Κάτι γεννιέται... !
Ανακαλύπτοντας μουσικά ταλέντα!
Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Είναι κοινό το συναίσθημα του να ακούς κάποιον να παίζει σε μια φιλική παρέα και σκέφτεσαι γλυκά πόσο λαμπρό μέλλον μπορεί να έχει... Το Music Corner κάνει την σκέψη πραγματικότητα αναζητώντας στο διαδίκτυο, σε μαγαζιά ή και σε παρέες, ανθρώπους με μουσικό ταλέντο! Παιδιά που κοπιάζουν, αγαπούν την μουσική και έχουν κάτι να μας πουν. Τους ανακαλύπτουμε για να τους φέρουμε κοντά σας και να τους αγαπήσετε κι εσείς! Θέλουμε να μοιραστούν τα όνειρα τους μαζί σας, να μιλήσουν για την μουσική αλλά και να τους δούμε να κάνουν κάποια στιγμή τα όνειρά τους πραγματικότητα! Μαζί θα ταξιδεύουμε κάθε Πέμπτη, μέσα από τις σελίδες του Music Corner σε όνειρα νέων καλλιτεχνών που γεννιούνται στην Ελληνική μουσική πραγματικότητα...!

------------------------------------------------

Αναστασία Βασιλείου
"
Εφ' όσον βγαίνουν άτομα που έχουν μόνο ένα όμορφο παρουσιαστικό και τίποτα άλλο, ο κόσμος δεν αγοράζει τα cd τους"

Η στήλη μας αυτή τη Πέμπτη σας παρουσιάζει ένα νέο ταλέντο στην μουσική σκηνή, την Αναστασία Βασιλείου. Για την Αναστασία αλλά και για την μελωδική της φωνή, άκουγα καιρό τώρα από το στενό μου φιλικό περιβάλλον. Θέλησα λοιπόν να την ακούσω και να διαπιστώσω και μόνη μου εάν είναι η περίπτωση της αξίζει πράγματι! Κι έτσι κι έγινε... Ακούγοντας τη δουλειά της στο διαδίκτυο, ανακάλυψα μια νέα, μελωδική φωνή, αξιόλογη στιχουργό αλλά και σπουδαία μουσικό έτοιμη να μπει στο χώρο...

Μιλώντας μαζί της, συνειδητοποίησα ότι πέρα από άφθονο πηγαίο ταλέντο διαθέτει και ουσία. Η Αναστασία αγαπάει αυτό που κάνει, μιλάει ξεκάθαρα για την μουσική στην Ελλάδα, δε φοβάται να επισημάνει λάθη των δισκογραφικών εταιρειών, αρνείται τις εκπτώσεις και δηλώνει λάτρης και εκπρόσωπος του εντέχνου ελληνικού τραγουδιού.

Ήρθε η στιγμή λοιπόν να σας παρουσιάσουμε μια φωνή που θα θέλαμε να ακούμε στα ραδιόφωνα...

Θα ήθελα για αρχή να μου παρουσιάσεις λίγο την μουσική σου...
Γενικά τα ακούσματα που έχω από μικρή είναι όλα μπαλάντες της pop, της rock αλλά και της έντεχνης μουσικής σκηνής. Τα τραγούδια μου σήμερα νομίζω πως ανήκουν περισσότερο στην έντεχνη μουσική.

Πόσο εύκολο είναι για μια νέα κοπέλα να σπάσει την "εύκολη συνταγή" και να προσπαθήσει να αγγίξει πιο δύσκολα μουσικά μονοπάτια;
Δεν είναι καθόλου εύκολο. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει αρχίσει να διώχνει εντελώς την έντεχνη μουσική και να προωθεί μόνο κομμάτια όπως τσιφτετέλια και ζεϊμπέκικα. Αλλά ακόμη και αυτά ερμηνευμένα μόνο από ήδη πετυχημένα ονόματα. Η εναλλακτική διασκέδαση έχει αρχίσει να εξαφανίζεται, συνεπώς είναι δύσκολο και να ασχοληθεί κάποιος με αυτό το είδος και ακόμα πιο δύσκολο να βρει μέρος να το παρουσιάσει.

Σ' αυτό έχουν παίξει το ρόλο τους και οι δισκογραφικές;
Ναι, σαφώς! Εφ' όσον βγαίνουν άτομα που έχουν μόνο ένα όμορφο παρουσιαστικό και τίποτα άλλο, ο κόσμος τελικά δεν αγοράζει τα cd τους. Το μόνο που κάνει είναι να πηγαίνει στα κέντρα για να τους δει. Από εκεί και πέρα ως φυσικό επακόλουθο, υπάρχει πλέον και η μαύρη αγορά.

