Προηγούμενα άρθρα

Δισκογραφικές συναντήσεις
Χρ. Νικολόπουλος - Κ. Κούκα
Θ. Μικρούτσικος - Χ. Αλεξίου
Μ. Χατζιδάκις - Δ. Γαλάνη
Ε. Ρεμπούτσικα - Γ. Κότσιρας
Αρλέτα - Σοφία Βόσσου

Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 2008
Το πριν...
και το μετά...

Όταν η Χαρούλα συνάντησε τον Μάνο Λοΐζο
μέρος α
μέρος β

Η επιστροφή της Λένας Πλάτωνος

Μια αγάπη για το καλοκαίρι...
θα 'ρθει να με βρει στην ακρογιαλιά!

Αλίκη Βουγιουκλάκη & Μάνος Χατζιδάκις

Στα χνάρια του Δημήτρη Μπάση

Οι ζωντανές ηχογραφήσεις του Γιάννη Κότσιρα

Τα δισκογραφικά live της Ελευθερίας Αρβανιτάκη
μέρος α
μέρος β

Τα δισκογραφικά live της Δήμητρας Γαλάνη
μέρος α
μέρος β
μέρος γ

Αφιέρωμα στα live albums της Χάρις Αλεξίου
μέρος α
μέρος β
μέρος γ

Αφιέρωμα σε albums του Μάριου Τόκα

Τραγούδια "Ανάστασης"

Έλληνες τραγουδιστές σε ρόλο "ψάλτη"

Αφιέρωμα σε δίσκους της Ελένης Βιτάλη

"Αχ χελιδόνι μου"...

Αδελφοί Κατσιμίχα

Τραγούδια για την Άνοιξη
μέρος α
μέρος β

Ελένη Καραΐνδρου

Οι διασκευές για το "αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι"

Τα ελληνικά ...latin!

Απρόβλεπτες συναντήσεις στο ελληνικό τραγούδι
μέρος α
μέρος β

Ο Μικρούτσικος συνθέτει Καββαδία

Ο Λάκης στη δισκογραφία

Αλκυονίδες μέρες

Να βάλω τα μεταξωτά

Τραγούδια για τον "χρόνο"

στην κιβωτό του ελληνικού τραγουδιού
Κάθε Τετάρτη στο www.musiccorner.gr
Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Δισκογραφικές συναντήσεις
Μανώλης Μητσιάς - Λίνα Νικολακοπούλου

Η "συνάντηση" του Μανώλη Μητσιά με τη Λίνα Νικολακοπούλου ανήκει στις πολύ διακριτικές, αλλά πολύ ουσιαστικές της ελληνικής δισκογραφίας. Πιστεύω, ότι η Λίνα Νικολακοπούλου στάθηκε στο Μανώλη Μητσιά ως ο φύλακας άγγελός του. Όχι μόνο επειδή εμπιστεύτηκε στη φωνή του ωραίους στίχους της, αλλά, κυρίως, επειδή σε δύσκολες δισκογραφικές στιγμές του ερμηνευτή τον τροφοδότησε με επιτυχίες διαχρονικές.

Η αρχή της συνεργασίας τους επί δισκογραφικού εδάφους έγινε το 1984, όταν ο Μανώλης Μητσιάς κυκλοφόρησε το δίσκο του "Εξ' αδιαιρέτου", με τραγούδια των κλασικών Θόδωρου Δερβενιώτη και Κώστα Βίρβου στην πρώτη πλευρά και των νέων - πρωτοεμφανιζόμενων, σχεδόν - Σταμάτη Κραουνάκη και Λίνας Νικολακοπούλου στη δεύτερη. Από τα τραγούδια του Σταμάτη και της Λίνας ξεχώρισε αμέσως το "Ποτέ", που έγινε μια "μεγάλη λαϊκή επιτυχία". "Χάρηκα πολύ τότε γιατί είδα ότι κάτι γειώθηκε. Κατάφερα και είπα πράγματα που έτσι κι αλλιώς έλεγα, αλλά με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να κατέβουν κάτω", δήλωνε η Λίνα Νικολακοπούλου σε συνέντευξή της στο Γιάννη Νένε τον Ιούλιο του '88 για το "Κλικ". Μεγάλη ιστορία το "Ποτέ", αλλά στο "Εξ' αδιαιρέτου" υπάρχει και η "Επέτειος", που όλα αυτά τα χρόνια έδρασε σαν καταλύτης.
Σ' εκείνη τη δεύτερη πλευρά του δίσκου υπάρχουν ακόμη τα τραγούδια: "Το θρίλερ", "Προσεχώς", "Απόψε θέλω κάτι να συμβεί", "Τα ψέματα τελειώσανε" και "Καληνύχτα κοιμήσου", που τραγούδησε και ο Γιώργης Χριστοδούλου το 2001 στο δεύτερο προσωπικό του δίσκο "Η αγάπη είναι ένα πορτοκάλι".

