Προηγούμενες στήλες

 


Μάριος Τόκας - Κώστας Φασουλάς

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Πόσο συχνά ονειρευόμαστε συντροφιά με ένα τραγούδι... Πόσες φορές μας αγγίζει ένας στίχος, μια μελωδία, μια φωνή και δημιουργεί ευχάριστες ή δυσάρεστες σκέψεις...
Στη στήλη αυτή, κάθε Πέμπτη, παρουσιάζουμε τραγούδια μιλώντας για το στίχο, τη μουσική και την ερμηνεία σε καθένα απο αυτά. Δεν είναι απαραίτητο να τα έχουμε λατρέψει, ίσως και να τα έχουμε μισήσει! Εξάλλου απ' το καλό κι απ' το κακό έρχεται η τέχνη...!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ
ΑΣΠΡΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΑΝΕΜΙΖΕ
(ΑΣΠΡΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΑΝΕΜΙΖΕ : 2007)

Καμιά φορά η Μουσική άθελά της σκοντάφτει πάνω στην έμπνευση και μετουσιώνεται έτσι σε αριστούργημα. Στις περιπτώσεις αυτές τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Άσπρο μαντήλι ανέμιζε
κι από χαρά πετούσε
τη μοναξιά της γκρέμιζε
την αύρα τη σκορπούσε

Ανέβαινε ψηλά βουνά
κι άνθιζε στην κορφή τους
κι όλα τ' αστέρια τ' ουρανού
τη θέλανε δική τους

Πού χάθηκε, πού πέταξε
πού κίνησε, πού πήγε
όσους γνωστούς κι αν ρώτησα
κανένας δεν την είδε

Τόσο βαθιά με πλήγωσες
φως μου στο πέρασμά σου
που νιώθω ακόμα στην ψυχή
το κάθε άγγιγμά σου

Έβλεπε όνειρα συχνά
που την τρομάζαν Θεέ μου
πως ήταν λέει γιασεμί
στη μέση ενός πολέμου

Μια νύχτα που χαμήλωσαν
τα σύννεφα του κόσμου
έγινε άστρο της αυγής
και στεναγμός δικός μου

Τους στίχους έγραψε ο Κώστας Φασουλάς, τη μουσική ο Μάριος Τόκας, ενώ ερμηνεύει ο Βασίλης Σκουλάς! Το τραγούδι, που περιέχεται στο ομώνυμο άλμπουμ, ενορχήστρωσε εντέχνως ο Πάρις Περυσινάκης. Αποτελεί μια σπάνια πραγματικά περίπτωση όπου το τρίπτυχο μουσική - στίχοι - ερμηνεία, είναι άψογο.

Το ποιητικό σύνολο του δίσκου "Άσπρο μαντήλι ανέμιζε" δυστυχώς δεν ακολουθεί τις διαθέσεις του τραγουδιού που σχολιάζουμε, καθώς φαίνεται να του λείπει ο αυθορμητισμός... Μην ξεχνάμε ότι η παραγωγή του δίσκου έγινε με αφορμή τη συνεργασία των συντελεστών στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Δε θα σχολιάσω περισσότερα, καλώντας εσάς να ανακαλύψετε μόνοι σας το "Άσπρο μαντήλι ανέμιζε"! Έχω να δώσω θερμά συγχαρητήρια στο στιχουργό, το συνθέτη, τον ερμηνευτή και τον ενορχηστρωτή, οι οποίοι πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, δημιούργησαν ένα έργο τέχνης...!

---
Περιμένω με χαρά τα δικά σας σχόλια στο loumproukos@musiccorner.gr
---MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...