Οπότε ο δίσκος που για τους παλαιότερους καλλιτέχνες ήταν ένας στόχος, για τους σημερινούς τι είναι; Και τι ρόλο πιστεύεις ότι παίζει το διαδίκτυο σε αυτό;
Κοίτα, οποιοσδήποτε ασχολείται με το τραγούδι, βάζει ως στόχο του να κάνει ένα δίσκο χωρίς να τον ενδιαφέρον και ιδιαίτερα οι πωλήσεις. Το θέμα είναι ότι παλιά γινόταν ένας δίσκος από μεγάλο όνομα και αυτό αποτελούσε σπουδαίο γεγονός. Τώρα γίνονται 20 δίσκοι από τους οποίους οι 15 είναι παντελώς άγνωστοι στους ακροατές. Άρα, καταλήγω ότι το να κάνεις cd πλέον είναι πολύ εύκολο αλλά πολύ δύσκολο το να κάνεις επιτυχία. Όσον αφορά στο διαδίκτυο τώρα, βοηθάει πολύ πλέον γιατί γίνεται άμεση διαφήμιση από γνωστές ιστοσελίδες και πριν προλάβει κάποιος να κυκλοφορήσει ένα cd, ξέρουν όλοι τα τραγούδια που περιλαμβάνει.

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;
Όταν ήμουν 8 χρονών οι γονείς μου έφεραν στο σπίτι ένα μικρό αρμόνιο και επειδή μου άρεσε πολύ άρχισα να παίζω μόνη μου, ερασιτεχνικά, χωρίς καμία γνώση. Αργότερα έκανα κάποια μαθήματα και σε ένα ταβερνάκι που είχαμε πάει κάποια στιγμή, σηκώθηκα και είπα ένα τραγούδι. Τότε ήταν που κατάλαβα πως η φωνή μου δεν ήταν καθόλου αδιάφορη.

Τι πρέπει να κάνει σήμερα ένας νέος καλλιτέχνης για να φτάσει στον στόχο του;
Αυτό εξαρτάται. Άλλος μπορεί να προσλάβει manager, κάποιος άλλος μπορεί να έχει ήδη γνωριμίες που θα τον βοηθήσουν και άλλοι πάλι, πάνε σε οντισιόν και προσπαθούν εκεί μέχρι να τους ακούσει και να τους εκτιμήσει κάποιος. Εγώ προσωπικά τα έχω κάνει όλα αυτά!

Και τελικά ποιο είναι αυτό που βοηθάει περισσότερο;
Αυτό που βοηθάει περισσότερο είναι οι δημόσιες σχέσεις και ένας καλός manager. Κακά τα ψέματα, δε κινείσαι εύκολα σε αυτό τον χώρο χωρίς βοήθεια.

Εσύ, τι "εκπτώσεις" είσαι διατεθειμένη να κάνεις στην μουσική σου, για να προχωρήσεις στο χώρο;
Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, είναι λογικό κάπου - κάπου να κάνεις και θυσίες. Εγώ για παράδειγμα ενώ δεν τραγουδάω λαϊκά, αναγκάστηκα να τραγουδήσω σε πρωτοχρονιάτικο πρόγραμμα λαϊκά για να διασκεδάσει ο κόσμος. Τις περισσότερες φορές βαδίζεις με τα "Θέλω" του κόσμου.

Δεν έχεις παρατηρήσει όμως μια βελτίωση σε αυτά που ακούει ο κόσμος; Η ροκ και η εναλλακτική μουσική δεν έχουν γίνει μόδα σήμερα;
Όχι, δεν πιστεύω πως στην ελληνική δισκογραφία υπάρχει τέτοια βελτίωση. Πόσα συγκροτήματα ροκ μουσικής υπάρχουν και πόσα ξέρεις; Γι' αυτό το λόγο πολλοί έντεχνοι καλλιτέχνες έχουν φύγει στο εξωτερικό όπου προωθείται πιο πολύ αυτό το είδος.

