Προηγούμενα άρθρα

Φοίβος Δεληβοριάς
μέρος α
μέρος β

Τάνια Τσανακλίδου

Βαγγέλης Γερμανός

Μαρία Δημητριάδη

Οι επιστροφές του 2008

Να τα πούμε;

Ο Στ. Κραουνάκης το 2008

Δισκογραφικές συναντήσεις
Ρεμπούτσικα - Καλατζόπουλος - Πασπαλά
Γ. Σπάθας - Β. Λέκκας
Μ. Μητσιάς - Λ. Νικολακοπούλου
Χρ. Νικολόπουλος - Κ. Κούκα
Θ. Μικρούτσικος - Χ. Αλεξίου
Μ. Χατζιδάκις - Δ. Γαλάνη
Ε. Ρεμπούτσικα - Γ. Κότσιρας
Αρλέτα - Σοφία Βόσσου

Δ. Γαλάνη - Ελ. Αρβανιτάκη
δρόμοι παράλληλοι...

Η περίπτωση του Νίκου Αντύπα
μέρος α
μέρος β

Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 2008
Το πριν...
και το μετά...

Όταν η Χαρούλα συνάντησε τον Μάνο Λοΐζο
μέρος α
μέρος β

Η επιστροφή της Λένας Πλάτωνος

Μια αγάπη για το καλοκαίρι...
θα 'ρθει να με βρει στην ακρογιαλιά!

Αλίκη Βουγιουκλάκη & Μάνος Χατζιδάκις

Στα χνάρια του Δημήτρη Μπάση

Οι ζωντανές ηχογραφήσεις του Γιάννη Κότσιρα

Τα δισκογραφικά live της Ελευθερίας Αρβανιτάκη
μέρος α
μέρος β

Τα δισκογραφικά live της Δήμητρας Γαλάνη
μέρος α
μέρος β
μέρος γ

Αφιέρωμα στα live albums της Χάρις Αλεξίου
μέρος α
μέρος β
μέρος γ

Αφιέρωμα σε albums του Μάριου Τόκα

Τραγούδια "Ανάστασης"

Έλληνες τραγουδιστές σε ρόλο "ψάλτη"

Αφιέρωμα σε δίσκους της Ελένης Βιτάλη

"Αχ χελιδόνι μου"...

Αδελφοί Κατσιμίχα

Τραγούδια για την Άνοιξη
μέρος α
μέρος β

Ελένη Καραΐνδρου

Οι διασκευές για το "αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι"

Τα ελληνικά ...latin!

Απρόβλεπτες συναντήσεις στο ελληνικό τραγούδι
μέρος α
μέρος β

Ο Μικρούτσικος συνθέτει Καββαδία

Ο Λάκης στη δισκογραφία

Αλκυονίδες μέρες

Να βάλω τα μεταξωτά

Τραγούδια για τον "χρόνο"

στην κιβωτό του ελληνικού τραγουδιού
Κάθε Τετάρτη στο www.musiccorner.gr
Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009


Ελληνική αποκριά!

Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα της αποκριάς, στη διάρκεια της οποίας κορυφώνονται τα παραδοσιακά εορταστικά δρώμενα σε ολόκληρη την επικράτεια. Στη σημερινή "Κιβωτό", με αφορμή το καρναβάλι, φιλοξενούμε δύο εντελώς διαφορετικά ηχογραφήματα, έντεχνης ...προέλευσης το ένα και παραδοσιακής το άλλο. Μιλάω για την "Ελληνική Αποκριά" του Μίκη Θεοδωράκη και για "Τα Αποκριάτικα" της Δόμνας Σαμίου.

Τι είναι η "Ελληνική Αποκριά"; Μια χορευτική σουίτα του Μίκη Θεοδωράκη, γραμμένη το 1947 και αναθεωρημένη το 1953, για το "Ελληνικό Χορόδραμα" της Ραλλούς Μάνου. Πρόκειται για ένα από τα νεανικά έργα του μεγάλου μας συνθέτη, που ανήκει στη συμφωνική γραφή του, άγνωστη στους πολλούς και επισκιασμένη από τα λαϊκά και τα πολιτικά - αγωνιστικά τραγούδια του Θεοδωράκη.

Η υπόθεση, δια χειρός του συγγραφέα Βασίλη Ρώτα, βασιζόταν σε αποκριάτικους χαρακτήρες και έθιμα της παλιάς Αθήνας, όπως η κοπέλα, το παλικάρι, ο πλούσιος μνηστήρας, το "γαϊτανάκι", η "καμήλα", κ.λ.π. Η πρώτη εκτέλεση της "Ελληνικής Αποκριάς" ("Carnival") έγινε το 1954 στην όπερα της Ρώμης, σε σκηνικά - κουστούμια του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου και μουσική διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού Ανδρέα Παρίδη.
Τα μέρη του έργου: "Εισαγωγή", "Ανδρικός χορός - μεγάλος χορός", "Ερωτικός", "Ντιβερτιμέντο", "3 χοροί του Καρναβαλιού (γαϊτανάκι, αλογάκι, γκαμήλα)", "Χορός της κοπέλας", "Φινάλε".

