Προηγούμενα
"όνειρα στο χάρτη"!

Β' Σαιζόν
Κώστας Καλέμης
Βιβή Κουτσούρη
Ανδρέας Πασιάς
Ok
Νεκταρία Θεοδωρίδου
Κώστας Ξηρογιάννης
Θάνος Λουμπρούκος

Α' Σαιζόν
Ανδρέας Κωνσταντινίδης
Βανέσα Αδαμοπούλου
Γιώργος Περρής
Στέλιος Μάξιμος
Ζωή Παπαδοπούλου
Columbia
Αναστασία Ζαννή
Αννέτ Αρτάνι
Μιχάλης Εμιρλής
Τάμτα
Τάσος Φωτιάδης
Νίνα Λοτσάρη
Κώστας Καραφώτης
Γιάννα Τερζή
Γιάννης Μαύρος
Matisse
Λουίζα Σοφιανοπούλου
Locomondo
Σαρμπέλ
Κώστας Χρονόπουλος
Γιώργος Μυλωνάς
Εύα Μιλλή
Λευτέρης Καρβέλας

* Έχετε ταλέντο στο τραγούδι, στη μουσική, στο στίχο και θέλετε να κάνετε ένα πρώτο βήμα στο χώρο; Το MC είναι εδώ για να σας βοηθήσει! Στείλτε e-mail τώρα στο artists@musiccorner.gr με τίτλο "νέος καλλιτέχνης". Θα σας πούμε τη γνώμη μας για τη δουλειά σας, ενώ οι καλύτεροι θα παρουσιαστούν (μέσω συνέντευξης) στη στήλη "Κάθε όνειρο στο χάρτη", της Κατερίνας Μαθιουδάκη!
Music Corner
Όλα τα όνειρα ακουμπούν στο χάρτη της ελληνικής μουσικής. Εκείνα που αξίζει να βρουν την Ιθάκη τους θα φιλτράρονται κάθε Δευτέρα μέσα από τη στήλη του music corner. Γνωρίστε τη νέα γενιά της ελληνικής δισκογραφίας και τα πρόσωπα που πρόκειται να διαγράψουν μια ξεχωριστή πορεία στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού...
Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2007

Εγκαινιάζοντας μια καινούργια ενότητα στη στήλη μας, αποφασίσαμε αυτή τη χρονιά να δώσουμε έμφαση στους νέους καλλιτέχνες που βρίσκονται "εκτός των τειχών" της δισκογραφίας, αλλά ψάχνουν να βρουν μια ευκαιρία για να αναδείξουν τις ικανότητές τους στο δύσκολο και ανταγωνιστικό χώρο της μουσικής και του ελληνικού τραγουδιού. Το "Κάθε όνειρο στο χάρτη" θα σας παρουσιάσει αξιόλογους νέους τραγουδιστές και συγκροτήματα, παιδιά που γράφουν στίχους ή μουσική με ταλέντο, μεράκι και πολλή αγάπη γι' αυτό που κάνουν και τους ευχόμαστε ολόψυχα η πρώτη τους συνέντευξη από τη στήλη του Music Corner να είναι η αρχή που ο προσωπικός τους "χάρτης" θα γεμίσει από μεγάλες και λαμπρές επιτυχίες!

"ΑΛΟΣ ΑΠΟΗΧΟΙ"

Στηρίζουν τη παράδοση και διασκευάζουν γνωστά ελληνικά τραγούδια. Χωρίς να αλλοιώνουν τον αρχικό τους χαρακτήρα, τα "υφαίνουν" με τη χρυσή κλωστή των σύγχρονων μουσικών ακουσμάτων και "δένουν" αρμονικά με εξαιρετικό τρόπο το παλιό με το καινούργιο! Οι "Αλός Απόηχοι" είναι ένα νέο συγκρότημα που διεκδίκησε τη προσοχή μας και τη κέρδισε!