Παρατηρώ όμως ότι η λέξη έντεχνο υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Μπορεί τελικά κάτι τέτοιο να αποτελεί ιδιαίτερη κατηγορία μουσικής;
Καλή ερώτηση οφείλω να ομολογήσω... Ναι, θεωρώ πως είναι μια κατηγορία. Όπως τα ρεμπέτικα όπου είναι μια βαριά λαϊκή μουσική, έτσι και τα έντεχνα είναι τα πιο ελαφριά κομμάτια που συνήθως δεν χορεύονται και απλώς τα έχουν ονομάσει έτσι...

Ερμηνεύεις καλύτερα τα κομμάτια που έχεις γράψει εσύ η ίδια;
Ναι, γιατί όταν έχεις γράψει εσύ το κομμάτι που ερμηνεύεις, το νιώθεις πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα που έχεις στο ρεπερτόριό σου. Το ζεις. Αυτό είναι κάτι που το εισπράττει και το κοινό που έχεις απέναντί σου.

Ωραία, μίλησε μου για κάποιο δικό σου τραγούδι...
Υπάρχει ένα τραγούδι που δεν το έχω παρουσιάσει ποτέ και σε κανέναν και ετοιμάζομαι σύντομα να το ηχογραφήσω. Λέγεται "Ειρήνη" και είναι ένα κομμάτι που έγραψα για την κολλητή - αδελφή μου την οποία έχω χάσει. Μιλάει για όλα αυτά που νιώθω ακόμα και τώρα που έχει περάσει τόσος καιρός. Από την εισαγωγή και μόνο καταλαβαίνεις ότι είναι ένα κομμάτι που κουβαλάει πόνο.

Πολύ συγκινητικό! Πόσο δύσκολο είναι για εσένα να σταθείς μπροστά σε κόσμο και να πεις ένα τέτοιο κομμάτι;
Πολύ. Κάθε φορά που το τραγουδάω δακρύζω γιατί έχω στο μυαλό μου έντονες στιγμές που δε νομίζω να φύγουνε ποτέ.

Σίγουρα... Είναι λοιπόν ο πόνος πιο "εύστοχη" έμπνευση απ' ότι ένα χαρούμενο γεγονός
για έναν συνθέτη;
Ναι, για εμένα τουλάχιστον είναι σίγουρα!

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που θαυμάζεις και αποτελεί για σένα πρότυπο;
Από μικρή δε θαύμαζα κανέναν καλλιτέχνη. Είχα απλά τα αγαπημένα μου κομμάτια. Όμως πριν μερικούς μήνες με έπεισε μια φίλη και πήγαμε να ακούσουμε τη Μελίνα Ασλανίδου με την οποία πραγματικά έμεινα άφωνη. Και πλέον την έχω ως πρότυπο γιατί είναι μια φωνή που με καλύπτει απόλυτα ως ακροάτρια και θα ήθελα φυσικά πολύ να καταφέρω κάτι αντίστοιχο.

Κάποιο ελληνικό κομμάτι που ξεχωρίζεις;
Είναι πολλά τα κομμάτια που μου αρέσουν πολύ. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Είναι άλλα είδη, άλλα συναισθήματα και με το κάθε κομμάτι, μου βγαίνουν και διαφορετικές εικόνες.

Υπάρχει όμως κάποιο που θα ήθελες να το έχεις γράψει ή να το έχεις τραγουδήσει εσύ;
Ναι, υπάρχει... Συμπτωματικά, σήμερα άκουγα τον αναπτήρα του Χατζηγιάννη και έλεγα από μέσα μου "τι απίστευτοι στίχοι... Πόσο θα ήθελα να το είχα γράψει εγώ αυτό"!

Αν σε μια εταιρεία σου πουν πως έχεις καλή φωνή αλλά τραγούδια θα σου δώσουν άλλου δημιουργού, πως θα το αντιμετωπίζες;
Είμαι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο γιατί συνήθως έτσι γίνεται! Δεν έχω πρόβλημα αρκεί τα τραγούδια που θα μου προτείνουν να ταιριάζουν με την αισθητική μου. Δεν είναι δυνατόν να πάω και να τραγουδήσω ένα κομμάτι που δε θα μου αρέσει καθόλου γιατί όποιος το ακούσει, θα καταλάβει αμέσως πως το βαριέμαι ακόμα και εγώ η ίδια...

Όταν γράφεις ένα κομμάτι, πρώτα έρχονται οι στίχοι και μετά η μουσική ή το αντίθετο;
Έρχονται ταυτόχρονα! Δεν ξέρω πως γίνεται αυτό αλλά πάντα μαζί τα γράφω. Όσες φορές έχω προσπαθήσει να το κάνω αλλιώς, τα έχω παρατήσει στη μέση.

