Ένας δίσκος ήρθε απ' τα παλιά!
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε...!
Παρασκευή 10 Νοεμβρίου

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ
«ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ» (HMV CSDG 57)

Η σημερινή στήλη περιλαμβάνει τρεις σχετικά άγνωστους στο ευρύ κοινό και σπάνιους σήμερα δίσκους, ξεκινώντας χρονικά από «Το χέρι του ήλιου» που κυκλοφόρησε το 1972 κι αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά των δημιουργών του. Τα ονόματά τους δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστά, ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Ηρακλής Παπασιδέρης συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τον Τάκη Σούκα, με κορυφαία στιγμή το πασίγνωστο «Έρωτά μου αγιάτρευτε» που τραγούδησε ο Κώστας Κόλλιας το 1980 μέσα από τον ομώνυμο δίσκο, ο οποίος έμελλε να είναι και ο τελευταίος του καθώς λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα (4 Ιουνίου 1980).

Ο δίσκος που εξετάζουμε δεν περιλαμβάνει κάποιο πολύ μεγάλο «σουξέ» και μάλλον πέρασε απαρατήρητος στην εποχή που κυκλοφόρησε. Ωστόσο, ακούστηκε κάπως το «Σ' αγαπώ πολύ» με τη Δήμητρα Γαλάνη, η οποία πήρε μέρος σ' αυτή τη δουλειά μαζί με τον Κωστή Χρήστου (που ένα χρόνο πριν είχε ερμηνεύσει το περίφημο «Αλίμονο σ' αυτούς που δεν αγάπησαν») και τη Λουΐζα Γαΐτη που ήταν ανακάλυψη του Γρηγόρη Μπιθικώτση και τραγούδησε ορισμένα τραγούδια του στις 45 στροφές, αλλά αποσύρθηκε πολύ γρήγορα για ν' αφοσιωθεί στην οικογένειά της.

Κατά τα άλλα, πρόκειται για ένα δίσκο που απευθύνεται κυρίως σε συλλέκτες και που πολύ δύσκολα θα βρείτε ακόμη και σε «ψαγμένα» δισκοπωλεία ανά την επικράτεια. Κι αν τον βρείτε, σίγουρα θα τον πληρώσετε πανάκριβα...!

Τα τραγούδια του δίσκου
1. Τι φταίει η αγάπη μας (Κ. Χρήστου)
2. Σ' αγαπώ πολύ (Δ. Γαλάνη)
3. Ένα σωσίβιο είναι η αγάπη μας (Κ. Χρήστου)
4. Πεθαίνει ένας έρωτας (Λ. Γαΐτη)
5. Θα το ξέρουμε οι δυο μας (Κ. Χρήστου)
6. Μη μ' αφήνεις μόνη (Λ. Γαΐτη)
7. Δώσ' μου Θεέ μου τρεις καρδιές (Δ. Γαλάνη)
8. Σε σκέψη μ' έβαλες (Κ. Χρήστου)
9. Κοντά σου σ' όλη τη ζωή (Δ. Γαλάνη)
10. Θα 'ρθω το άλλο βράδυ (Κ. Χρήστου)
11. Προτού η νύχτα απλωθεί (Λ. Γαΐτη)
12.Η μοίρα μου η άτυχη (Κ. Χρήστου)


ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» (STANDARD 2002)

Πρόκειται για ένα δίσκο ο οποίος περιλαμβάνει δώδεκα ψαλμούς του Δαυίδ μελοποιημένους από τον Γιώργο Γεωργιάδη και σε ελεύθερη γλωσσική απόδοση από τους Νέστορα Μάτσα και Γιάννη Συλλάνταβο. Ωστόσο, το μουσικό ύφος δεν έχει απολύτως καμία σχέση με ψαλμωδίες ή θρησκευτικούς ύμνους, καθώς μιλάμε για «κανονικά» τραγούδια που μάλιστα θα τολμούσα να χαρακτηρίσω λαϊκά, μια και σχεδόν σε όλα κυριαρχεί το μπουζούκι.