Μιλήσαμε με τη Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο και τραγούδι) για μια πρώτη γνωριμία με τους "ήχους της θάλασσας" που, εμάς τουλάχιστον, μας γέμισαν με μια γλυκειά νοσταλγία, ελπιδοφόρες σκέψεις και πολλά θετικά μυνήματα για το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού...

Music Corner: Ποιο ήταν το κίνητρο για να ενώσετε τις δυνάμεις σας μέσω της μουσικής; Πόσο καιρό "μετράει" το συγκρότημά σας;
Αλός Απόηχοι: Σίγουρα το κίνητρο ήταν η κοινή αγάπη όλων μας για την παραδοσιακή μουσική αλλά και να συστήσουμε στον κόσμο ένα είδος μουσικής που, αν και κατεξοχήν ελληνικό, έχει χάσει τη θέση του από τα σύγχρονα ακούσματα. Έτσι λοιπόν, μετά από ένα χρόνο προβών και μελέτης έχουμε ξεκινήσει τις ζωντανές εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές.

M.C.: Το όνομά σας τι συμβολίζει;
Αλός Απόηχοι: Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τελευταία στιγμή και αφού είχαμε κλείσει εμφανίσεις, όνομα δεν είχαμε βρει! Ψάχναμε κάτι που να δίνει στον κόσμο στοιχεία για το είδος της μουσικής που ασχολούμαστε και να δηλώσουμε την πρόθεσή μας να μεταφέρουμε το "τότε" στο "τώρα". Μετά από μια ιδέα λοιπόν του Παντελή, βαφτιστήκαμε "Αλός (θάλασσας) Απόηχοι".

M.C.: Ποιά είναι τα πρόσωπα της δικής σας μουσικής μυθολογίας;
Αλός Απόηχοι: Για εμάς θρύλοι είναι όλοι αυτοί οι απλοί άνθρωποι μέσα στους οποίους γεννήθηκε η παραδοσιακή μουσική και μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα, καθώς η εξέλιξη αυτού του είδους της μουσικής μέσα στο πέρασμα του χρόνου είναι αποτέλεσμα συλλογικής ζύμωσης και όχι έργο ενός ανθρώπου. Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν και υπάρχουν ονομαστοί καλλιτέχνες και ερευνητές που κατέγραψαν και διέσωσαν έως ενός σημείου μεγάλο μέρος της μουσικής που έχουμε σήμερα και τους οποίους θαυμάζουμε και εκτιμούμε για την κληρονομιά που αφήνουν σε εμάς τους μεταγενέστερους.

M.C.: Πένυ, έχεις μια φωνή που θεωρώ ότι ταξιδεύει τον ακροατή και του ξυπνάει συναισθήματα. Ωστόσο θα ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις κάνει κάποιες μουσικές σπουδές στο παρελθόν, για να βελτιώσεις τη τεχνική στο τρόπο που τραγουδάς...
Αλός Απόηχοι: Αν μπορώ έστω και για μια στιγμή να καταφέρω τον ακροατή να "ταξιδέψει" και να νιώσει έστω και στο ελάχιστο τα συναισθήματα που εκφράζουν αυτά τα τραγούδια για μένα, είναι ό,τι πιο σημαντικό. Από μικρή ηλικία είχα ξεκινήσει μαθήματα κλασσικού τραγουδιού στο ωδείο της περιοχής μου, με το πέρασμα όμως του χρόνου είδα ότι αυτό το είδος της μουσικής δεν με κερδίζει. Η αφορμή ν' ασχοληθώ συγκεκριμένα με το παραδοσιακό τραγούδι δόθηκε όταν κατά τη διάρκεια μιας ηχογράφησης με τη χορωδία της οποίας ήμουν μέλος, γνώρισα την καθηγήτριά μου Ειρήνη Δερέμπεη, η οποία ασχολείται και διαπρέπει πολλά χρόνια στο μουσικό χώρο. Τα τελευταία λοιπόν 5 χρόνια προσπαθώ να γνωρίσω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η κάθε περιοχή όσο αφορά την τεχνική και να τα εντάξω στο τρόπο με τον οποίο τραγουδάω. Τα μαθήματα φωνητικής με βοήθησαν σαφέστατα να έχω περισσότερη σιγουριά επάνω στη σκηνή, νιώθω όμως τυχερή που όλα τα παιδιά στο σχήμα έχουν εκτός από ταλέντο, διάθεση για δουλειά και βελτίωση που πρέπει να γίνουν από όλους μας.

