Προηγούμενες στήλες

 

 

 

 

 

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2007

Πόσο συχνά ονειρευόμαστε συντροφιά με ένα τραγούδι... Πόσες φορές μας αγγίζει ένας στίχος, μια μελωδία, μια φωνή και δημιουργεί ευχάριστες ή δυσάρεστες σκέψεις...
Στη στήλη αυτή, κάθε Πέμπτη, παρουσιάζουμε τραγούδια μιλώντας για το στίχο, τη μουσική και την ερμηνεία σε καθένα απο αυτά. Δεν είναι απαραίτητο να τα έχουμε λατρέψει, ίσως και να τα έχουμε μισήσει! Εξάλλου απ' το καλό κι απ' το κακό έρχεται η τέχνη...!

ΡΑΛΛΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ
ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΕ ΔΩ
(ΕΝΑ ΧΑΔΙ ΖΕΣΤΟ : 2007)

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για μένα το περιεχόμενο του δίσκου "Ένα χάδι ζεστό" της Ραλλίας Χρηστίδου! Από το πρώτο άκουσμα ξεχώρισα το μοναδικό "Έχω ανάγκη να σε δω", διασκευή ενός γαλλικού τραγουδιού, σε στίχους του Νεκτάριου Τυράκη:

Αφού αργεί αυτή η στιγμή
τ' οξυγόνο δεν αρκεί
και τελειώνει η υπομονή
Παντού σιγή η σκέψη σου πληγή
και γίνονται τα λόγια μου κραυγή

Έχω ανάγκη να σε δω
κι όσο λείπεις στη ζωή
τόσο η φλέβα στο λαιμό
κόβει την αναπνοή

Έχω ανάγκη να σε δω
στον καθρέφτη της ψυχής
θα 'χω μάτια ανοιχτά
μόνο αν έρθεις να με βρεις

Η μοναξιά δεν με ρωτά
και βάζει πιο βαθιά
το μαχαίρι στην καρδιά
Κορμί κενό το δέρμα μου στεγνό
σκοτείνιασε το φως τ' αληθινό

Μου αρέσει αυτό το τραγούδι γιατί ο Νεκτάριος Τυράκης έχει γράψει στίχους που δε φοβούνται, δε διστάζουν, δε δειλιάζουν, δεν ντρέπονται να μιλήσουν για την αλήθεια της ψυχής... Δε νιώθουν ενοχές, δεν υπεκφεύγουν, ούτε εφευρίσκουν τρικ για να περάσουν δήθεν υπονοούμενα! Ό,τι έχουν να πουν το λένε στα ίσια, ανεξάρτητα από τις ενδεχόμενες συνέπειες.

Τέτοια τραγούδια χρειαζόμαστε λοιπόν στη δισκογραφία: γενναία και τολμηρά! Τα άλλα, τα μίζερα, τα έχουμε "φάει στη μάπα", επιτρέψτε μου να πω και δυστυχώς βλέπω να τα τρώμε για πολύ καιρό ακόμη! "Και μα και μου, και δεν ξέρω, και υποφέρω, και σ' αγαπάω αλλά τι να κάνω, κάνε κι εσύ κάτι...". Κουραστήκαμε πια!! Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι δημιουργοί που έρχονται να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά υπενθυμίζοντάς μας ότι ένας βασικός σκοπός της Τέχνης είναι να υπερβαίνει όσα εμείς οι άνθρωποι για τους δικούς μας λόγους, δεν μπορούμε (φίλε Νίκο Μ. ευχαριστώ για τις επισημάνσεις!).

Το "Έχω ανάγκη να σε δω" είναι διασκευή του "Un ange a ma porte" σε μουσική Asdorve. Άκουσα το αυθεντικό κομμάτι και ομολογώ πως η διασκευή στα ελληνικά μου αρέσει πολύ περισσότερο! Η ενορχήστρωση είναι πλουσιότερη σε σχέση με την αρχική και γενικά το τραγούδι αποπνέει ένταση και σιγουριά! Ακούστε το και θα με θυμηθείτε... Δίνω τα συγχαρητήρια μου λοιπόν στο Νεκτάριο Τυράκη που έκανε τον "κόπο" να γράψει ελληνικούς στίχους στην ξένη μελωδία, αφού το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό!

Η ερμηνεία της Ραλλίας Χρηστίδου στο κομμάτι είναι εκπληκτική! Η τραγουδίστρια ακούγεται τολμηρή, αποφασιστική, σίγουρη και συγκινημένη παρόλη τη δυσμενή θέση του πρωταγωνιστή της ιστορία που αφηγείται... Μπορεί να δείχνει δυναμική, όμως έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι η "ριγμένη" της υπόθεσης και στην ουσία κάθεται και παρακαλά! Χμ, καλό είναι κι αυτό καμιά φορά αν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα...!

Ο δίσκος της Ραλλίας "Ένα χάδι ζεστό" περιέχει προσεγμένα ποπ τραγούδια που κινούνται σε πολύ καλό δρόμο, τόσο στιχουργικά όσο και μελωδικά! Επιτέλους εμφανίστηκε άλλος ένας καλλιτέχνης που προσέχει το ρεπερτόριό του και δεν κάνει φτηνές κι εύκολες επιλογές. Είναι τόσο λίγοι όμως τέτοιοι καλλιτέχνες που σε λίγο θα τους ψάχνουμε με το φανάρι! Η Ραλλία έχει τις δυνατότητες (όσο λίγοι καινούριοι) και την αξία ώστε να παραμείνει στο χώρο και να δώσει καλά τραγούδια. Σχετικά με το γεγονός ότι στους δίσκους της έχει διασκευές ξένων τραγουδιών ("Ancora vivo - Εγώ για σένα" του Νίκου Μωραΐτη στο "Με το βλέμμα της καρδιάς" και "Je sais - Γιατί" επίσης του Νεκτάριου Τυράκη στο "Ένα χάδι ζεστό"), ας αναλογιστούμε ότι δεν υπάρχουν τόσοι αξιόλογοι συνθέτες στη νέα γενιά όσοι είναι οι ταλαντούχοι στιχουργοί ή αν υπάρχουν (εγώ πάντως έχω διακρίνει κι έχω μιλήσει στη στήλη για κάποιους!) δεν έχουν τα μέσα για να φανούν... Πέρα από αυτό, το να παίρνει κάποιος ένα αγαπημένο του ξένο τραγούδι και στηριζόμενος σε λίγες νότες να φτιάχνει ολόκληρη ιστορία - και μοναδική μάλιστα - δεν είναι λίγο πράγμα... Αυτά.

---
Περιμένω με χαρά τα δικά σας σχόλια στο loumproukos@musiccorner.gr
---MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...