Πάμε τώρα στο 1986 και στο δίσκο της "Λυσιστράτης", με τα τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου για το ανέβασμα της ομώνυμης αριστοφανικής κωμωδίας το καλοκαίρι του '86 με τον Λάκη Λαζόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο δίσκο τραγουδούσαν ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Μανώλης Μητσιάς, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Γιώργος Λέφας, ο Κώστας Ίτσιος, η Ελένη Οικονομίδου και ο θίασος.

Κι από κει φτάνουμε στο 1994 και στην "Πολιτεία Γ'" του Μίκη Θεοδωράκη, με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά. Σπουδαίος δίσκος, που ήρθε ως συνέχεια των δισκογραφικών "Πολιτειών" του συνθέτη στη δεκαετία του εξήντα και τοποθέτησε τον Μητσιά στη θέση κορυφαίων ερμηνευτών, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Στέλιος Καζαντζίδης. Σε τρία τραγούδια της "Πολιτείας Γ'" ("Το πάθος που διώκεται", "Μιλάω παλιά" και "Αχ! έλα κι άναψε το φως") τους στίχους έγραψε η Λίνα Νικολακοπούλου, που συνεργαζόταν τότε για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη. Επανάληψη της συνεργασίας τους δεν υπήρξε μέχρι σήμερα, αλλά είναι σίγουρο πως το τραγούδι "Το πάθος που διώκεται", με τους στίχους της Λίνας, ήταν αυτό που έδωσε μια πρώτη και πολύ δυνατή ώθηση στο δίσκο.

Δύο χρόνια μετά, έχουμε την πρώτη ολοκληρωμένη συνεργασία Μητσιά - Νικολακοπούλου. Ήταν 1996 και ήταν "Στο δρόμο με τα χάλκινα". Ένας δίσκος του Μανώλη Μητσιά με το σέρβο συνθέτη Κίκι Λέζεντριτς. Δώδεκα τραγούδια οι ...στάσεις εκείνου του δρόμου, όλα σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου: "Άγγελοι", "Ο στρατιώτης", "Κάποιος άλλος έγινα", "Το πάρτυ", "Τα λιοντάρια", "Φευγαλέο", "Με το φορητό τον ουρανό μου", "Νοσταλγία", "Στο δρόμο με τα χάλκινα", "Ο κόμπος", "Νανούρισμα".

Ο δίσκος δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση όταν κυκλοφόρησε. Κατάφερε, όμως, να διανύσει μια υπόγεια διαδρομή μέσα στα χρόνια και, εν τέλει, να μην περάσει απαρατήρητος. Μάλιστα ένα τραγούδι του, "Το πάρτυ", έφτασε στις νεότερες γενιές από τη φωνή του Μιχάλη Χατζηγιάννη στο άλμπουμ του "Κρυφό φιλί" (2002) και, ένα χρόνο αργότερα, σε μια unplugged version στο cd single "Μόνος μου" (2003). Καλά το "είπε" ο Χατζηγιάννης, όπως μπορούσε κι όπως το ένιωθε. Όμως, η πρώτη ηχογράφηση του Μητσιά στο "Πάρτυ" παραμένει αξεπέραστη!