M.C.: Αποφασίσατε να πειραματιστείτε με γνωστά παραδοσιακά τραγούδια και να τα παρουσιάσετε μέσα από ένα διαφορετικό μουσικό πρίσμα. Για ποιο λόγο;
Αλός Απόηχοι: Όπως είναι φυσιολογικό πολλά τραγούδια με το πέρασμα του χρόνου έχουν αλλοιωθεί από τις αρχικές τους εκτελέσεις, καθώς ο κάθε οργανοπαίκτης - τραγουδιστής προσθέτει και δικά του στοιχεία στην εκάστοτε διασκευή. Εμείς προσπαθούμε, βασιζόμενοι σε όσο το δυνατόν παλιές εκτελέσεις, να παρουσιάσουμε τα κομμάτια όπως πρωτοτραγουδήθηκαν με ελάχιστες επεμβάσεις, οπότε ουσιαστικά επιθυμούμε όχι να τα δούμε κάτω από ένα νέο πρίσμα, αλλά να δώσουμε στα κομμάτια την αυθεντική τους διάσταση.

M.C.: Πώς ονειρεύεστε μουσικά τη πρώτη σας δισκογραφική δουλειά; Επίσης, θα σας ενδιέφερε να τραγουδήσετε καινούργιες δημιουργίες άλλων συνθετών ή θα επιθυμούσατε να παρουσιάσετε δικά σας τραγούδια;
Αλός Απόηχοι: Πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ "νέοι" και "μικροί" στο χώρο για να ονειρευόμαστε δισκογραφία! Αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε με το παραδοσιακό τραγούδι και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό. Επιρροές υπάρχουν και μέσα στο πρόγραμμά μας, από γνωστούς τραγουδοποιούς της εποχής μας καθότι κρατάμε επαφή και με τη σύγχρονη μουσική. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και φυσικά προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε και δικό μας υλικό. Όλα στην ώρα τους...

M.C.: Τι καινούργιο πιστεύετε πως έχετε να προτείνετε στην ελληνική δισκογραφία;
Αλός Απόηχοι: Δεν πιστεύουμε ότι θ' αλλάξουμε το μουσικό χάρτη της Ελλάδας από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό που θα μας έκανε όμως χαρούμενους θα ήταν να βλέπουμε δουλειές να προσεγγίζουν το θέμα τους με την αγάπη την οποία νιώθουμε και εμείς για το έργο μας, απ' ό,ποιο μουσικό χώρο και να είναι...

M.C.: Έχετε επιλέξει να γίνετε γνωστοί, χωρίς το άγρυπνο βλέμμα του "μεγάλου αδελφού". Σας απογοητεύει η σημερινή κατάσταση με τα παιδιά των reality shows, τα οποία έχουν άμεση προβολή και αναγνωρισιμότητα ξεκινώντας από το ίδιο σκαλοπάτι με εσάς;
Αλός Απόηχοι: Εν γνώσει μας δεν περιμένουμε να γίνουμε γνωστοί και διάσημοι μέσα από αυτό το είδος της μουσικής, αφού το σύστημα της μουσικής βιομηχανίας δεν του δίνει την αξία που θα έπρεπε. Περαιτέρω συζήτηση για τα reality δεν είναι απαραίτητη καθώς είναι γνωστή η σχέση τους με τη μουσική βιομηχανία.

