Κάτι γεννιέται... !
Ανακαλύπτοντας μουσικά ταλέντα!
Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Είναι κοινό το συναίσθημα του να ακούς κάποιον να παίζει σε μια φιλική παρέα και σκέφτεσαι γλυκά πόσο λαμπρό μέλλον μπορεί να έχει... Το Music Corner κάνει την σκέψη πραγματικότητα αναζητώντας στο διαδίκτυο, σε μαγαζιά ή και σε παρέες, ανθρώπους με μουσικό ταλέντο! Παιδιά που κοπιάζουν, αγαπούν την μουσική και έχουν κάτι να μας πουν. Τους ανακαλύπτουμε για να τους φέρουμε κοντά σας και να τους αγαπήσετε κι εσείς! Θέλουμε να μοιραστούν τα όνειρα τους μαζί σας, να μιλήσουν για την μουσική αλλά και να τους δούμε να κάνουν κάποια στιγμή τα όνειρά τους πραγματικότητα! Μαζί θα ταξιδεύουμε κάθε Πέμπτη, μέσα από τις σελίδες του Music Corner σε όνειρα νέων καλλιτεχνών που γεννιούνται στην Ελληνική μουσική πραγματικότητα...!

------------------------------------------------

ΓΥΜΝΑ ΚΑΛΩΔΙΑ
"
Το μόνο θέλουμε με τη μουσική μας, είναι να νιώσουμε κάτι εσωτερικό που δεν θα μπορούσαμε να το ζωγραφίσουμε με λέξεις"

Τα Γυμνά Καλώδια δεν είναι μια νέα μπάντα που προσπαθεί να εδραιωθεί στο χώρο της δισκογραφίας. Αυτός ο στόχος τους έχει επιτευχθεί ήδη τρεις φορές. Το σπουδαίο όμως είναι ότι κάθε φορά, νιώθεις σαν να μη τους έχεις ξανακούσει! Αφήνουν φυσικά το στίγμα τους αλλά καταφέρνουν να εξελίσσονται με ραγδαία ταχύτητα και να μας αποδεικνύουν πως η αγάπη για τη μουσική μπορεί να κάνει θαύματα. Πρόκειται για μια μπάντα που θα μπορούσε άνετα να τα καταφέρει και στο εξωτερικό. Σπουδαίες συνεργασίες, τραγούδια "γυμνά" έτοιμα για ακρόαση και δυναμική που εκπλήσσει, συνθέτουν το παζλ της επιτυχίας τους. Τρεις δίσκοι ήδη "on sale" και δύο ακόμη στα σκαριά, αποδεικνύουν των λόγων το αληθές! Πρόταση λοιπόν για σήμερα; Γυμνά Καλώδια και τα ηχεία στο τέρμα!

Πως προέκυψε το όνομα "Γυμνά Καλώδια";
Το όνομα μας, ήταν ιδέα του Θανάση Μπουρίκα και του Χρήστου Καλογράνη. Το στούντιο που κάναμε τις πρόβες μας, ήταν αυτοσχέδιο με αποτέλεσμα τα καλώδια των μηχανημάτων να βρίσκονται χύμα στο πάτωμα! Πολλές φορές μάλιστα ήταν φθαρμένα και δημιουργούσαν διάφορα τεχνικά προβλήματα. Αργότερα βέβαια, η ονομασία μας απέκτησε τη σημερινή της υπόσταση, η οποία θέλει να δηλώσει ότι τα τραγούδια μας είναι ειλικρινή και με ένταση!

Ποια είναι η σύνθεση της μπάντας σας;
Η μπάντα αποτελείται από τον Θανάση Μπουρίκα που είναι στα τύμπανα, τον Κωνσταντίνο Ζορμπά στην κιθάρα, τον Παναγιώτη Ροντογιάννη στο μπάσο και τον Χρήστο Καλογράνη στην κιθάρα και στη φωνή.

