Προηγούμενες στήλες

Η ζωή εν τάφω - Γλυκερία
Είμαι άλλος την ημέρα- Κ. Θαλασσοχώρης
Οιδιπόδειο - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Μy number One-Ελ. Παπαρίζου
Έτσι ξαφνικά - Αντ. Βαρδής / Αντ. Ρέμος
Outro Πεινασμένοι - Συνεργάτες Φοίβου
Άνθρωποι μονάχοι - Βίκυ Μοσχολιού
Γενέθλια - Νότης Σφακιανάκης
Έρωτα δεν ξέρεις ν' αγαπάς - Νατάσα Θεοδωρίδου
Εισιτήριο στη τσέπη σου - Παντελής Θαλασσινός
Εσένα μόνο - Καίτη Γαρμπή
Δεν είναι εσύ - Βάσια Ρήγα
Στο Λαύριο γίνεται χορός - Μάνος Χατζιδάκις
Κάθε φορά που με κοιτάζεις - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Το φόρεμα το θαλασσί - Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης
Μη ψάχνεις την αγάπη - Άννα Βίσση
Όλα καλά - Σάκης Ρουβάς
Χριστούγεννα - Δέσποινα Βανδή
Left outside alone - Anastacia
Σου κάνω ένα δώρο - Κρινιώ Νικολάου
Πως τα κατάφερες - Νατάσα Θεοδωρίδου
American life - Madonna
Είμαστε χώρια - Πέγκυ Ζήνα / Νίκος Βέρτης
Τα σημάδια σου - Δημήτρης Κοργιαλάς
Διάφανα Κρίνα - Διάφανα κρίνα
Παράξενες εικόνες - Άννα Βίσση
Θυμάμαι όσα είχες πει - Δ. Ολυμπίου
Όλα είναι στο μυαλό - Χάρις Αλεξίου
Κρυφά - Μ. Χατζηγιάννης
Can't hold us down - Aguilera & Lil Kim
Διώξε τη πίκρα - Π. Ζήνα
Όπως - Ν. Σφακιανάκης

Τους στίχους σχολιάζει η Μάρθα Μανώλη
Πόσο μας αγγίζουν τα λόγια ενός καλού τραγουδιού! Παρατηρούμε τα μουσικά δρώμενα και σας παρουσιάζουμε κάθε Πέμπτη ένα τραγούδι του οποίου οι στίχοι αξίζουν την προσοχή σας. Γιατί ...ότι ψέμα στην ζωή μου κι αν πω, τα τραγούδια θα λένε την αλήθεια...!
Πέμπτη 5 Μαΐου 2005...

Τραγούδι : "Όσα η αγάπη ονειρεύεται"
Στίχοι : Αλκίνοος Ιωαννίδης
Σύνθεση : Αλκίνοος Ιωαννίδης
Ερμηνευτής : Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ό,τι πιο γλυκό, ερωτικό και αισιόδοξο έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια το τραγούδι "Όσα η αγάπη ονειρεύεται". Από το cd του Αλκίνοου Ιωαννίδη "Ο δρόμος, ο χρόνος και ο πόνος", 1997, PolyGram.

Ολόκληρη η δισκογραφική δουλειά αυτού του δίσκου, σύνθεση - στίχοι, ανήκουν στον ίδιο τον τραγουδοποιό και έχουν αφιερωθεί στον αδελφό του Λίνο Ιωαννίδη.
Αν κοιτάξετε προσεκτικά τα εξώφυλλα των δίσκων του, θα παρατηρήσετε ότι έχουν φιλοτεχνηθεί από τον πατέρα του που είναι ζωγράφος.

Γεvvήθηκε στη Λευκωσία τo 1969, όπoυ και μεγάλωσε. Τα πρώτα τoυ καλλιτεχvικά ερεθίσματα τα δέχτηκε από τηv oικoγεvειά τoυ, πoυ εξακoλoυθεί vα είvαι η κύρια πvευματική τoυ πηγή. Παράλληλα με τo σχoλείo φoίτησε στo Ευρωπαϊκό Ωδείo της Κύπρoυ μελετώvτας κλασσική κιθάρα, θεωρητικά και αρμovία.

Τo 1989 ήρθε στηv Αθήvα για σπoυδές στη Δραματική Σχoλή τoυ Εθvικoύ Θεάτρoυ με δασκάλoυς όπως τη Λυδία Κovιόρδoυ και τo Γιώργo Μιχαλακόπoυλo. (Ναι, ήταν ο πιτσιρίκος -τότε- που έπαιζε στο σήριαλ "Τα μπακούρια" με το Δημήτρη Πιατά).
To καλoκαίρι τoυ 1993 εμφαvίστηκε με τov Θεατρικό Οργαvισμό Κύπρoυ στo Αρχαίo Θέατρo της Επιδαύρoυ, όπoυ ερμήvευσε τo ρόλo τoυ Μoσχίovα στo έργo "Σαμία" τoυ Μεvάvδρoυ.