M.C.: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να υπάρξει μια αρμονική συνεργασία στα πλαίσια ενός συγκροτήματος;
Αλός Απόηχοι: Είμαστε τυχεροί γιατί μέσα στο σχήμα υπάρχει καλή φιλία και κατανόηση. Το γεγονός ότι δεν μας ενδιαφέρει να προβληθεί κάποιος περισσότερο μέσα από το σχήμα παρά η ίδια η μουσική, είναι που μας κρατάει ενωμένους.

M.C.: Είναι τρόπος ζωής η μουσική;
Αλός Απόηχοι: Για μια ομάδα μουσικών που αγαπάνε αυτό που κάνουν, φυσικά και είναι τρόπος ζωής... Όταν κοιμάσαι, ονειρεύεσαι, ξυπνάς με μουσική, όταν το να κλείνεις τα μάτια και να αφήνεσαι σε μια μελωδία είναι κάτι που λατρεύεις, όπως και το να κάνεις νότες τα συναισθήματα σου και να τα μοιράζεσαι με τον κόσμο, τότε μάλλον ναι, είναι τρόπος ζωής και μάλιστα όμορφος!

M.C.: Ποια είναι τα groups που θαυμάζετε σε Ελλάδα και εξωτερικό;
Αλός Απόηχοι: Οι επιρροές μας είναι τόσες πολλές και διαφορετικές που η απαρίθμησή τους είναι δύσκολη!

M.C.: Ενδιαφέρεστε να επικοινωνείτε με το κόσμο μέσα από το διαδίκτυο; Πολλοί πιστεύουν πως πρόκειται για μια εικονική επικοινωνία...
Αλός Απόηχοι: Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο που δίνει πρόσβαση σ' ένα μεγάλο αριθμό ατόμων. Η επικοινωνία δεν μας πειράζει με όποιο μέσο κι αν γίνεται, αρκεί να υπάρχει!

M.C.: Μελλοντικά σχέδια; Ποιες είναι οι επόμενες επιδιώξεις σας;
Αλός Απόηχοι: Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι καλές εμφανίσεις στους χώρους που παρουσιάζουμε τη δουλειά μας, με ευχαριστημένο πρώτα το κόσμο που έρχεται να μας δει και έπειτα τον εαυτό μας. Ευελπιστούμε μέχρι τέλη του Μάη να συνεχίσουμε τις ζωντανές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και ίσως το καλοκαίρι, κάποια συμμετοχή σε φεστιβάλ που γίνονται σε όλη την Ελλάδα.


Δείτε ζωντανά τους "Αλός Απόηχοι", αύριο Τρίτη 16 Ιανουαρίου στο "Μπαράκι του Βασίλη" (Διδότου 3, Κολωνάκι), ενώ ακολουθεί η επόμενη live εμφάνιση τους τη Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στη μουσική σκηνή "Μακάρι" (Ζ.Πηγής 125 και Κομνηνών, Εξάρχεια).

Ακούστε παραδοσιακά τραγούδια που ερμηνεύουν οι Αλός Απόηχοι...

Προσφυγάκι

Σάλα σάλα

Τζιβαέρι

* Αν τα τραγούδια δεν κατεβαίνουν με απλό "κλικ", δοκιμάστε με "δεξί κλικ" και "save target as"...


* Έχετε ταλέντο στο τραγούδι, στη μουσική, στο στίχο και θέλετε να κάνετε ένα πρώτο βήμα στο χώρο; Το MC είναι εδώ για να σας βοηθήσει! Στείλτε e-mail τώρα στο artists@musiccorner.gr με τίτλο "νέος καλλιτέχνης". Θα σας πούμε τη γνώμη μας για τη δουλειά σας, ενώ οι καλύτεροι θα παρουσιαστούν (μέσω συνέντευξης) στη στήλη "Κάθε όνειρο στο χάρτη", της Κατερίνας Μαθιουδάκη!


**Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner...
MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...