Τι γεύση έχετε από την μέχρι τώρα επαφή σας με την δισκογραφία;
Προς το παρόν μας έχουν μείνει μόνο γλυκές γεύσεις από τη δουλειά μας. Το βασικό είναι για εμάς να είμαστε παραγωγικοί. Κάναμε λοιπόν τον ομώνυμο δίσκο το 2005, έπειτα το δίσκο: "Η νεράιδα της απελπισίας" που βγήκε το 2006 και τέλος το "Μια ζωή σε μια στιγμή" το 2007. Αυτή την περίοδο ηχογραφούμε τον καινούργιο μας δίσκο που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2009 ενώ παράλληλα σκοπεύουμε να κυκλοφορήσουμε και έναν διπλό δίσκο με remakes τραγουδιών από τους δυο πρώτους. Ο τρίτος αυτούσιος, θα κυκλοφορήσει το Πάσχα.
Όσο για τις ...γεύσεις, η αλήθεια είναι ότι δεν ζήσαμε τις "καλές μέρες" της δισκογραφίας γιατί δεν τις προλάβαμε. Συνεπώς εμείς μάθαμε να ζούμε στα δύσκολα. Οι δίσκοι πάντως έχουνε πάει τέλεια και δεν υπάρχει κανένα παράπονο από εμάς.

"Μια Ζωή Σε Μια Στιγμή". Τι κρύβει μέσα της η νέα σας δισκογραφική δουλειά;
Στα δικά μας τα μάτια σίγουρα ο δίσκος "Μια ζωή σε μια στιγμή" δεν είναι ένας νέος δίσκος. Σίγουρα ήταν ένας δίσκος με πολύ όρεξη και πολλές καλές στιγμές. Τα τραγούδια είναι αυτά που μας εκφράζουν απόλυτα και οι συνεργασίες του Μάνου και της Τάνιας μας έδωσαν καινούργια ώθηση ως προς την δουλειά μας. Από την άλλη, δεν ήταν ένας δίσκος που δουλέψαμε μαζί καθώς ήταν έτοιμος μέσα σε περίπου ενάμιση μήνα. Την περίοδο εκείνη ήμασταν γεμάτοι ενέργεια και αυτό είναι που φαίνεται και στο αποτέλεσμα του δίσκου.

Συμμετοχή από τον Μάνο Ξυδούς. Πως προέκυψε η συνεργασία και τι ήταν αυτό που σας έμεινε;
Ο Μάνος είναι εδώ και πολλά χρόνια φίλος του παραγωγού μας, του Παναγιώτη Νταβέλου. Η συνεργασία προέκυψε γιατί το κομμάτι ήταν κομμένο και ραμμένο πάνω του. Το "Μέσα στη Νύχτα μου", έχει μια οπτική γωνία "από ψηλά" και αυτό είναι κάτι που ο Μάνος γνωρίζει πολύ καλά πως γίνεται. Όταν λέμε "από ψηλά", εννοούμε τον απομακρυσμένο θεατή. Παίρνοντας λοιπόν τα λεγόμενα του τραγουδιού, οι εικόνες που μέσα περιγράφει, απαιτούν μια αποστασιοποίηση του ερμηνευτή και αυτός ήταν και στόχος μας.

Πόσο σπουδαίο είναι να συνεργάζεστε με τόσο σημαντικούς καλλιτέχνες;
Αναλόγως γιατί δεν είναι πάντα ίδιες οι καταστάσεις. Όταν όλα γίνονται σε επίπεδο ανάγκης του τραγουδιού και δεν το κάνουμε για το θεαθήναι, όλα είναι μια χαρά! Σημασία πάντως έχει το αποτέλεσμα του τραγουδιού και αν το τραγούδι είναι σε θέση να δώσει αυτό που επιθυμούσες όταν το έγραφες. Από την άποψης βοήθειας πάντως είναι σημαντικοί και οι καλλιτέχνες αλλά και οι διοργανωτές. Πιο σημαντικοί όμως είναι οι ακροατές!

Έχω δει πως οι δισκογραφικές σας δουλειές, είναι έτοιμες για download. Αυτό βοηθάει τον καλλιτέχνη;
Αυτή η κίνηση, είναι κάτι που βοηθάει πολύ τον καλλιτέχνη. Διαφορετικά γίνεσαι έρμαιο των καταστάσεων και αναλώνεσαι. Περιμένεις την "super δισκογραφική" να διανείμει το cd σου και αυτό σημαίνει ότι θα περιμένεις πολύ. Άσε που είναι και το θέμα των δισκογραφικών τέτοιο που δεν σου δίνει και άλλη επιλογή. Τo download είναι ένα καθεστώς αυτή τη στιγμή και έχει εξελιχτεί σε μονόδρομο. Εάν φυσικά μπορέσει με κάποιο τρόπο να συνδυαστεί με τα δισκοπωλεία, είναι μια χαρά αλλά είναι κάτι που δεν κάνουν οι μεγάλες εταιρείες και δεν μας το επιτρέπουν. Το ζητούμενό μας, ήταν να είμαστε κύριοι του εαυτού μας και αντάξιοι των πράξεων μας. Αυτό είναι κάτι που μέχρι στιγμής, μας έχει βγει σε καλό.