Ερμηνευτές είναι η Χάρις Αλεξίου και ο Κώστας Σμοκοβίτης, ο οποίος διέθετε μια πολύ σπουδαία φωνή και είναι κρίμα που δεν έκανε την καριέρα που του άρμοζε. Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι εκείνη την εποχή κάποιος άλλος τραγουδιστής που έφτασε πολύ ψηλά είχε βάλει «βέτο» στην εταιρεία για τον συγκεκριμένο, θεωρώντας τον ως «απειλή» για τη δική του σταδιοδρομία και τελικώς του πέρασε! Δε θα γράψω φυσικά το όνομά του, πάντως έτσι κι αλλιώς πρόκειται για φήμες που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν κι απλώς τις αναφέρω γιατί τότε κυκλοφορούσαν στη μουσική «πιάτσα»...

Για να επιστρέψουμε στο «Μεγάλο τραγούδι», κυκλοφόρησε στα τέλη του 1973 από τη "Standard" που αποτελούσε «παρακλάδι» της τότε "MINOS". Η εν λόγω εταιρεία δημιουργήθηκε και πήρε το όνομά της από τον Στέλιο Καζαντζίδη μετά από κάποια από τις συνήθεις διαφωνίες που είχε με την οικογένεια Μάτσα, ωστόσο συνάντησε πολλά προβλήματα κι έτσι αναγκάστηκε να την κλείσει, εκχωρώντας την ονομασία της στη «Μίνως Μάτσας και Υιός» όταν υπέγραψε νέο συμβόλαιο συνεργασίας μαζί της.

Στο εσώφυλλο του δίσκου εκτός από τους στίχους των τραγουδιών και τις φωτογραφίες των συντελεστών, υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το έργο γραμμένες στα ελληνικά και στα αγγλικά. Σύμφωνα με αυτές λοιπόν, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 14 Μαΐου του 1973 στο θέατρο «Μουσούρη» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών από την ανεξαρτησία του κράτους του Ισραήλ, σε μιαν εκδήλωση που οργάνωσε ο σύλλογος «ΕΛΛΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ». Η επιτυχία της συναυλίας ήταν τόσο μεγάλη, που αποφασίστηκε να ηχογραφηθεί σε δίσκο με τη συμπαράσταση και του Κεντρικού Ισραηλινού Συμβουλίου. Η ενορχήστρωση ανήκει στον Νίκο Λαβράνο, ενώ η διεύθυνση της ορχήστρας στον ίδιο τον συνθέτη του έργου.

Η Αλεξίου και ο Σμοκοβίτης αποδίδουν εξαιρετικά τα τραγούδια, ωστόσο οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πολύ παράξενο ν' ακούγεται μια καθαρά λαϊκή ορχήστρα και οι στίχοι να μιλούν για το Θεό, τη θρησκεία και την ειρήνη. Πάντως, σε γενικές γραμμές είναι ένας ενδιαφέρων δίσκος που αξίζει ν' ακούσετε!

Τα τραγούδια του δίσκου
1. Τραγουδήστε (Χ. Αλεξίου-Κ. Σμοκοβίτης)
2. Ειρήνη (Χ. Αλεξίου)
3. Από τα βάθη της καρδιάς (Χ. Αλεξίου)
4. Σωστά μιλάτε τάχα (Κ. Σμοκοβίτης)
5. Δοξάστε τον Κύριον (Χ. Αλεξίου)
6. Με φως και δύναμη (Χ. Αλεξίου)
7. Όλου του κόσμου οι χαρές (Κ. Σμοκοβίτης)
8. Δώσ' μου τη λευτεριά μου (Χ. Αλεξίου)
9. Πάντα στο φως (Κ. Σμοκοβίτης)
10. Σαν το ελάφι (Χ. Αλεξίου)
11. Το τραγούδι του Θεού (Χ. Αλεξίου)
12. Ψαλμός 140 - Σολ μείζονα (Ορχήστρα)


ΝΑΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ:
«ΗΛΙΕ ΜΕΓΑΛΕ» (POLYDOR 2421110)

λλος ένας σπάνιος δίσκος, με τραγούδια που έγραψε ο Κύπριος συνθέτης Νάσος Παναγιώτου πάνω σε στίχους ομοεθνών του ποιητών που αναφέρονται στη συμφορά που έζησε (και ζει) η Μεγαλόνησος μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Κυκλοφόρησε το 1977 με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τον «Αττίλα» κι ερμηνευτές τη Μαρινέλλα, τον Αντώνη Καλογιάννη, τη Μαρία Δουράκη, τον Σταύρο Σιδερά και τη Βασιλική Αναστασιάδου, ενώ στα αφηγηματικά μέρη ακούγεται ο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης.