Το 2005 ήρθαν τα "Ισόβια". Που ξανάφεραν μαζί το Σταμάτη Κραουνάκη με τη Λίνα Νικολακοπούλου, δώδεκα ολόκληρα χρόνια μετά το δίσκο τους "Ανθρώπων έργα" (1993) για την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Ξανάφεραν, όμως, μαζί και τη Λίνα Νικολακοπούλου με τον Μανώλη Μητσιά, εννιά χρόνια μετά την τελευταία τους συνάντηση "Στο δρόμο με τα χάλκινα". Δώδεκα "καθαρόαιμα" κραουνακικά άσματα το περιεχόμενο του δίσκου "Ισόβια", με πολύ γερές και καθαρές λαϊκές βάσεις: "Το ξύλο", "Άλλη αγάπη", "Η βαλίτσα", "Βαρύ το βήμα μου", "Η οδός", "Λάμπα θυέλλης", "Η γλάστρα", "Άτυχος", "Το αναπτηράκι", "Τα μάτια σου", "Ποιος αντέχει απόψε μόνος", "Είχα μια βάρκα". Οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου παιχνιδιάρικοι, "απότομοι" ενίοτε, αλλά και "ιαματικοί", με δυνατές ρίμες και ενδιαφέροντα ευρήματα.

"Νιώσαμε ότι έχουμε ακόμα την ελευθερία να γράφουμε τραγούδια εκτός από τα επικοινωνιακά τσουνάμι που μας κατακλύζουν αυτό τον καιρό", ανέφερε για τα "Ισόβια" η Λ. Νικολακοπούλου. Και σε συνέντευξή της στο "Βήμα", στις 15 Ιανουαρίου του 2006, η στιχουργός έλεγε πως "ο Μητσιάς έγινε καταλύτης ώστε να συναντηθούμε. Γιατί όσο πιο μεγάλα πράγματα έχεις κάνει τόσο πιο πολύ φοβάσαι την επανασύνδεση. Είχα πολλή χαρά που γινόταν αυτός ο δίσκος και, αν εξαιρέσει κανείς τη βροντερή αναμονή, τα τραγούδια ήταν ωραία. Είχαν τη θέρμη του εναγκαλισμού, σαν να πήρα τον Σταμάτη αγκαλιά. Δεν έχουν τον ερωτικό χορό των δύο δημιουργών... Δεν έχουν τη μεγάλη στιγμή μας, αλλά η μεγάλη στιγμή, αν είναι να έρθει, είναι πιο εύκολο να έρθει τώρα, μετά απ' αυτό το πρώτο ραντεβού".


Κραουνάκης, Μητσιάς, Νικολακοπούλου
Στη φωτογραφία επάνω από το 1984 από το "Εξ' αδιαιρέτου" και δεξιά από το cd "Ισόβια" το 2005, που τους έφερε και πάλι μαζί!

Να έρθουμε και στο σήμερα. Ο Μανώλης Μητσιάς, εδώ και καιρό, ετοιμάζει την καινούργια του δισκογραφική δουλειά με πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα. Η Λίνα Νικολακοπούλου έχει επιμεληθεί μια μουσική παράσταση που παρουσιάζει το "Τρίφωνο" σ' ένα νέο χώρο στην Πέτρου Ράλλη, τη "Favella" (δείτε μάλιστα εδώ σχετικό ρεπορτάζ του Music Corner που είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης). Επίσης, πρόκειται να κυκλοφορήσει μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων ένα βιβλίο με συγκεντρωμένα - μερικά μόνο - από τα πεζά της κείμενα, ένα δείγμα των οποίων, "Τα σπίτια", υπάρχει στο άλμπουμ "Προσοχή Τρίφωνο".

Κι ακόμα, η Λίνα Νικολακοπούλου έχει αναλάβει τις επικείμενες εμφανίσεις της Γλυκερίας με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, ενώ συμμετέχει με στίχους της στο αναμενόμενο καινούργια άλμπουμ της Ελευθερίας Αρβανιτάκη "Και τα μάτια κι η καρδιά".

---MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...