Υπάρχει κάποιο κομμάτι του δίσκου που ξεχωρίζετε;
Ο καθένας μας ίσως ξεχωρίζει κάποιο που απλά μιλάει καλύτερα στη δική του ψυχή. Από την άλλη πλευρά όμως, όλα τα τραγούδια είναι παιδιά μας και τα αγαπάμε το ίδιο. Έχουμε και εμείς τις αδυναμίες μας αλλά η ζωούλα τους, είναι δική τους.

Διακρίνω αρκετά "σκληρό" ήχο, κυρίως για αυτό που θεωρείται ροκ στην Ελλάδα. Ποια είναι η αντιμετώπιση που δέχεστε; Εύκολος δρόμος;
Εμείς δεν θεωρούμε ιδιαιτέρως σκληρό τον ήχο μας. Αν κάποιοι τον θεωρούν, είμαστε εντάξει με αυτή την άποψη. Όλοι έχουμε τις προσωπικές μας απόψεις για τα ακούσματά μας και αυτό είναι εννοείται σεβαστό. Εκείνο που μας ενδιαφέρει εμάς είναι οι στίχοι μας να έχουν μια ειλικρίνεια και ας γίνονται και σκληροί μερικές φορές. Άσε που αυτό δίνει και άλλη βαρύτητα στα λεγόμενά μας. Αυτό πάντως που θεωρείται ροκ στην Ελλάδα, με εξαιρέσεις φυσικά αγαπημένων καλλιτεχνών, είναι κάπως παρεξηγημένο και συνεπώς η αντιμετώπιση, τυχαίνει να είναι κάποιες φορές και ανάλογη.

Έχετε κάνει πολλά live. Υπάρχει κάποιο που σας άφησε πιο έντονα το στίγμα του;
Όλα τα live μας έχουν αφήσει κάτι διαφορετικό στη μνήμη μας. Δυστυχώς όμως, δεν θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε ένα μόνο, γιατί από το κάθε ένα έχουμε λάβει διαφορετικά μηνύματα που στο τέλος της ημέρας, έχουν όλα κάτι να σου δώσουν.

Ως ακροατές ποιο είναι το νέο εκείνο στοιχείο που θα σας έκανε να ξεχωρίσετε τα Γυμνά Καλώδια;
Δεν νομίζουμε να είμαστε εμείς οι αρμόδιοι να κρίνουμε κάτι τέτοιο. Μας αρέσει να παίζουμε μουσική αλλά και να γράφουμε στίχους. Δεν θα θέλαμε να "πουλήσουμε" τον εαυτό μας με βαρύγδουπες δηλώσεις και να τονίζουμε το είδος που παίζουμε και το τι κάνουμε. Ο καθένας έχει τα δικά του αυτιά και την δική του καρδιά και ακούει τα πράγματα διαφορετικά από τον άλλο. Κι εμείς, κι εσύ και οι αναγνώστες. Συνεπώς δεν είναι μέρος της φαντασίας μας τι θα κάναμε ως ακροατές στο άκουσμα μας. Το μόνο που θα θέλαμε είναι να νιώσουμε κάτι εσωτερικό που δεν θα μπορούσαμε να το ζωγραφίσουμε με λέξεις!

Υπάρχει κάποιο μελλοντικό live που θα μπορούσαμε να σας δούμε;
Προς το παρόν έχουμε επικεντρωθεί στο δίσκο μας. Τις ημερομηνίες μπορείτε να τις δείτε είτε μέσω myspace είτε στο site μας πολύ σύντομα...

Τέλος, τι θα θέλατε να ευχηθείτε στον εαυτό σας;
Σε εμάς θα θέλαμε να ευχηθούμε να μην απογοητεύσουμε ποτέ αυτούς που μας ακούν και σε εσάς θα θέλαμε να ευχηθούμε να είστε πάντα καλά. Σας ευχαριστούμε πολύ!

------------------------------------------------

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner...MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...