Έχεις κάποιο διαδικτυακό χώρο που θα μπορούσαμε να ακούσουμε την μουσική σου;
Έχω δυστυχώς μόνο ένα demo έτοιμο αυτή τη στιγμή το οποίο μπορείτε να βρείτε στο προφίλ μου στο facebook. Αυτή την περίοδο όμως μπαίνω πάλι σε στούντιο και θα έχω σύντομα στα χέρια μου και άλλη δουλειά την οποία θα ανεβάσω γιατί είναι πολλοί εκείνοι που μου ζητάνε να ανεβάσω κάτι καινούργιο.

Με την ξένη μουσική ασχολείσαι;
Ασχολούμαι γιατί μου αρέσει πάρα πολύ, αλλά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να γράψω σε ξένο στίχο.

Για τους Έλληνες που τραγουδάνε με ξένο στίχο, ποια είναι η γνώμη σου;
Έχει τύχει να ακούσω άτομα να τραγουδάνε και μου άρεσε πάρα πολύ, αλλά έχει τύχει να συμβεί και το αντίθετο και τότε πραγματικά έφριξα. Δεν έχω πρόβλημα στο να ακούσω ένα κομμάτι ερμηνευμένο από Έλληνα τραγουδιστή αρκεί να μιλάει καλά την ξένη γλώσσα είτε είναι αγγλικά, είτε ιταλικά.. είτε.. είτε.. είτε...

Γενικά, υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες που να σου αρέσουν;
Ναι, εννοείται. Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά με πολύ μεγαλύτερο ταλέντο από το δικό μου και είναι "θαμμένα" σε κάτι ξεχασμένες μπουάτ. Είναι πραγματικά άδικο να γίνονται γνωστοί μόνο οι εμφανίσιμοι και αυτοί που τέλος πάντων, χρησιμοποιούν άλλα μέσα για να προβληθούν. Με αυτό τον τρόπο έχουν μείνει πίσω μεγάλες φωνές.

Χώρος για νέα παιδιά σε μουσικές σκηνές, υπάρχει;
Για να ...καθίσεις; Υπάρχει... Για τίποτ' άλλο όμως...

Δηλαδή όλα αυτά τα "κόλπα" δεν συμβαίνουν μόνο στα μπουζούκια;
Όχι βέβαια, είναι όλα στημένα. Είτε αυτό λέγεται μεγάλο μαγαζί, είτε λέγεται σκηνή είτε μπουζούκια.

Άμα είχες πρόταση από μπουζούκια για να κάνεις εκεί το πρόγραμμά σου, ποια θα ήταν η απάντησή σου;
Είχα πολύ πρόσφατα μια πρόταση για ένα γνωστό μαγαζί με δελεαστική αμοιβή αλλά όταν τραγουδάω θέλω πρώτα να διασκεδάζω εγώ και μετά το κοινό, γιατί αυτή η ενέργεια εκπέμπεται. Επομένως από τη στιγμή που δε θα με γέμιζε κάτι τέτοιο αρνήθηκα και αν χρειαστεί, θα ξανακάνω το ίδιο.

Ωραίο αυτό, αλλά πόσο καιρό μπορεί κάποιος να αντιστέκεται;
Αυτό είναι στον χαρακτήρα του καθενός. Γι' αυτό το λόγο σπουδάζω για να έχω κάτι εναλλακτικό να κάνω και να μην αναγκαστώ να δεχτώ μια τέτοια δουλειά αργότερα.

Συμμετοχή σε talent show θα τη σκεφτόσουν;
Είναι δίκοπο μαχαίρι... Από τη μια αποκτάς άμεσα φήμη χωρίς να μπεις σε άλλες διαδικασίες, από την άλλη έχει επιπτώσεις στην προσωπική σου ζωή. Και αυτό είναι κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου. Δεν έχω δηλώσει ποτέ συμμετοχή αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα να γίνει.

Θα ήθελα να κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη με κάποιους στίχους σου...
Απόψε θα 'θελα να ήμουν κοντά σου
Φιλιά να ζέσταιναν την αγκαλιά σου
Να κλέβω απ' τη σιωπή τα αναφιλητά σου
Και πριν από το χάραμα να πέθαινα με μια ματιά σου...

Μπορείτε να βρείτε την Αναστασία Βασιλείου στο Facebook ως: Anastasia Vassileiou

------------------------------------------------

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner...MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...