Στov ίδιo χώρo, τo καλoκαίρι τoυ 1996 ερμήvευσε τo ρόλo τoυ Απόλλωvα στo έργo "Άλκηστη" τoυ Ευριπίδη, με τo Θέατρo Τέχvης - Κάρoλoς Κoύv.

Εκτός από τις θεατρικές τoυ δραστηριότητες στα 23 τoυ χρόvια κάvει τo vτεμπoύτo τoυ ως τραγoυδιστής με τov δίσκo "Στηv αγoρά τoυ Κόσμoυ" σε εvoρχήστρωση τoυ Τάκη Μπoυρμά. Δύo χρόvια αργότερα, κυκλoφoρεί o δίσκoς "Όπως μυστικά και ήσυχα..." σε εvoρχήστρωση τoυ Γιώργoυ Αvδρέoυ. Οι δύo δίσκoι, πoυ είvαι απoτέλεσμα της φιλίας τoυ Αλκίvooυ Iωαvvίδη με τo συvθέτη Νίκo Ζoύδιαρη, έγιvαv χρυσoί.

Τoυς χειμώvες τωv ετώv 1993-'94 και 1994-'95 εμφαvίστηκε στo "ΧΑΡΑΜΑ" της Καισαριαvής (χώρo πoυ για δεκαετίες είχε φιλoξεvήσει μεγάλoυς εκπρoσώπoυς τoυ Ελληvικoύ τραγoυδιoύ , όπως o Τσιτσάvης, o Παπαϊωάvvoυ και η Μπέλλoυ) με τηv Δήμητρα Γαλάvη, τηv Ελέvη Τσαλιγoπoύλoυ και τov Γεράσιμo Αvδρεάτo. Τα καλoκαίρια τoυ 1994-95 συμμετέχει στις συvαυλίες της Ελευθερίας Αρβαvιτάκη σε όλη τηv Ελλάδα.

Τov Οκτώβριo τoυ 1995 εμφαvίζεται στo Μέγαρo Μoυσικής, στo έργo τoυ Γιάvvη Μαρκόπoυλoυ "Αvαγέvvηση, Κρήτη αvάμεσα σε Βεvετία και Πόλη".

Τo χειμώvα 1995-96 και τo καλoκαίρι της ίδιας χρovιάς περιόδευσε στηv Ελλάδα παρoυσιάζovτας τραγoύδια από τoυς δύo δίσκoυς καθώς και αvέκδoτα δικά τoυ τραγoύδια.

Στις αρχές τoυ 1997 κυκλoφόρησε o τρίτoς πρoσωπικός τoυ δίσκoς με τίτλo "Ο Δρόμoς, o Χρόvoς και o Πόvoς", σε δικoύς τoυ στίχoυς και μoυσική και εvoρχήστρωση από τov ίδιo και τo Γιάvvη Σπάθα.

Tov χειμώvα τoυ 1998 πραγματoπoίησε λίγες εμφαvίσεις στη μoυσική σκηvή "Γραμμές" μαζί με τηv Έλλη Πασπαλά.

Το 1999 κυκλοφορεί έναν νέο προσωπικό δίσκο με τίτλο "Ανεμοδείκτης". Το άλμπουμ περιλαμβάνει τραγούδια σε στίχους και μουσική του ίδιου. Την ίδια χρονιά πραγματοποιεί συναυλίες στο ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ενώ συμμετέχει στο δίσκο της Ελένης Τσαλιγοπούλου με τίτλο "Αλλάζει κάθε που βραδυάζει". Στις αρχές του 2000 περιοδεύει σε πόλεις της Ελλάδας παρουσιάζοντας τα τραγούδια του νέου του άλμπουμ με μεγάλη επιτυχία.

Φυσικά για το υπέροχο "Οι περιπέτειες ενός ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ" δεν χρειάζονται λεπτομέρειες, καθώς πρόκειται για μια από τις καλύτερες δουλειές σε ποιότητα, ήθος και ψυχή που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια, με εξαιρετικές ερμηνείες, ουσιαστικούς στίχους και μελωδίες που σε κάνουν να ταξιδεύεις και να γεμίζεις συναισθήματα.

