Προηγούμενες στήλες

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

Πόσο συχνά ονειρευόμαστε συντροφιά με ένα τραγούδι... Πόσες φορές μας αγγίζει ένας στίχος, μια μελωδία, μια φωνή και δημιουργεί ευχάριστες ή δυσάρεστες σκέψεις...
Στη στήλη αυτή, κάθε Πέμπτη, παρουσιάζουμε τραγούδια μιλώντας για το στίχο, τη μουσική και την ερμηνεία σε καθένα απο αυτά. Δεν είναι απαραίτητο να τα έχουμε λατρέψει, ίσως και να τα έχουμε μισήσει! Εξάλλου απ' το καλό κι απ' το κακό έρχεται η τέχνη...!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ
ΑΝ ΘΥΜΗΘΕΙΣ Τ' ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ
(ΦΩΣ : 2004)

Στην αγκαλιά μου κι απόψε
σαν άστρο κοιμήσου
δεν απομένει στον κόσμο
ελπίδα καμιά

Τώρα που η νύχτα κεντά
με φιλιά το κορμί σου
μέτρα τον πόνο
κι άσε με μόνο στην ερημιά

Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου
σε περιμένω να 'ρθεις
μ' ένα τραγούδι του δρόμου
να 'ρθεις όνειρό μου
το καλοκαίρι που λάμπει τ' αστέρι
με φως να ντυθείς...

Η στήλη μας φεύγει για διακοπές έχοντας συντροφιά ένα από τα ομορφότερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ! Ατμοσφαιρικό, φωτεινό, δροσερό, καλοκαιρινό και αέρινο τραγούδι, το "Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου" του Νίκου Γκάτσου και του Μίκη Θεοδωράκη έχουν ερμηνεύσει και διασκευάσει πλήθος καλλιτεχνών. Μάλιστα έχω την εντύπωση πως δεν υπάρχει άλλο ελληνικό τραγούδι με περισσότερες εκτελέσεις! Το έχουν διασκευάσει ακόμα και οι ...Beatles ("The honeymoon song", LIVE AT THE BBC)!

Προσωπικά επιλέγω την πιο πρόσφατη εκτέλεση του τραγουδιού από τον Γιάννη Πλούταρχο... Υπάρχει σε τρία άλμπουμ: στη συλλογή "Φως" που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 (ήταν το πρώτο CD στο οποίο συμπεριλήφθηκε το κομμάτι), στην repackaged έκδοση του "Πάει λίγος καιρός" και τέλος στο πρόσφατο διπλό best of album του Πλούταρχου, "Στιγμές"!

Η ερμηνεία του Πλούταρχου είναι πολύ καλή. Στο κομμάτι αυτό ο τραγουδιστής αποδεικνύει πως κατάγεται από μεγάλη καλλιτεχνική στόφα... Αν ζούσε και άνθιζε την εποχή όπου τραγούδια με διαθέσεις ανάλογες του "Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου" μάγευαν τον κόσμο και όπου ακόμα το λαϊκό τραγούδι δεν προϋπέθετε απαραίτητα γλέντια και μπουζούκια, τότε θα μπορούσε να είναι ερμηνευτής εφάμιλλος με τα ιερά τέρατα εκείνης της περιόδου! Μπορεί να έχει χαρακτηριστεί τραγουδιστής πίστας ή να θεωρείται βασιλιάς στο "κλαψούρισμα", σημασία έχει όμως το γεγονός ότι είναι αυθεντικός και το σημαντικότερο, είναι πολύ προσεκτικός στις επιλογές του!

Κλείνοντας το φετινό της κύκλο και ευχαριστώντας τους αναγνώστες της για την αγάπη τους και τα όμορφα μηνύματα που στέλνουν, η στήλη εύχεται σε όλους καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και καλές διακοπές, πάντα με ένα τραγούδι ...συντροφιά!

---
Περιμένω με χαρά τα δικά σας σχόλια στο loumproukos@musiccorner.gr
---MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...