρόβλεπτες συναντήσεις στο ελληνικό τραγούδι
μέρος α
μέρος β

Ο Μικρούτσικος συνθέτει Καββαδία

Ο Λάκης Λαζόπουλος στη δισκογραφία

Αλκυονίδες μέρες

Να βάλω τα μεταξωτά

Τραγούδια για τον "χρόνο"

 

στην κιβωτό του ελληνικού τραγουδιού
Κάθε Τετάρτη στο www.musiccorner.gr
Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Η επιστροφή της Λένας Πλάτωνος

Μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής, η Λένα Πλάτωνος επανήλθε. Επέστρεψε. Και δηλώνει "ευτυχισμένη". Από το 1997, όταν κυκλοφόρησαν οι "Αναπνοές", μέχρι σήμερα που έχουμε στα χέρια μας τα καινούργια της "Ημερολόγια", η Λένα Πλάτωνος απείχε. Βγήκε μόνο για μια στιγμή από το κελί της ησυχίας της, το 2000. Τότε ...άνοιξε την "Τρίτη πόρτα" για τη Μαρία Φαραντούρη. Ο δίσκος περιείχε καλογραμμένα - λαϊκά ας τα πούμε - τραγούδια με τον τρόπο της Λένας Πλάτωνος, σε στίχους του Θεόδωρου Ποάλα, που υπηρετούσαν περισσότερο την ανάγκη της Φαραντούρη να τραγουδήσει ένα υλικό πιο άμεσο παρά το καλλιτεχνικό ζητούμενο της Πλάτωνος.

Τα "Ημερολόγια" κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις "Οδός Πανός" του ποιητή Γιώργου Χρονά και περιλαμβάνουν δεκατέσσερα καινούργια τραγούδια, με την εξομολογητική γραφή και τη "ραγισμένη" ερμηνεία της Λένας Πλάτωνος: "Με το δικό μου cd αυτό που με ενδιέφερε ήταν να μιλήσω για τη ζωή μου όλα αυτά τα χρόνια. Για τη ζωή μου και την αντίληψη των πραγμάτων αυτά τα χρόνια. Κι έτσι το ονόμασα "Ημερολόγια". Αναφέρομαι σε πολύ προσωπικά πράγματα, τη θάλασσα, τη μετακόμιση. Η διαφορά με άλλες εξίσου πολύ προσωπικές μου δουλειές, όπως οι "Μάσκες ηλίου" είναι ότι τώρα χρησιμοποίησα έναν λόγο πολύ πιο άμεσο...".

Στο άλμπουμ συνδράμουν ερμηνευτικά ο παλιός και πιστός της φίλος Γιάννης Παλαμίδας, που τον πρωτακούσαμε στο "Σαμποτάζ" του 1981 κι έκτοτε τον συναντάμε μόνο σε δίσκους της Πλάτωνος και η ρωσίδα Βικτώρια Μπόζικ. Από τα τραγούδια βγαίνει στο φως με τρόπο δυνατό, διαυγή και αποκαλυπτικό ο λόγος και το αίσθημα της Πλάτωνος, μετά από μια πάλη χρόνων με τα έσω σκοτάδια της και με τους έσω της "δαίμονες".

Το τι εστί Λένα Πλάτωνος, οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ του ελληνικού τραγουδιού το γνωρίζουν ή οφείλουν να το γνωρίζουν. Πρόκειται για μια πρωτοπόρο δημιουργό, που εισήγαγε την ηλεκτρονική μουσική στην Ελλάδα. Που μέσα από τα συνθεσάιζερ αντικατοπτρίστηκε το "είναι" της. "Παιδί" του Μάνου Χατζιδάκι, έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής της στη μυθική "Λιλιπούπολη" του "Τρίτου Προγράμματος", επί εποχής Χατζιδάκι. Για ν' ακολουθήσουν το "Σαμποτάζ", ο "Καρυωτάκης", "Το '62 του Μάνου Χατζιδάκι", οι "Μάσκες ηλίου", "Η ηχώ και τα λάθη της", το "Γκάλοπ", τα "Λεπιδόπτερα", "Το αηδόνι του αυτοκράτορα", "Το σπάσιμο των πάγων", το "Μη μου τους κύκλους τάρατε"... Όλα καινούργια, ενδιαφέροντα, αλλόκοτα, ποιητικά, μοντέρνα, παράξενα... Κατάφεραν, όμως, να ανοίξουν δρόμους και να προχωρήσουν την εγχώρια μουσική τέχνη, αλλά και την ψυχή μας ένα βήμα παρακάτω. Μέσα από διαδρομές δύσκολες, φαινομενικά αδιέξοδες, αλλά εν τέλει λυτρωτικές.

Η Λένα Πλάτωνος από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα παραμένει συγκλονιστικά αυτόφωτη. Και ως εκ τούτου, ξεχωριστή. Για όλα της. Φοβάμαι πως ούτε η ίδια έχει κατανοήσει πλήρως το μέγεθος, τη δύναμη και την επιρροή του ταλέντου της. Όσο κι αν δεν το επεδίωξε, αποτέλεσε "σχολή" για μια ομάδα μουσικών, που συνέχισαν - δεν ξέρω αν προχώρησαν - το ύφος της γραφής της, όπως ο Κωνσταντίνος Βήτα και ο Μιχάλης Δέλτα. Τέτοιες απόπειρες, πάντως, πάνω στο υλικό της Πλάτωνος από "μαθητές" της θα βρείτε συγκεντρωμένες στο πολύ ενδιαφέρον cd "Το μίξερ της Λένας Πλάτωνος".

Το ότι η σπουδαία αυτή δημιουργός είναι και πάλι εδώ δεν είναι ούτε λίγο ούτε αυτονόητο. Δε θα πω ότι μας χάρισε το δίσκο της χρονιάς ή της δεκαετίας, όπως γράφτηκε. Θα πω μόνο ότι μας κάνει τη μεγάλη τιμή να μοιράζεται μαζί μας τα "Ημερολόγια" της ζωής της. Μια τιμή, που δεν ξέρω αν η σημερινή δισκογραφία την αξίζει...

Είμαστε ξανά μαζί, μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, με τα νέα ταξίδια της "Κιβωτού" κάθε Τετάρτη, στη θάλασσα του ελληνικού τραγουδιού. Με αναφορές σε πρόσωπα, σε ηχογραφήματα, σε συναντήσεις...
Καλώς σας ξαναβρήκα!
Καλό Σεπτέμβρη!!

Υ. Γ.
Στις ήσυχες μέρες του Αυγούστου έφυγε από τη ζωή ο φιλόλογος και στιχουργός Ηλίας Κατσούλης. Μπορεί να μην άνοιξε δρόμους, μπορεί να μη καινοτόμησε στιχουργικά, όμως ο Ηλίας Κατσούλης χάρισε στο ελληνικό τραγούδι αξιοπρεπέστατα δείγματα γραφής, με ψυχή και αλήθεια.

---



MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...