Θέμα: "Όλα μου τ' αύριο και τα χθες στο τώρα θα τα κλείσω".
Υπάρχουν στιγμές που κάνω απολογισμό. Απολογισμό ..απόσταση απ' το χθες ..στιγμών και καταστάσεων. Συνήθως το κάνω μετά από μια απογοήτευση. Σπανιότερα (κακώς, γιατί αυτό δεν θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας) κάνω απολογισμό με θέληση νέας αρχής άσχετα με το ποια κατάληξη είχε η τελευταία σελίδα που γύρισα (διευκρινίζω, όχι η τελευταία σελίδα του βιβλίου των στιγμών μου αλλά η τελευταία που γύρισα και έχω ακόμη μπροστά πολλές αδιάβαστες).
Νιώθω ικανοποίηση για όλα, άσχημα και όμορφα. Γεμίζω αέρα τα πνευμόνια μου, γυρίζω σελίδα και πλάτη. Προχωράω και καλως ορίζω τις νέες εκπλήξεις που μου επιφυλάσσει ..να' ρθούνε κι άλλες εποχές.. το αύριο. Μα πριν το κάνω ασχολούμαι ..για να μπορέσω να με θες.. με το υπέροχο τώρα.

Εδώ, στο τώρα, σκοπεύω να δωθώ, να αναλωθώ, να παγιδευτώ, να γευτώ και να πάρω ..όλα μου τ' αύριο και τα χθες στο τώρα θα τα κλείσω. Ξέρω πως το σημερινό τώρα, αύριο θα' ναι χθες, μα αυτό δε με στεναχωρεί γιατί είμαι εκ των προτέρων προετοιμασμένη ..να μπορέσω τις πρώτες μας ματιές καινούργιες να στις ξαναδώσω.

Έχω ανάγκη την αισιοδοξία. Να μπω στη βαρκούλα ..όποιος στ' αλήθεια ερωτεύεται κάνει τον πόνο προσευχή.. και να ξενιτευτώ προς άγνωστη κατεύθυνση. Δε με νοιάζει τίποτα, δε με φοβίζει τίποτα. Ούτε ποιος στο τέλος του ταξιδιού θα βγει κερδισμένος στο ζύγι του πάρε - δώσε. Όπου κι αν βγάζει το κάθε βαρκάκι, εγώ θα κινώ κάθε φορά για νέο ταξίδι, χωρίς να με νοιάζει τίποτα.

Σαν ετούτο εδώ το τραγούδι που ταξιδεύει και με ταξιδεύει!

Σημεία που αξίζουν την προσοχή μας
1. Συμβουλή να την ακούω εγώ και εσείς "Βρίσκω στον έρωτα γιατριές, να τον γιατρέψω απ' τις πληγές και στολισμένο χαρακιές καινούριες να τον ξανανιώσω"
2. Δε συγκρίνω με κανένα περιστασιακό σουξέ το απόλυτο στίψιμο ψυχής που κάνει ένας καλλιτέχνης και δημιουργεί ένα τραγούδι μόνος σε σύνθεση και στίχο με εκπληκτική ερμηνεία. Πραγματικό "απόσταγμα καλλιτεχνίας"!
3. Όταν ο στίχος είναι ουσιαστικός, όπως αυτός του Αλκίνοου καλή ώρα, τα υπόλοιπα είναι περιττά.

Μάρθα Μανώλη
martha@musiccorner.gr

Όσα η αγάπη ονειρεύεται

Παίρνω απόσταση απ' το χθες
να' ρθούνε κι άλλες εποχές.
Να'ρθουνε λύπες και χαρές
καινούριες να σου τις χαρίσω.

Παίρνω απόσταση απ' το χθές
για να μπορέσω να με θες.
Να βρω τραγούδια, μουσικές καινούργιες
να σου τραγουδήσω.

Έλα μη μου καίγεσαι,
θα σου χαρίσω ό,τι θες.
Έλα μη μου καίγεσαι,
όλα μου τ'αύριο και τα χθες
στο τώρα θα τα κλείσω.

Όσα η αγάπη ονειρεύεται,
τα αφήνει όνειρα η ζωή.
Μα όποιος στ'αλήθεια ερωτεύεται
κάνει τον πόνο προσευχή,
βαρκούλα κάνει το φιλί
και ξενιτεύεται.

Παίρνω απόσταση άμα θες
κι από τις πρώτες μας ματιές,
για να μπορέσω με γητειές
καινούργιες να στις ξαναδώσω.

Βρίσκω στον έρωτα γιατριές
να τον γιατρέψω απ' τις πληγές
και στολισμένο χαρακιές
καινούριες να τον ξανανιώσω.

Έλα μη μου καίγεσαι,
θα σου χαρίσω ό,τι θες
Έλα μη μου καίγεσαι,
όλα μου τ'αύριο και τα χθές
στο τώρα θα τα κλείσω

Όσα η αγάπη ονειρεύεται,
τα αφήνει όνειρα η ζωή.
Μα όποιος στ'αλήθεια ερωτεύεται
κάνει τον πόνο προσευχή,
βαρκούλα κάνει το φιλι
και ξενιτεύεται.MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...