Εκτός των δύο πρώτων πασίγνωστων τραγουδιστών, ίσως γνωρίζετε ελάχιστα για τους υπόλοιπους. Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερα να βρω σχεδόν τίποτε γι' αυτούς, με εξαίρεση τη Δουράκη που για ένα διάστημα είχε κάποιο «όνομα» και μάλιστα κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1976 με τα «¶σπρα πουλιά» του Νάσου Νανόπουλου, ισοψηφώντας με το «Χίλιες φορές» που τραγούδησε ο Κωστής Χρήστου. Η συγκεκριμένη τραγουδίστρια είχε μια αρκετά καλή φωνή που μου αρέσει ιδιαίτερα όταν την ακούω, ειδικά στο «Μια βραδιά στη Λάρισα» του Δήμου Μούτση και του Νίκου Γκάτσου μέσα από το δίσκο «Κάποιο καλοκαίρι» που ήταν και η πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση. Λίγα χρόνια πριν, την είδα σε κάποιο «μικρό» τηλεοπτικό κανάλι να κάνει μια θρησκευτική εκπομπή μέσω της οποίας κήρυττε το λόγο του Θεού...

Επιστρέφουμε στο «Ήλιε μεγάλε» και η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με τους στίχους των τραγουδιών «Πατρίδα χιλιοπροδομένη» και «Τη λευτεριά σου μη τη ζητιανεύεις». Αυτοί (με διαφορετικούς τίτλους) είχαν περάσει στη δισκογραφία για πρώτη φορά το 1976 με μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου κι ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη στο δίσκο «Η συμφωνία της Γιάλτας και της πικρής αγάπης τα τραγούδια», που περιείχε τα μουσικά κομμάτια που έγραψε ο συνθέτης για τη θεατρική παράσταση «Κόκκινα τριαντάφυλλα για μένα» του Σον Ο' Κέιζι σε μετάφραση Παύλου Μάτεση που ανέβηκε το 1974 με πρωταγωνιστή τον Κώστα Καρρά.

Από εκεί και πέρα, ο Παναγιώτου χρησιμοποιεί και στίχους παρμένους από την «Οδύσσεια» σε μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη που ταιριάζουν στην κυπριακή τραγωδία, ενώ την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας επιμελήθηκε ο Κώστας Κλάββας. Τα τραγούδια ναι μεν είναι «μελαγχολικά», ωστόσο κάποια από αυτά κρύβουν μέσα τους μια μαχητική διάθεση και παροτρύνουν το λαό της Κύπρου να πολεμήσει για την ελευθερία του. Δυστυχώς, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του δίσκου δεν έχει αλλάξει τίποτε, ασχέτως αν φαινομενικά η ζωή στο νησί κυλά σε κανονικούς ρυθμούς...

Τα τραγούδια του δίσκου
1. Μνημόσυνο στον Πανίκο Δημητρίου (στίχοι Χ. Πισιάρα)
(Αφήγηση Β. Καυκαρίδης-τραγούδι χορωδία)
2. Δεν ξεχνώ (στίχοι Μ. Πασιαρδή)
(Β. Αναστασιάδου)
3. Δείξ' τη φωτογραφία του (στίχοι Μ. Πασιαρδή)
(Αν. Καλογιάννης)
4. Οι σταυροί (στίχοι Μ. Πασιαρδή)
(Στ. Σιδεράς)
5. Φέτο πουλί νερό μη πιει (στίχοι Μ. Πασιαρδή)
(Μ. Δουράκη)
6. Ω! Αθηναίοι (στίχοι ¶νθου Λυκαύγη)
(Β. Αναστασιάδου)
7. Την Κύπρο ζώσαν' οι καημοί (στίχοι Μ. Πασιαρδή)
(Μαρινέλλα)
8. Ήλιε μεγάλε ανατολίτη μου (στίχοι από την «Οδύσσεια»)
(Χορωδία)
9. Πατρίδα χιλιοπροδομένη (στίχοι Σον Ο' Κέιζι)
(Αν. Καλογιάννης)
10. Το δεκανίκι (στίχοι Τεύκρου Ανθία)
(Στ. Σιδεράς)
11. Τη λευτεριά σου μη τη ζητιανεύεις (στίχοι Σον Ο' Κέιζι)
(Αν. Καλογιάννης)
12. Ξερό δέντρο (στίχοι από την «Οδύσσεια»)
(Αφήγηση Β. Καυκαρίδης-τραγούδι Β. Αναστασιάδου)


MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...