Ο λόγος στο Μίκη Θεοδωράκη: "Τι ήταν εν τέλει το έργο αυτό; Νομίζω μια πρόταση για ενορχήστρωση ενός καθαρά ελληνικού μουσικού υλικού...
Όταν άκουσε ο Χατζιδάκις τη δική μου "Ελληνική Αποκριά", τον είδα με μεγάλη μου ανακούφιση να συμφωνεί. Άλλωστε, το έπαιζε συχνά με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και είχε κάνει απόπειρες να ολοκληρώσει μια ηχοληψία, όπως ο ίδιος την ήθελε: με τελειότητα.
Ευτύχησα να είμαι μαζί του στην Όπερα της Ρώμης, όταν ο Ανδρέας Παρίδης διηύθυνε με τους ιταλούς μουσικούς τον "Καραγκιόζη" και την "Ελληνική Αποκριά". Βγαίναμε και οι δύο για πρώτη φορά στην εμβληματική Ευρώπη των μεγάλων συμφωνιστών! Την επομένη εγώ θα πήγαινα στο Παρίσι να δαμάσω επιτέλους τα φαντάσματα της συμφωνικής μουσικής που με βασάνιζαν
...".

Στα "Αποκριάτικα" τώρα. Κυκλοφόρησαν το 1994 και περιλαμβάνουν 24 "ανίερα ιερά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου". Με άλλα λόγια, παραδοσιακά τραγούδια της αποκριάς - μερικά απ' αυτά αθυρόστομα - από διάφορα μέρη του τόπου μας. Τραγούδια από τη Νάξο, τη Μικρά Ασία, τον Τύρναβο, την Κάρυστο, την Ελασσόνα, την Καστοριά, την Κάρπαθο, τη Θράκη, τη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία, την Πάτμο, την Κοζάνη και την Ήπειρο, όλα μετά από έρευνα, επιλογή και μουσική επιμέλεια της Δόμνας Σαμίου. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η ίδια έχει συνδέσει τη ζωή της και την τέχνη της με το παραδοσιακό μας τραγούδι. Με τη συγκέντρωση, τη σωστή καταγραφή, τη διάσωση, την ανάδειξη, και την προβολή του. Το cd συνοδεύεται από πλούσιο ένθετο με φωτογραφίες, τους στίχους των τραγουδιών και άλλες πληροφορίες.

Η έκδοση των "Αποκριάτικων" προκάλεσε - δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία τους - την αντίδραση ενός ψάλτη από το Μεσολόγγι. Το θέμα πήρε δημοσιότητα, αλλά μια τέτοια κίνηση μόνο ως γραφική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Όχι επειδή τα συγκεκριμένα κομμάτια υπήρχαν στην κυκλοφορία δέκα ολόκληρα χρόνια, αλλά επειδή για πρώτη φορά στα χρονικά κάποιος ζητούσε να λογοκριθούν δημοτικά τραγούδια. Ο κύριος αυτός υπέβαλε μήνυση κατά της Δόμνας Σαμίου, επειδή σε μαγνητοσκοπημένη συναυλία από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που μεταδόθηκε στην "ΕΤ3" το 2005, η Δόμνα Σαμίου εμφανίστηκε να τραγουδά τα σκωπτικά και διονυσιακού χαρακτήρα τραγούδια των ημερών αυτών με αρκετές βωμολοχίες στους στίχους τους!

Και μια που μιλάμε γι' αυτού του είδους το υλικό, να αναφέρουμε κι ένα ακόμα σκωπτικό τραγούδι της Πελοποννήσου, που παρουσιάστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του Διονύση Σαββόπουλου "Ζήτω το ελληνικό τραγούδι" και συμπεριλήφθηκε αργότερα σ' ένα διπλό δίσκο με αποσπάσματα της ιστορικής, εκείνης, εκπομπής. Μιλάμε για το "Ανέβηκα στην πιπεριά", που τραγούδησε ο γνωστός ερμηνευτής του ηπειρώτικου τραγουδιού Αλέκος Κιτσάκης, μαζί με το Σαββόπουλο, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, το Γιάννη Μηλιώκα, τη Δήμητρα Γαλάνη, το Νίκο Παπάζογλου, τη Λίτσα Διαμάντη και τον Παύλο Χαϊκάλη...

Με μάσκες ή όχι, με διάθεση υποτονική ή ξέφρενη, με τραγούδια πικάντικα και πειράγματα προχωρημένα, όπως και να 'χει, Καλή Αποκριά σας εύχομαι - μεταξύ μας, δεν είναι το φόρτε μου - και Καλά Κούλουμα...!

---



MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...